Ziua Logo
  Nr. 2630 de luni, 10 februarie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
Diligenta cu luneta
Sanziana Cotoara-Mucica (Bucuresti): Am primit poemele si scrisoarea in care, la 18 ani, inca eleva la un liceu din Capitala ("a carui identitate nu o voi dezvalui"), va scrutati cu o ingrijorare care ne tulbura. Nu e cazul sa dramatizam defel. Cred ca aveti "geniul inimii", o minte deschisa, curajul de-a privi lucid lucrurile, realism in intelegerea lor, plus acele rabufniri de "romantism" care va dau tot farmecul din lume. Contati pe inzestrarea asta (cred ca se cheama caracter) si pe instinct, si nu veti da cu oistea-n gard. Dovada e introspectia "la sange" pe care v-o serviti in acest final de etapa (liceul). Motivatia scrisului dvs. merita reprodusa, sa fie de luare-aminte si la "case mai mari". Spuneti: "(...) De-asta vreau sa scriu. Nu stiu daca o fac bine, habar n-am daca o fac rau, sunt constienta doar de faptul ca poeziile mele sunt numai idei care isi cauta disperate forma, ca trebuie prelucrate printr-o cultura poetica pe care marturisesec ca in momentul de fata nu o pot decat intui". Da, e admirabil gandit si exprimat. Continuati asa: "Mi-ar placea sa cred ca exista o sansa pentru mine, ca exista speranta ca intr-o zi sa imi pot rasfoi propriile carti, sa pot contribui cu ceva la dezvoltarea a ceea ce iubesc atat de mult". Inca o data, da, "unde iubire este", exista o sansa inscrisa in chiar mistica sacrificiului, pe care o si declarati: "Arta reprezinta forma cea mai apropiata de noi a nemuririi, ea merita sacrificiul...". Ma rog, partea cu "nemurirea" o mai discutam. Dupa cum nici cu sacrificiul nu trebuie exagerat. Poemele vi le definiti fara gres: "incercari poetice brutale care se pot transforma poate intr-o zi in lebede luminoase". Asa ca stiti singura ce aveti de facut. Scrieti, cititi si mai ales traiti ceea ce scrieti si cititi (si inca ceva pe deasupra). Apropo de sacrificiu: nu e cazul sa va lasati balta examenele, in acest moment crucial de care atarna intreaga dvs. viata. Poezia, daca e sa aveti un destin in literatura, mai poate astepta. Si noi, cititorii ei, la fel. Scrieti orice, ca divertisment (fara incrancenare, adica), fara teribilisme, atenta mai ales la lecturi. Publicarea va veni de la sine, ca un fenomen natural, astronomic, ca ploaia sau ca noaptea de sanziene. Cine-si bate capul sa cada ploaia sau sa vina Sanzienele? Si ele vin. Daca e sa debutam acum, lansam in pagina aceste "lebede luminoase", trei modalitati discursive (distincte):
***
Ninge isteric
De jos in sus.
A venit ziua
Cand pamantul ninge cerul,
Cand sicriul se naste din nou.
***
Frison venos in corpul meu de ceara
Inchina stramb perete desirat.
Aduc doua pahare de sticla cu picior
Si torn cu alt picior un spasm articulat."
***
Cersetorul-holograma izgonise norii
Cu matura crescuta printre coaste
Ca lipomul de pe ceafa copilului nascut ieri.
Desenandu-si un buzunar rupt
Il lipi pe tencuiala cerului. Un pumn de saliva
Arunca prin spartura matasei
Si ma numi:
Omul fara chip,
Clipind smechereste cu un dinte in palma.
"Mi-a alunecat chipul... Sa-ti cos buzunarul!"
........................................................
Felix Nicolau (Bucuresti); Am primit, va dau un semn in numarul proxim.
Teodor Suditu (Constanta); Asadar, la 21 de ani imi cereti insistent sa va citesc "nu ortografia, nu morfologia, nu grafologia, ci litera". Litera ca litera, dar cu spiritul cum ramane? Limpeziti-va si reveniti. Din impasul asta veti iesi, daca aveti stil si caracter (cam acelasi lucru).Acum sa va vad!
Quidam (Ulmetu - Valcea); Asa incepe scrisoarea dvs.: "Un mare ganditor, tradat de propri-ai natie...". M-ie rau! Ce ziceti? Altfel, pretentiile dvs. par justificate si sunt puse in pagina cu pedanta finete. Poemul, nul.
(lunetistul de Z.L.)
A r h i v a
  Horia Garbea. Razbunarea teatrului    
  Octavian SOVIANY    
  24. In fine, seara cu doi prozatori    
  Lucian Perta Parodii    
  - LITERAR DUPA OPERA POETICA A LUI MIHAI URSACHI    
  Ioana Baetica    
  Alexandru Ecovoiu    
  O noua generatie literara    
  Horia Garbea    
  Literatura si banii    
  Ziua Literara va recomanda/nu va recomanda:    
  Tutti frutti    
 Top afisari / comentarii 
 Un soi de Bratianu-Cartof (136 afisari)
 Festival National "Iuliu Merca" la Cluj (46 afisari)
 Ziua Literara va recomanda/nu va recomanda: (23 afisari)
 Forta militara americano-britanica din Golf (19 afisari)
 Sarlataniile baronului moldav (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00969 sec.