Ziua Logo
  Nr. 2630 de luni, 10 februarie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
puzzle
Literatura si banii
Imi propun sa abordez aici - ca si cum m-as arunca in apa rece gheata a unui rau iarna - un subiect delicat, "impur", de granita: raportul dintre literatura si bani. Si voi incepe abrupt, fara precautii, printr-o asertiune categorica: in literatura romana a momentului au loc experiente scriitoricesti indraznete, demne de toata atentia, literatura noastra de azi este, asadar, vie, interesanta; exista insa o problema cruciala a acestei literaturi, una singura, dar capabila sa arunce in aer aceasta literatura - banii, lipsa unei finantari normale, decente. Ma numar printre cei care cred cu tarie ca daca n-ar fi problema banilor, literatura romana de astazi ar conta drept ceea ce este de fapt, adica o literatura pregnanta / vizibila / puternica.
Iar cand vine vorba de bani, functioneaza o serie de clisee, de prejudecati, carora adeseori le cad victima scriitorii insisi. Tin sa numesc macar doua dintre ele. Unu: exista o retractilitate, o rezerva a scriitorilor (cunosc lucrurile de la Uniunea Scriitorilor) de a solicita bani de la stat, faptul li se pare umilitor, ca si cum ar sta cu mana intinsa, ca si cum ar semana cu cersitul. Nimic mai gresit. Finantarea culturii scrise nu trebuie privita ca fiind o pomana, ca fiind o trista cerere de bani de la cineva, vreun nabab care ar scoate din buzunarul sau si de aceea trebuie induplecat, lingusit, ploconit, etc. Nu. Banii cu pricina sunt bani publici, iar guvernantii (orice culoare politica ar avea) nu sunt stapanii banilor, ci sunt delegati de noi ceilalti, prin alegeri, sa administreze acesti bani, pe o perioada data, cat mai responsabil, spre folosul colectiv. In atari conditii, logic, literatura nu trebuie sa ramana o Cenusareasa. Fiindca sa ai o literatura nationala de valoare este, neindoios, spre folosul colectiv. Un adevar limpede, ce nu are nevoie de argumentatii complicate: printr-o literatura de valoare te legitimezi ca popor si-ti asiguri perenitatea, iti apropriezi, iti locuiesti marcant partea ta de cer si de pamant. Si atunci e de datoria oamenilor politici adevarati, de vocatie si de anvergura ca odata ajunsi la putere, sa finanteze literatura nationala, cultura scrisa, macar atat cat sa mai respire, cat sa mai ramana in viata. In primul rand se cuvin protejate zonele fragile, expuse, din fiinta nationala, iar literatura se numara neaparat printre acestea. La noi, dupa 1990, s-a procedat exact pe dos: s-au lasat de izbeliste tocmai cultura, arta, cerandu-li-se total anapoda "sa fie rentabile", in schimb s-au subventionat pe fata sau mascat diverse intreprinderi, regii de-a dreptul falimentare (fenomen de care n-am scapat nici pana azi). Nu e normal. Sigur ca exista explicatii: a fost mereu o lupta surda, scriitorii i-au derajat pe politicieni, cei mai multi s-au aflat in alta barca decat cea a PDSR-ului de astazi. Si, sigur, politicienii respectivi, ajunsi la putere, au dorit sa-si ia revansa, sa le dea o lectie. E o reactie de inteles. Dar numai pana la un prag. De la acel prag nu mai incap politizarile, impartirea pe tabere, de la acel prag a te razbuna/ a-i pedepsi pe scriitori (pe motiv ca unii iti vor fi fost adversari in arena politica) inseamna sa te razbuni tu, detinatorul puterii, pe propria ta natie si pe viitorul sau. Fara literatura, in ce lume pasim, ce ne asteapta? Intrebare retorica: lipsa de finete intelectuala, lipsa de educatie, un nou primitivism, prostia reprezinta o boala care nu doare, pe care poate n-o simti, dar care este, vai, mortala; un soi de cancer de natura abstracta cu consecinte grave, de durata pentru fiinta noastra colectiva...
A doua prejudecata pe care tin s-o amintesc se formuleaza de obicei asa: suntem saraci, nu exista bani pentru cultura, altele sunt prioritatile. Iarasi complet fals. Bani exista, atata doar ca nu rareori se cheltuiesc aiurea. Demonstratia nu e greu de facut. Si, ca sa nu plutim in vag, voi aminti situatia revistei Ramuri (al carei redactor sunt), una dintre publicatiile culturale de traditie si de prestigiu ale tarii, unul dintre proiectele editoriale cele mai importante din zona Olteniei. Ei bine, in repetate randuri am facut demersuri catre oficialitatile locale sa contribuie partial la editarea revistei. Si n-am primit decat refuz. Cat ar fi costat Primaria Craiovei o asemenea fapta culturala, ar fi fost cumva prea mult, coplesitor? Nicidecum. Cu totul, cateva mii de euro pe an. Nu s-au gasit acesti bani. In schimb, presa a scris despre sume colosale aruncate pe apa sambetei: "Consiliul judetean Dolj a cheltuit, in ultimii sase ani, aproape doua milioane de dolari din bugetul local pentru modernizarea a noua kilometri din drumul judetean Grecesti - Secu - Argetoaia." (exemplu desprins din Evenimentul Zilei, din 17 ianuarie a.c.). Sau alt exemplu: Primaria a ingropat peste sapte miliarde de lei (suma recunoscuta de cei in cauza, in presa s-au vehiculat cifre si mai mari!) pentru "amenajarea"(!) unui velodrom la Craiova, ceea ce este absolut kafkian-ionescian: ciclismul nu se practica in orasul nostru, velodromul sta nefolosit in spendoarea zadarniciei sale, nimeni nu ruleaza pe el. Circula o anecdota locala potrivit careia cel care a dispus strania investitie, dupa ce a construit velodromul, ar fi cumparat la primarie si cateva biciclete obligand pe cativa angajati sa pedaleze pe pista mirobolantei ctitorii! Puse in balanta, aceste exemple cu obstinatul refuz de a sprijini aparitia unei reviste de cultura care curand va fi centenara, cum se vad lucrurile? Incredibil si incalificabil, ar exclama orice om de buna credinta. Probabil ar avea dreptate. Dar nu e suficient sa ai dreptate.
Gabriel Chifu 
A r h i v a
  Horia Garbea. Razbunarea teatrului    
  Octavian SOVIANY    
  24. In fine, seara cu doi prozatori    
  Lucian Perta Parodii    
  - LITERAR DUPA OPERA POETICA A LUI MIHAI URSACHI    
  Ioana Baetica    
  Alexandru Ecovoiu    
  O noua generatie literara    
  Horia Garbea    
  Ziua Literara va recomanda/nu va recomanda:    
  Diligenta cu luneta    
  Tutti frutti    
 Top afisari / comentarii 
 Un soi de Bratianu-Cartof (136 afisari)
 Festival National "Iuliu Merca" la Cluj (46 afisari)
 Ziua Literara va recomanda/nu va recomanda: (23 afisari)
 Forta militara americano-britanica din Golf (19 afisari)
 Sarlataniile baronului moldav (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03265 sec.