Ziua Logo
  Nr. 2630 de luni, 10 februarie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
editorial
O noua generatie literara
De curand, cu ocazia unei simple consemnari in ziarul Cotidianul (din 2526 ianuarie, anul curent), preluandu-se afirmatia mea transanta de la Cenaclul Euridice din 22 ianuarie, se titra scandaloasa intrebare: "O noua generatie literara?" Intr-adevar, e oare oportun sa vorbim astazi, cat de cat argumentat, de prezenta tuturor indicilor necesari (epistemiologici, sociologici si estetici) care sa indreptateasca o asemenea diagnosticare?
Acum cinci ani, in introducerea la antologia Poezia romana actuala (vol. I, 1998) avansam ipoteza de lucru ca generatia lui Nichita Stanescu in cadrul careia se manifesta, intr-o rivalitate emulativa, mai multe promotii si-a epuizat resursele creative pe parcursul unei perioade de circa 33 de ani, reperabile cronologic intre 19661999. Dupa toate probabilitatile si luandu-ne suficiente precautii "teoretice", indraznim sa postulam ca autorii, ce debuteaza in volum in preajma anului 2000, ar putea sa configureze un alt camp de tensiuni semiotice, capabil sa genereze nucleul programatic in jurul caruia sa polarizeze o noua generatie de creatie care sa corespunda noului orizont de asteptare. Trebuie sa recunosc ca am lansat aceasta idee provocatoare, pe care o anticipasem deja in alte interventii, pentru a da o "justificare istorica" polemicii intergenerationale ce s-a iscat in cenaclu, pe 22 ianuarie, intre poetul Florin Iaru (fost lider al optzecistilor) si foarte acutul Adrian Urmanov, un posibil lider al celor din urma autori care au citit in cenaclu, laureat al premiului de debut al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti pe 2001. Inainte de Adrian Urmanov, tinerii care au luat cuvantul in aceeasi sedinta si-au exprimat clar, cu nuantarile de rigoare, retinerea si "dezaprobarea" fata de inactualitatea si inautenticitatea unui anumit tip de discurs, ilustrat de textele lui Florin Iaru. Anterior, cand au citit si alti optzecisti (Traian T. Cosovei, Gheorghe Iova, Ioan Flora, George Vulturescu, Bogdan Ghiu, Nichita Danilov, Liviu Ioan Stoiciu), aceiasi tineri au fost extrem de circumspecti in atitudinea lor receptiva. Singurul poet pe care l-au receptat favorabil a fost Angela Marinescu care nu este optzecista si care, in schimb, a starnit un atac demolator din partea lui Traian T. Cosovei. Vasazica optzecistii o neaga pe Angela Marinescu, iar acestia, la randul lor, sunt contestati aproape in bloc de Adrian Urmanov, Andrei Peniuc, Razvan Tupa, Elena Vladareanu, Mitos Micleusanu, Marius Ianus, Ionut Chiva, Ioana Baetica si altii. Vreau sa atrag atentia ca aici nu situez discutia in planul axiologic, ci semnalez si constat doar mutatiile esentiale ce s-au petrecut in ceea ce priveste orizontul de asteptare. Dupa cum se observa, in receptarea textului literar functioneaza acum alte motivari exterioare/ interioare ce induc ideea ca s-au modificat criteriile de evaluare ale autenticitatii; in mod paradoxal, textualismul, ce promovase novator autenticitatea scriiturii in discursul optzecistilor, nu mai corespunde deloc sensibilitatii receptive douamiiste.
Schimbarea radicala a orizontului de asteptare - in comunicarea intergenerationala - mi se pare un argument definitoriu pentru a putea vorbi de o alta generatie literara. Deocamdata, atat.
P.S. Cu doua numere in urma, in "Ziua literara" nr. 36, dl. Alexandru George imi rastalmaceste ideea solidarizarii axiologice, din editorialul "Provincialism literar" ("Z.L." nr. 31), aplicandu-mi, cu lejeritate calomniatoare, eticheta de "literaturnik". Situatia este hilara, intrucat imi aduce aminte de Sami Damian, fost comisar al totalitarismului literar si colegul de generatie al dlui Al. George care ma numise, cu treizeci de ani in urma, "antimarxist" si "irationalist". Punandu-i alaturi pe cei doi ideologi, la fel de intransigenti, constat ca la noi naravurile endemice se perpetueaza: In absenta unei idei polemice reale, nu-mi ramane decat sa ma resemnez.
Marin Mincu 
A r h i v a
  Horia Garbea. Razbunarea teatrului    
  Octavian SOVIANY    
  24. In fine, seara cu doi prozatori    
  Lucian Perta Parodii    
  - LITERAR DUPA OPERA POETICA A LUI MIHAI URSACHI    
  Ioana Baetica    
  Alexandru Ecovoiu    
  Horia Garbea    
  Literatura si banii    
  Ziua Literara va recomanda/nu va recomanda:    
  Diligenta cu luneta    
  Tutti frutti    
 Top afisari / comentarii 
 Un soi de Bratianu-Cartof (136 afisari)
 Festival National "Iuliu Merca" la Cluj (46 afisari)
 Ziua Literara va recomanda/nu va recomanda: (23 afisari)
 Forta militara americano-britanica din Golf (19 afisari)
 Sarlataniile baronului moldav (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01868 sec.