Ziua Logo
  Nr. 2406 de joi, 16 mai 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Corespondenta din Cesme de la Ovidiu BancheS
Romania, Bulgaria si Turcia saluta rezultatele reuniunii de la Reykjavik
-- Seful statului bulgar are un optimism moderat pentru Praga
Presedintii Romaniei, Bulgariei si Turciei saluta rezultatele reuniunii de la Reykjavik si isi exprima convingerea ca Romania si Bulgaria vor fi invitate, la summitul de la Praga, sa devina membre NATO.
Iliescu, Pirvanov si Sezer au adoptat, ieri, la Cesme, o declaratie comuna in care isi exprima convingerea ferma ca extinderea NATO spre sud-estul Europei va duce la intarirea capacitatilor militare ale Aliantei si la cresterea eficientei luptei impotriva terorismului si a crimei organizate in toate formele sale.
Declaratia comuna stipuleaza dezvoltarea cooperarii in domeniul economic, al tehnologiei informationale, al infrastructurii comunicatiilor, al investitiilor. Se afirma, de asemenea, dorinta dezvoltarii unor proiecte in cadrul Pactului de stabilitate, in special in domeniul infrastructurilor, cum ar fi coridoarele paneuropene IV, VIII, IX si X. Cei trei presedinti saluta, pe de alta parte, evolutiile pozitive in consolidarea pacii si stabilitatii in regiune.
Presedintele Iliescu a apreciat deschiderea exprimata la Reykjavik pentru relatiile cu Rusia, Ucraina si cu statele din fostul spatiu iugoslav, ca un moment politic foarte important din perspectiva geo-strategica si a angajamentelor statelor membre ale Aliantei in privinta reconfigurarii relatiilor internationale dupa 11 septembrie.
Presedintele Pirvanov a declarat ca, indiferent de rezultatul summitului de la Praga, Romania si Bulgaria vor continua sa actioneze ca "membri de facto" ai NATO si sa-si indeplineasca angajamentele asumate. Pirvanov a precizat ca are "un optimism moderat" in privinta summitului de la Praga. El a apreciat ca deschiderea Aliantei fata de Rusia reprezinta "inceputul sfarsitului ideologiilor in relatiile internationale". Seful statului bulgar a adaugat ca asteapta sa se schimbe inca multe lucruri in aceasta directie, apreciind ca NATO si SUA au inteles ca o noua arhitectura mondiala si europeana nu se poate realiza fara concursul Rusiei, in prezent adversarii fiind terorismul si toate formele lui de manifestare.
Actiune comuna impotriva braconajului si PKK
Cei trei presedinti au stabilit ca Ministerele de Interne din cele trei tari sa colaboreze pentru eliminarea actiunilor de braconaj in Marea Neagra si pentru evitarea manifestarilor PKK. Ahmet Necdet Sezer a multumit lui Iliescu si Pirvanov ca, in luna martie, au interzis tranzitarea Romaniei si Bulgariei de catre un convoi al kurzilor. Sezer a mai spus ca "PKK si-a schimbat doar denumirea, nu si caracterul sau terorist". Iliescu si Parvanov au subliniat faptul ca Romania si Bulgaria, in spiritul bunelor relatii cu Turcia, vor actiona pentru a evita producerea oricaror manifestari care sa creeze tensiuni in aceste relatii.
Sezer cere facilitati pentru investitorii turci
Ion Iliescu a propus ca urmatoarea reuniune trilaterala la nivel inalt Romania-Bulgaria-Turcia sa aiba loc in Romania. El a subliniat, in intalnirea cu omologul sau turc de marti seara, de la Cesme, necesitatea efectuarii unor lucrari de restaurare pentru ca fosta locuinta a lui Dimitrie Cantemir din Istanbul sa fie transformata in casa memoriala. Presedintele Turciei a solicitat ca Executivul de la Bucuresti sa analizeze posibilitatea acordarii unor facilitati investitorilor turci din Romania. Presedintele Iliescu a exprimat dorinta Romaniei de a utiliza experienta Turciei in domeniul zonelor libere.
A r h i v a
  Guvern in deplasare    
  Solidaritatea Universitara se declara impotriva proiectului de tratat cu Rusia    
  Aviz pentru concubinaj    
  Cerchez, fara dotare parlamentara    
  Legea pornografiei, in impas    
  Comisii parlamentare transparente    
  Vacaroiu vrea o lege europeana privind declararea averii demnitarilor    
  Marea Neagra, locomotiva care va trage Romania spre NATO    
  Grup international de ancheta pentru disparitia lui Cubreacov    
  Patriarhul Rusiei intervine asupra Mitropoliei Basarabiei    
 Top afisari / comentarii 
 Prima si ultima carte a lui Catalin Bursaci va fi lansata la Muzeul Literaturii (381 afisari)
 Mosia Berindei a disparut de pe harta (58 afisari)
 Alexandru Iordache a fost un securist-tortionar obladuit sub aripa MI (34 afisari)
 Filosofia renascentista a lui Mirandola (28 afisari)
 Aviz pentru concubinaj (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00924 sec.