Ziua Logo
  Nr. 2406 de joi, 16 mai 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Corespondenta din Reykjavik de la Radu TUDOR
Marea Neagra, locomotiva care va trage Romania spre NATO
-- Potrivit unor surse din Alianta, SUA manifesta un interes cu totul special dupa 11 septembrie pentru zona Marii Negre * Administratia de la Washington vede aceasta zona ca un punct de control al expansiunii fundamentalismului islamic din Asia spre Europa si SUA * Prezenta trupelor americane la Constanta nu este intamplatoare
Dupa reuniunea Consiliului Nord Atlantic din 14 mai in capitala Islandei, Reykjavik, presa europeana este preocupata aproape exclusiv de noua relatie dintre NATO si Rusia si termenii istorici in care aceasta a fost redefinita. Colaborarea NATO-Rusia impotriva terorismului are un impact deosebit dupa evenimentele din 11 septembrie 2001 si ea indica un nou echilibru strategic pe plan mondial. In Islanda, asa cum arata analistii, a fost practic consfintita incheierea Razboiului Rece, prin trecerea Rusiei de la statutul de adversar al NATO la cel de partener strategic.
Marea Britanie, franarul extinderii robuste
Extinderea NATO catre Estul Europei este, asa cum era de asteptat, un punct ceva mai putin important si pentru oficialii prezenti la reuniune si pentru jurnalistii occidentali. Desi extinderea marcheaza o patrundere a NATO si pe fostele teritorii ale URSS (o idee imposibil de gandit acum 10-15 ani), acest aspect nu pare sa mai surprinda pe nimeni. Evolutia este rapida, iar urmatorul deceniu pare sa aduca surprize la fel de mari. In culisele Aliantei se vorbeste deja despre faptul ca peste 10-15 ani, NATO ar putea interveni in conflictele din Orientul Mijlociu sau chiar ca Israelul ar putea fi membru al Aliantei.
Ziaristii occidentali zambesc ironic sau fac gesturi teatrale de cate ori colegii lor din Europa de Est cer amanunte oficialilor NATO la conferintele de presa despre numarul viitorilor membri, despre cum si in ce fel se va extinde Alianta si alte subiecte legate de extindere. Exista deja o obisnuinta a ideii de sapte noi membri si, cu exceptia Marii Britanii, nimeni nu pare sa aibe vreo problema cu o extindere atat de cuprinzatoare.
Cu toate acestea, comunicatul Consiliului Nord Atlantic, desi are doua puncte consistente care se refera la extinderea de la Praga, nu pomeneste in nici un fel nici cuvantul "robust", lansat si reafirmat ieri de Secretarul de stat american Colin Powell. Comunicatul nu face trimitere nici macar la formula lansata de presedintele SUA, George Bush, care vorbea de o noua extindere "de la Marea Baltica la Marea Neagra". Acest lucru da apa la moara scepticilor, care vad in comunicatul NATO o ezitare si o dilema a aliatilor in privinta numelor viitorilor membri. Alte opinii exprimate aici, la Reykjavik, spun ca desi comunicatul poate parea abstract, el reflecta un compromis categoric, expresie a luptei foarte dure intre adeptii diferitelor idei de extindere. Asa cum am precizat, dintre cei mai sceptici se remarca Marea Britanie, care manifesta o reticenta serioasa la o extinderea robusta, cu sapte noi membri, temandu-se de o diluare a autoritatii si puterii de manifestare a noului NATO cu 26 de membri.
Pozitia geostrategica, cel mai puternic argument al integrarii Romaniei
Avantajul istoric pentru Romania il reprezinta Marea Neagra, un argument strategic pe care administratia de la Bucuresti l-a uzat atat de mult in ultimii ani incat devenise plictisitor. Nici SUA, nici alta putere europeana nu pareau sa fie interesate de portiunea de 244 km de litoral romanesc si nici de apele teritoriale. Dupa 11 septembrie insa, Marea Neagra a devenit "locomotiva" Romaniei spre NATO. Surse din Alianta afirma ca SUA au devenit brusc foarte interesate de pozitia Romaniei si de subiectul Marea Neagra, considerat o excelenta poarta de acces si control intre Asia Centrala si Europa. Prezenta trupelor americane la Constanta, posibilitatea extinderii acestei colaborari si in alte domenii, debarcarea rapida si consistenta a unor trupe americane pe malul opus al Marii Negre, in Georgia, sunt semnele cele mai clare ca Statele Unite au un interes direct in a stabili cateva capete de pod in zona Marii Negre. Ca punct de sprijin logistic pentru operatunile din Asia Centrala, unde SUA par sa ramana pentru o perioada mai lunga de timp, in vederea controlarii si anihilarii pericolului fundamentalismului islamic, care ameninta puternic teritoriul SUA. Rolul Turciei a crescut si el foarte mult dupa 11 septembrie prin prisma pozitionarii ei strategice.
La argumentul anterior evocat al Romaniei se adauga si faptul ca tara noastra cea mai buna capacitate militara dintre toti candidatii, precum si demonstratia profesionalismului militarilor romani, prin prezenta lor in Bosnia, Kosovo si Afganistan. Oferta de 475 de militari combatanti romani pentru operatiunea "Enduring Freedom" este semnalul cel mai clar ca SUA accepta deja Romania ca partener in orice operatiune militara importanta. Participarea romaneasca la "Enduring Freedom" este si primul test major al Armatei Romane in operatiuni de genul celor prevazute de Articolul 5 al Tratatului de la Washington.
Administratia americana si-a impus punctul de vedere
Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, dupa intalnirea Grupului V 10 cu secretarul american de Stat Colin Powell si dupa reuniunea EAPC, ministrul roman de Externe Mircea Geoana a declarat ca "Administratia americana a confirmat inca o data sprijinul ferm pentru o largire robusta a NATO. Personal, Colin Powell a intervenit in reuniunea NAC de ieri pentru a demonta unele idei exprimate privind lansarea unor "invitatii de proba". Calendarul foarte strans, accelerat de aderare mentionat in comunicatul final este dovada cea mai clara ca administratia Americana si-a impus punctul de vedere". Geoana a mai precizat ca din semnalele primite, ambiguitatea privind logica extinderii a disparut.
Ungaria isi doreste vecinii in NATO
Geoana s-a mai intalnit ieri cu premierul italian Silvio Berlusconi, care l-a asigurat de faptul ca Italia este o puternica sustinatoare a extinderii NATO pe flancul sudic. Ministrul ungar de Externe Janos Martony i-a declarat omologului sau roman ca Budapesta sprijina integrarea Romaniei in NATO pentru ca are tot interesul ca tarile ei vecine sa devina cat mai repede membre ale Aliantei.
In cadrul reuniunii EAPC, Geoana a facut unele propuneri concrete pentru ca in perioada post-Praga, Romania sa se implice in proiecte ferme de asigurarea securitatii in zona Marii Negre, a Caucazului si chiar in Asia Centrala. Romania doreste de asemenea o rationalizare a initiativelor in spatiul mediteranean. O idee la care Romania tine foarte mult este si aceea a individualizarii relatiei cu NATO, pentru tarile care nu sunt invitate sa adere la Praga, cu un program pre-aderare, care sa asigure unor state ca Iugoslavia sau Georgia un canal important de comunicare cu Alianta.
Romania vrea cel mai spectaculos traseu dintre candidati
Referitor la existenta unor probleme pentru Romania, pana in noiembrie, si la semnalele unor publicatii occidentale, ministrul roman de Externe a afirmat: "Singurul lucru care ne poate afecta sunt performantele individuale. Este inevitabil ca in presa sa fie speculate unele puncte mai slabe. Dar in comparatie cu unele semnale cu greutate favorabile Romaniei din presa internationala, raportul pare totusi sa fie pozitiv. Ne putem astepta in continuare la unele reactii critice, dar eu sunt ferm convins ca imaginea reala a Romaniei este cunoscuta de cei mai importanti factori de decizie."
"Plecam de la Reykjavik cu un traseu mult mai clar pentru aderare si consideram ca pentru Romania, calendarul extrem de clar al aderarii este cel mai serios castig al acestei reuniuni. Cred ca va exista un plan de preaderare (MAP) din toamna acestui an pana in primavara lui 2003 si poate un MAP 5 din primavara 2003 pana in vara lui 2004, cand se asteapta ca documentele de aderare sa fie ratificate de parlamentele celor 19 tari. Pana la Praga vom accelera puternic in lunile iunie si septembrie, urmand ca in rest sa ne facem datoria cu constiinciozitate pentru toate temele propuse. Dorim sa avem parcursul cel mai spectaculos pana la Praga, dintre toti candidatii. Vrem ca toata lumea sa spuna despre noi ca avem un sprint formidabil," a conchis Mircea Geoana.
A r h i v a
  Romania, Bulgaria si Turcia saluta rezultatele reuniunii de la Reykjavik    
  Guvern in deplasare    
  Solidaritatea Universitara se declara impotriva proiectului de tratat cu Rusia    
  Aviz pentru concubinaj    
  Cerchez, fara dotare parlamentara    
  Legea pornografiei, in impas    
  Comisii parlamentare transparente    
  Vacaroiu vrea o lege europeana privind declararea averii demnitarilor    
  Grup international de ancheta pentru disparitia lui Cubreacov    
  Patriarhul Rusiei intervine asupra Mitropoliei Basarabiei    
 Top afisari / comentarii 
 Prima si ultima carte a lui Catalin Bursaci va fi lansata la Muzeul Literaturii (381 afisari)
 Mosia Berindei a disparut de pe harta (58 afisari)
 Alexandru Iordache a fost un securist-tortionar obladuit sub aripa MI (34 afisari)
 Filosofia renascentista a lui Mirandola (28 afisari)
 Aviz pentru concubinaj (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03232 sec.