Ziua Logo
  Nr. 2406 de joi, 16 mai 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Politicienii fac si desfac pe proprie raspundere
Guvern in deplasare
Inventivitatea partidului de guvernamant in rezolvarea problemelor reale ale populatiei ne duce cu gandul la tot felul de lucruri trecute, traite sau auzite, la tot felul de anecdote despre care parintii nostri ne asigura ca n-au fost chiar glume. De exemplu, unii dintre noi ne amintim chiar de sfatul unei alte (?) conduceri intelepte de a ne inveli cu inca un palton daca ne este frig. Daca tot s-a ratat programul PSAL, hai sa ne aratam deschisi fata de cetateni - hai sa ne tinem sedintele altundeva decat la Palatul Victoria, undeva unde oamenii pot intelege mai bine caldura cu care ii tratam. Daca tot nu va mai veni o transa de la FMI, hai sa economisim noi banii de benzina si sa ne deplasam cu autocarul, chiar daca (Doamne fereste!) niscaiva teroristi ar putea profita de faptul ca tot ce are mai bun ditamai tara se afla la inghesuiala si i-ar rapi pe marii dregatori. Daca tot sustin unii ca institutiile statului colcaie de securisti, hai sa-i parasim putin pe cei de-acasa si sa ramanem cu cei din autocar si cu cei de la fata locului. Daca tot schimbam ceva, hai sa schimbam, pentru ca altceva nu suntem in stare.
Am cautat indelung sa descifram misterul acestei decizii fara precedent, deoarece motivatia data de initiatori este subtire, iar ideea ca este numai o lovitura de imagine pe fondul unei iminente prabusiri ni se pare prea putin. Observand ca suntem in dificultate, vom insira cateva ipoteze, cu grad diferit de probabilitate, dar care se vor confirma in parte.
1. La Pitesti va avea loc sarbatorirea unui deceniu de la infiintarea Consiliilor Judetene. Este evident ca, aplicate sau nu, descentralizarea si deconcentrarea sunt afirmate de toate formatiunile politice ce declara integrarea ca obiectiv prioritar. Or, este obligatoriu ca presedintii acestor consilii, indiferent de culoarea politica, sa inteleaga o data pentru totdeauna ca Guvernul si prim-ministrul le acorda definitiv si irevocabil autonomia de a respecta dispozitiile verbale ale prefectilor. Altfel... submineaza procesul de integrare.
2. Partenerii nostri din Occident au inceput sa faca valuri in legatura cu dorinta reala a Guvernului de a respecta conditiile aderarii si, deci, de a merge spre Vest. Or, toti cetatenii care au frecventat anii de scoala obligatorie stiu cu precizie ca municipiul Pitesti se afla exact la vest de Bucuresti, asadar este un semnal consistent pentru toata lumea. Din pacate, ideea radicala a unor membri ai Cabinetului de a organiza sedinta la Oradea sau Arad s-a izbit de zidul oamenilor de bine care au sesizat ca nu pot fi de acord, pentru ca nu este momentul. Trebuie sa fim demni si pragmatici, pentru ca nu se stie niciodata.
3. Am putea baga mana in foc pentru sustinerea ideii unor mici vizite de lucru si prin intreprinderile ce ar putea fi nemultumite de pierderea banilor de la Banca Mondiala sau ar putea fi influentate de oarecare, neesentiale si nedrepte miscari sindicale ce au fost deja anuntate pentru luna viitoare. Va fi vorba si de ceva sustineri, de ceva reesalonari, de vesnica si vizibila crestere economica si a nivelului de trai. De data aceasta nu va fi de folos autocarul si presupunem ca demnitarii se vor deplasa cu taxiul sau cu mijloacele de transport in comun. Nici prin cap nu ne trece ca s-ar putea ca autocarul cu ministri sa fie urmat, la oarecare distanta, de limuzinele ministrilor.
4. In sfarsit, este posibil ca Guvernul sa fi inteles ca bucurestenii trebuie sa fie constienti ca suportarea lui Basescu ii poate priva de bucuria sedintei saptamanale a Guvernului in Capitala. Ei nu vor mai putea afla decat prin intermediul mass-media cat de bine (la fel ca primarul, de altfel) isi face Cabinetul datoria, intru bunastarea si fericirea tuturor.
O stire de ultima ora, provenita de la surse demne de incredere, sustine ca urmatoarea escapada va avea loc la Tandarei, cu prilejul celei de-a treia Conferinte Pregatitoare a Zilei Recoltei 2002. Surse mai putin demne de incredere considera ca entuziasmul cetatenilor va face ca ministrii sa fie retinuti de populatie pentru a duce urbea pe noi culmi de civilizatie si progres. Pe perioada indeplinirii nobilei misiuni, domnul Vanghelie il va inlocui cu succes pe domnul Nastase & Co., intrucat capacitatea sa organizatorica, priceperea si devotamentul au fost tocmai demonstrate cu ocazia Zilei Adolescentului. In acest fel, i se va asigura si presedintelui PD un adversar pe masura.
Bogdan PITIGOI, presedintele Organizatiei de Tineret a PNTCD 
A r h i v a
  Romania, Bulgaria si Turcia saluta rezultatele reuniunii de la Reykjavik    
  Solidaritatea Universitara se declara impotriva proiectului de tratat cu Rusia    
  Aviz pentru concubinaj    
  Cerchez, fara dotare parlamentara    
  Legea pornografiei, in impas    
  Comisii parlamentare transparente    
  Vacaroiu vrea o lege europeana privind declararea averii demnitarilor    
  Marea Neagra, locomotiva care va trage Romania spre NATO    
  Grup international de ancheta pentru disparitia lui Cubreacov    
  Patriarhul Rusiei intervine asupra Mitropoliei Basarabiei    
 Top afisari / comentarii 
 Prima si ultima carte a lui Catalin Bursaci va fi lansata la Muzeul Literaturii (381 afisari)
 Mosia Berindei a disparut de pe harta (58 afisari)
 Alexandru Iordache a fost un securist-tortionar obladuit sub aripa MI (34 afisari)
 Filosofia renascentista a lui Mirandola (28 afisari)
 Aviz pentru concubinaj (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02424 sec.