Ziua Logo
  Nr. 2445 de luni, 1 iulie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Razvan Theodorescu: Informatiile din scrisoarea Comitetului Helsinki nu se verifica
-- Ministrul Culturii spune ca statuile maresalului Antonescu de la Sarmas, Calarasi si Jilava au fost demontate iar cea din Bucuresti a fost acoperita * Cat priveste portretul din Palatul Victoria, acesta nu este expus intr-un loc public
Comisia SUA pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE - Comisia Helsinki) a solicitat Guvernului roman sa indeparteze simbolurile legate de numele lui Ion Antonescu din locuri publice si sa nu mai blocheze accesul reprezentantilor Muzeului Holocaustului la o serie de documente.
Opt membri ai comisiei, intre care co-presedintele Christopher Smith si senatorul Hillary Clinton, i-au cerut premierului Adrian Nastase, printr-o scrisoare difuzata la sfarsitul saptamanii trecute, sa indeparteze statuile lui Ion Antonescu din Bucuresti, Sarmas, Calarasi si din curtea inchisorii Jilava. Comisia considera ca numele lui Ion Antonescu acordat unor strazi, precum si afisarea potretului sau in Palatul Victoria, reprezinta masuri contrare discursului lui Adrian Nastase din luna martie privind "inlaturarea ambiguitatilor legate de atitudinea Romaniei fata de fascism si extremism". Scrisoarea mai este semnata de senatorul George Voinovich, de reprezentantii Frank Wolf, Zach Wamp, Benjamin Cardin, Louise McIntosh Slaughter si Steny Hoyer.
In replica, ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, a precizat ca "informatiile din scrisoarea Comitetului Helsinki referitoare la statuile maresalului Ion Antonescu, nu se verifica". Theodorescu a subliniat ca, in urma unor cercetari efectuate in teritoriu, statuile maresalului Antonescu de la Sarmas (in judetul Mures), Calarasi si Jilava au fost demontate. "Statuia lui Ion Antonescu de la Bucuresti, din fata Bisericii Vergului, este acoperita. La Sarmas, pe soclul ramas, a fost montata statuia unui pasoptist local, la Calarasi statuia a fost dusa in casa celui care o montase, iar la Jilava exista doar placa pe care, intre alte nume este si cel al maresalului Antonescu, neexistand nici o statuie", a adaugat ministrul Culturii.
Referindu-se la portretul maresalului Antonescu din sediul Guvernului, Theodorescu a declarat ca "atata vreme cat intre conducatorii statului german este enumerat si Hitler, imaginea lui Ion Antonescu poate fi intalnita in carti, manuale, colectii de portrete interne, cum e si cea de la Palatul Victoria, nefiind vorba de expunere in public. La Palatul Victoria au fost montate portretele tuturor prim-ministrilor Romaniei, iar portretul maresalului Antonescu, ca prim-ministru in timpul celui de-al doilea razboi mondial, nu putea lipsi", a adaugat Theodorescu, care a completat ca "orice exagerare poate atrage reactii nefiresti".
"Deportarile si executiile au lovit mai ales pe evreii din Basarabia si Bucovina"
Academia Romana a organizat, tot la sfarsitul saptamanii trecute, o sesiune de comunicari despre Holocaust si implicatiile lui in Romania, dupa ce Guvernul a solicitat si parerea specialistilor in legatura cu acest subiect, in urma adoptarii Ordonantei 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si a simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Cu aceasta ocazie, Razvan Theodorescu a adus ca argumente in favoarea masurii legislative "sutele de zvastici scrijelite sau tatuate", intalnirile sportive la care bannere indeamna la discriminare si afisurile extremiste de pe ziduri. "Daca Holocaustul poate fi vazut ca o epoca istorica si o actiune de exterminare in masa organizata de Germania si aliatii sai, in teritoriile ocupate de Germania si de aliatii sai, mi se pare ca istoria Basarabiei, Bucovinei si a tinutului Herta indrituieste opinia pe care am enuntat-o deja in Parlament: in Romania nu a avut loc un Holocaust, dar Romania, prin Guvernul Antonescu, a participat la Holocaust", a spus Razvan Theodorescu.
Prezent la manifestare, istoricul Florin Constantiniu a apreciat ca politica lui Ion Antonescu din anii 1941-1942 prezinta trasaturi specifice tarilor din spatiul Holocaustului: o politica de stat antisemita, ca si deportarea si exterminarea evreilor. "Populatia evreiasca a fost supusa unei politici nemiloase care a urmarit sa o indeparteze din viata publica. Deportarile si executiile au lovit mai ales pe evreii din Basarabia si Bucovina. In vechiul Regat, progromul de la Iasi si trenurile mortii au fost episoadele cele mai tragice", a spus Florin Constantiniu.
Bogdana PAUN 
A r h i v a
  Cersetorii romani terorizeaza Franta    
  Dracula nu va bantui la Sighisoara    
  Ministrul Muncii se gandeste la demisie    
  Rectificare    
  Mini-razboi in Coreea    
  Vedetele din "Cold Mountain" au sosit in Romania    
  BNR acuza Parlamentul ca incearca sa acopere ilegalitatile de la BIR    
  Ucisa cu "streangul sicilian"    
  Trei femei strivite de tren langa Turceni    
  Francmasoneria romana a fost aniversata la Paris    
  O batrana s-a sinucis intr-un azil    
  Doi urmariti general printre romanii expulzati din Spania    
  Afaceri ilegale cu alcool    
  Frauda de 11 miliarde de lei    
  Sapte raniti si un mort intr-un accident in Ialomita    
  Tudose a incercat sa se sinucida dupa ce si-a omorat sotia si a taiat-o pe soacra    
  O autobasculanta s-a agatat de firele de inalta tensiune    
 Top afisari / comentarii 
 Frauda de 11 miliarde de lei (49 afisari)
 Francmasoneria romana a fost aniversata la Paris (46 afisari)
 Doi urmariti general printre romanii expulzati din Spania (39 afisari)
 ZIUA a nasit de doua ori (19 afisari)
 Sef de tren batut de un preot boxer (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01711 sec.