Ziua Logo
  Nr. 2548 de marti, 29 octombrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Timpul lucreaza in favoarea securistilor
SRI a biruit in CNSAS
-- Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii s-a rupt in doua tabere * Minoritatea, care conduce, s-a dat cu SRI * Majoritatea, care ar vrea sa dea publicitatii pe toti tortionarii epocii comuniste, este blocata birocratic * Conflictul nu poate fi transat in cadrul Consiliului deoarece conducerea acestuia are grija ca la sedinte sa nu se intruneasca cvorumul * Gheorghe Onisoru scapa astfel, de dezbaterea cererii prin care Patapievici, Plesu si Dinescu ii solicita demisia * Intre timp, PSD pregateste revocarea Colegiului * Mai mult, activitatea CNSAS este blocata, securistii scapand de deconspirare * Onisoru, sustinut intens de PSD si PRM, ii acuza pe Patapievici, Plesu si Dinescu de subminarea sigurantei nationale
Neintelegerile din sanul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) s-au acutizat, acuzatiile curgand si dintr-o parte a taberei conduse de presedintele Gheorghe Onisoru si din cealalta, in fruntea careia se afla Andrei Plesu, Mircea Dinescu si Horia Roman Patapievici. Sedinta de ieri a Colegiului, care se dorea a fi una extraordinara, unde sa se ia in discutie schimbarea conducerii CNSAS, adica a lui Gheorghe Onisoru si a lui Mihai Gheorghe (vicepresedinte) a fost boicotata, cei vizati absentand inca o data de la lucrarile Colegiului. Pentru destituirea lui Onisoru si a lui Gheorghe era nevoie de prezenta a 8 membri din cei 11 ai Colegiului, la sedinta de ieri fiind prezenti doar 6. Dinescu, Patapievici si Plesu au criticat in mai multe randuri SRI si conducerea Colegiului pe motiv ca tergiverseaza deconspirarea fostilor ofiteri de Securitate care au facut politie politica si ca serviciul condus de Timofte este lasat sa faca ce pofteste.
Aliatii lui Onisoru
Chiar daca nu s-au prezentat la lucrarile Colegiului, Onisoru si Gheorghe nu au stat degeaba. Ei au dat publicitatii un comunicat de presa, semnat de inca trei membri (Constantin Buchet - secretar, Florin Chiritescu si Aurel Pricu - membri), in care ii acuza pe protestatari ca, prin activitatea lor aduc grave prejudicii interesului si sigurantei nationale. Cei cinci sustinatori ai lui Onisoru, el fiind fruntea, au hotarat sa plece la Casa Poporului pentru a informa Parlamentul despre scandalul izbucnit in ultima perioada in interiorul institutiei. Interesant este ca Gheorghe Onisoru, care a fost propus in functia de presedinte de catre PNL, este sustinut in demersul sau de trei membri propusi de PSD, si anume de Mihai Gheorghe - vicepresedinte, Florin Chiritescu si Aurel Pricu - membri - si de un membru numit de PRM, adica de Constantin Buchet.
"Au tarat institutia intr-un scandal mediatic"
De partea lui Mircea Dinescu si Andrei Plesu (propusi de PD) si a lui Horia Roman Patapievici (propus de PNTCD) se gasesc Claudiu Secasiu (sustinut de PNTCD), Ladislau Antoniu Csendes (propus de UDMR) si Victor Mircea Nicolescu ( sustinut de PNTCD). Onisoru cu cei patru sustinatori ai sai au apreciat ca activitatea Colegiului se indreapta spre blocaj ca urmare a unei diversiuni bine orchestrate chiar din interiorul Colegiului, avand drept scop "politizarea institutiei si deturnarea activitatii CNSAS intr-o directie ce contravine legii de natura sa aduca grave prejudicii interesului si sigurantei nationale". In comunicat se mai arata ca in mod permanent, dar cu o intensitate sporita in ultima perioada, Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici si Andrei Plesu, membri ai Colegiului, "au initiat si mentinut o stare artificiala de tensiune venind cu solutii himerice si cerand deconspirarea tuturor datelor existente in dosare, si nu doar a celor ce privesc activitatile de politie politica". Cei cinci semnatari i-au acuzat pe cei trei ca "au actionat diversificat pentru timorarea si neutralizarea celor care li s-au opus si nu fac parte din troika". Dinescu, Patapievici si Plesu au mai fost invinuiti ca nu sunt interesati decat de accesul lor la "un metru esential din arhiva", in schimb lipsesc luni intregi de la sedintele Colegiului. "Atunci cand au fost prezenti, au boicotat activitatea Colegiului, prin atacuri la persoana, jigniri si insulte", au sustinut semnatarii comunicatului. Ei au considerat ca, prin atitudinea lor "cei trei au tarat institutia intr-un scandal mediatic, afectand imaginea CNSAS si capacitatea de a-si indeplini mandatul conferit de lege".
Revoltati de continutul scrisorii si de limbajul folosit, ceilalti membri ai CNSAS - Plesu, Dinescu, Patapievici, Csendes, Nicolescu si Secasiu - au convocat o conferinta de presa pentru a-si spune punctul de vedere. Ei au demontat, rand pe rand, tot continutul scrisorii lui Onisoru, sustinand ca presedintele CNSAS incearca sa fuga de luarea unei decizii in Colegiu, si anume demiterea sa.
Patapievici: "Un derapaj spre retorica PRM"
"In ziarul Curentul, Mihai Gheorghe a afirmat ca s-ar vrea desfiintarea CNSAS. Ceea ce aflati, practic, din continutul comunicatului", a spus Ladislau Csendes. El nu a putut sa nu observe paralelismul in ideile exprimate de Mihai Gheorghe si de Daniela Buruiana, membru PRM in Comisia parlamentara de control a activitatii SRI, cea care a atacat, in repetate randuri activitatea CNSAS. Toti cei sase au spus raspicat ca nimeni, niciodata, nu a pus sub semnul intrebarii continuitatea informativa in activitatea CNSAS. "Tot ce apare in comunicat este fals! Nu am sustinut niciodata pozitii de natura sa submineze siguranta nationala", a punctat si Patapievici. El a remarcat ca intreg continutul documentului, ca si limbajul folosit, se regasesc in scrisoarea pe care Constantin Buchet i-a trimis-o liderului PRM Corneliu Vadim Tudor. In consecinta, Patapievici a subliniat ca "toate acestea reprezinta un derapaj spre retorica PRM". Claudiu Secasiu a explicat ca "solutiile himerice" avansate de Plesu, Dinescu si de Patapievici, cum ar fi cea a aplicarii dublului sigiliu pe arhiva SRI, sunt folosite si in alte tari, spre exemplu Polonia. "Noi nu solicitam arhiva SRI, ci doar acele documente care fac obiectul legii in baza careia functionam", a spus Secasiu.
Ca inainte de 1989
Plesu a fost cel care a pus punctul pe "i", explicand ca nu se doreste decapitarea lui Onisoru si a lui Gheorghe, si nici sa fie dati afara din CNSAS, ci doar schimbarea lor din functii. "Democratia este o chestiune de aritmetica. Intr-un organism cu 11 membri, asa cum este CNSAS, sase doresc schimbarea presedintelui si a vicepresedintelui. Faptul ca cei doi lipsesc sistematic si ca impiedica luarea unei hotarari, arata ca cei doi se inscriu impotriva unei logici democratice", a aratat Plesu. El a sustinut ca, in scrisoare se fac procese de intentie foarte grave, cum ca "razvratitii" vor surparea sigurantei nationale, lucru care se mai sustinea inainte de 1989 impotriva celor care doreau sa schimbe ceva.
Onisoru a innebunit: se crede Stefan cel Mare
"Onisoru, Buchet si Gheorghe au dat un ordin intern prin care ceilalti membri ai Colegiului nu mai au acces la documente. Atunci, Onisoru s-ar fi exprimat ca, pana acum a fost Ion Creanga si ca de acum incolo este Stefan cel Mare. Culmea este ca, acest Stefan cel Mare nu are curajul sa dea ochii cu plaiesii", a spus ironic Dinescu. In continuare, el si-a exprimat mirarea vizavi de atitudinea "acestui Stefan cel Mare", care a preluat din atitudinea Danielei Buruiana. Plecand de la ideea ca problemele in CNSAS s-au acutizat de cand se bate moneda pentru deconspirarea fostilor ofiteri de Securitate, Dinescu a avansat o ipoteza plauzibila: existenta printre acesti ofiteri de securitate a unor nume sonore care ar putea zdruncina din temelii Romania. "Cum se poate sa apere acesti domni Securitatea? Este un mister de unde atata spaima pentru deconspirarea fostilor securisti. Incep sa ma gandesc daca nu cumva exista niste nume sonore care vor zdruncina din temelii Romania", a subliniat Dinescu.
Monitorul Oficial refuza sa publice hotarari judecatoresti definitive privind securistii
Ideea a fost intarita de Patapievici, care a dezvaluit ca, printr-o adresa de acum trei saptamani, Monitorul Oficial a sustinut ca nu va pune la dispozitie paginile pentru publicarea unor hotarari judecatoresti ramase definitive care ii privesc pe fostii colaboratori de Securitate. "Am fost dati in judecata de anumite persoane despre care, conform dosarelor pe care le avem la dispozitie, am afirmat ca au fost in slujba fostei politii politice. O parte dintre acestea ne-au dat in judecata, iar conform legii, hotararile definitive trebuie publicate in Monitorul Oficial", ne-a explicat Patapievici.
PSD lucreaza
Cei trei razvratiti au vorbit si despre o declaratie recenta a pesedistului Ion Predescu, membru al Comisiei juridice a Senatului, care a afirmat ca exista posibilitatea intocmirii unui raport de revocare a Colegiului. Totusi, actuala lege nu vorbeste despre revocarea intregului Colegiu, ci doar individual, in urma constatarii unor incompatibilitati. In ciuda acestui fapt, in Parlament se pregateste un proiect de lege de modificare a Legii Ticu, prin care membrii CNSAS vor fi numiti direct de catre Parlament, durata mandatului lor este limitata la durata mandatului unui parlamentar, iar aprobarea publicarii listelor in Monitorul Oficial se va face de catre detinatorul de arhiva, adica SRI.
"In orice caz, Parlamentul este cel care a votat Legea de constituire a CNSAS. Tot el este cel care poate spune ca, in urma disputelor din interior, s-a blocat activitatea Colegiului, deci este necesara o schimbare de structura. Asa vor disparea si elementele rebele din interior", a spus Plesu, sustinut de Dinescu. In ciuda acestor discutii, cei trei spera, in continuare, in schimbarea conducerii CNSAS, motiv pentru care peste inca doua zile se va incerca luarea in discutie a acestei probleme. Depinde numai de Onisoru si Gheorghe sa fie transat acest scandal si astfel CNSAS sa se ocupe de problemele pentru care a fost infiintat, si anume deconspirarea fostilor securisti.
Roxana ANDRONIC 
A r h i v a
  Experimentul "Nord-Est"    
  Casa Alba s-a abtinut sa critice Rusia pentru folosirea gazului paralizant    
  KGB-istul Putin a intors Rusia pe vremurile URSS    
  Kremlinul: "Danemarca se solidarizeaza cu teroristii ceceni"    
  Acesta avea in masina doua bombe si un plan al Garii Kursk    
  Alarma falsa pe o linie aeriana ruseasca    
  PNL se leapada de Onisoru    
  Pedofilul boschetar Lucifer a fost prins    
  Violator de copii retinut la Buhusi    
  Romulus Feier a fost "carausul spagii"    
  Agentia Sapard are director interimar    
  Ministerul Agriculturii vrea pozitia oficiala a PNA    
  Cinci clujeni raniti de un gard doborat de vant    
  "Este o gafa, salariul unui ministru este public!"    
  Speologul ungur ranit a fost salvat    
  Bataie intre taximetristi si bodyguarzi    
  Prostituate minore pentru Italia    
  Ultima infatisare in dosarul asasinilor lui Virgil Sahleanu    
  Curtea Constitutionala incalca legea in cazul CGMB    
  CAR-ul firmei IGO    
  Mafia din Constanta acopera furtul Santierului Naval Midia-Navodari    
 Top afisari / comentarii 
 Mafia din Constanta acopera furtul Santierului Naval Midia-Navodari (45 afisari)
 "Drumul vinului" a reinceput la Tohani (43 afisari)
 Romulus Feier a fost "carausul spagii" (43 afisari)
 SRI a biruit in CNSAS (41 afisari)
 La Romtelecom, cine nu plateste anticipatiile este deconectat (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04479 sec.