Ziua Logo
  Nr. 2406 de joi, 16 mai 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Basescu solicita interventia lui Iliescu in scandalul imprumuturilor BERD si BEI Stimate Domnule Presedinte,
-- Primarul general al Capitalei i-a trimis o scrisoare presedintelui Romaniei * Basescu ii cere respectuos presedintelui sa intervina pentru depasirea impasului creat de consilierii PSD care refuza sa aprobe imprumuturile BERD si BEI pentru cateva proiecte vitale pentru Capitala * Semnatarul scrisorii ii considera diletanti pe consilierii care vor sa asfalteze pe banii BERD strazile Capitalei care nu au canalizare si nici retea de apa
Primarul general Traian Basescu i-a solicitat, ieri, Presedintelui Ion Iliescu, prin intermediul unei scrisori deschise, sa intervina in "impasul" creat de reprezentantii partidului de guvernamant din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) in privinta creditelor externe pe care municipalitatea risca sa nu le mai obtina. "Am vrut ca si Presedintele Romaniei, ales - el de o tara, eu - de un oras - sa se alature in lupta mea pentru dezvoltarea orasului", si-a explicat edilul-sef gestul, intr-o conferinta de presa. Referindu-se la intentia consilierilor municipali ai PSD de a reorienta catre repararea drumurilor creditul extern obtinut de municipalitate de la BEI pentru construirea pasajului rutier Basarab si a parking-ului de la Gara de Nord, Basescu a aratat ca optiunea membrilor CGMB "arata diletantism", intrucat cele aproximativ 400 de drumuri ramase neasfaltate in Bucuresti nu au infrastructura subterana. "Nu poti arunca asfalt pe niste strazi care nu au canalizare, apa curenta, retele de termoficare, sisteme de comunicatie etc. In mine nu va avea nimeni un partizan sa dirijam credite externe dedicate investitiilor, catre ceea ce multi clienti ai Primariei au invatat timp de peste 10 ani: sa toarne asfalt care pe urma sa se sparga. Eu voi gestiona activitatea orasului pe prioritatile pe termen scurt, mediu si lung si in nici un caz pe prioritatile unor clienti politici. Este aberant sa vorbesti despre asfaltat strazi, cand Apa Nova de abia a inceput introducerea canalizarii si a apei curente pe cele 400 de strazi neasfaltate", a apreciat Basescu.
Investitiile trebuie implementate
Primarul general a explicat ca UE a decis acordarea unor credite orasului Bucuresti in urma Conferintei din anul 2001 a reprezentantilor puterilor locale si regionale, in urma careia s-a semnat un Protocol al primarilor la Viena. "Poate parea ca peste Bucuresti s-a abatut asa, dintr-o data, o avalansa de bani, dar ei sunt rezultatul acestei Conferinte. Chiar daca, conceptul nu poate fi inteles foarte usor de unele guverne, conceptul UE de a finanta cu prioritate comunitati este o realitate pe care o vor simti si bucurestenii, in masura ce investitiile majore vor fi implementate", a spus Basescu. Revenind la situatia de criza de la nivelul Primariei Capitalei si CGMB, primarul general a precizat ca nu il intereseaza "nici o disputa politica", iar prin transmiterea scrisorii catre Presedintie a dorit sa se stie ca, in calitate de ales prin vot direct, isi manifesta un punct de vedere care ii dicteaza responsabilitatea fata de mandatul pe care il are.
Va prezentam in continuare scrisoarea expediata de primarul general al Capitalei, Traian Basescu, catre presedintele Romaniei Ion Iliescu. Va mai oferim spre lectura si opinia consilierului PNL, Paul Popovat, precum si declaratiile "fratesti" ale prefectului Gabriel Oprea catre cetatenii Bucurestilor pentru a spala pacatele consilierilor corupti ai PSD.
Domnului Ion Iliescu, Presedintele Romaniei
Ma adresez dumneavoastra in conformitate cu raspunderile care imi revin ca Primar General al Municipiului Bucuresti in legatura cu impasul creat prin blocarea de catre consilierii PSD a procedurilor de aprobare si derularii creditelor acordate de BERD si BEI.
Pe data de 19.12.2000 (inainte de instalarea Guvernul Adrian Nastase), Primaria Capitalei si Ministerul de Finante au semnat cu Banca Europeana de Investitii, un acord de imprumut pentru realizarea in Bucuresti a urmatoarelor proiecte de investitii:
1. Contorizare energie termica la 6-8.000 scari bloc - 50,5 milioane Euro (avand ca efect diminuarea facturilor la incalzire pentru populatie);
2. Pasaj suprateran Basarab - 68 milioane euro (pentru inchiderea inelului interior de circulatie in Bucuresti, avand ca efect descongestionarea circulatiei in zona centrala a orasului);
3. Parcaj subteran Gara de Nord - 23 milioane Euro (avand ca efect descongestionarea carosabilului in zona Garii de Nord );
4. Reabilitare 60 de strazi - 32 milioane de euro;
5. Modernizare tramvaie Tatra T4R - 46,3 milioane euro (la Uzina RATB si Rocar);
6. Modernizare sistem taxare RATB - 14 milioane Euro (utilizarea unei cartele unice pentru tramvai, autobuz, troleu si metrou).
Guvernul a refuzat aprobarea acestui credit altfel decat prin lege, trimitand proiectul legii de ratificare a creditului la Parlament, in procedura normala. In cele din urma, la aproape un an de la semnare, acordul de finantare a fost aprobat prin Legea 489/2001 publicata in MO 636/10.10.2001. Imediat dupa aceasta data, Primaria Capitalei a declansat discutiile cu Ministerul Finantelor Publice pentru incheierea acordurilor subsidiare de imprumut, prin care se desemneaza beneficiarii acestor credite (RADET, RATB si Administratia Strazilor) in conformitate cu Acordul de Imprumut semnat cu BEI.
Desi nu exista nici un motiv ca acordul subsidiar de imprumut ce contine indicatorii tehnico-economici ai investitiilor sa nu fie aprobat, majoritatea PSD din CGMB refuza sistematic aprobarea acestora ducand lupta politica pana la nivelul la care aceasta afecteaza grav interesele cetatenilor prin blocarea implementarii proiectelor in conditiile in care banii de la BEI sunt disponibili si alocati pe proiecte.
Pe de alta parte, bordul BERD a aprobat in data de 7.05.2002 un alt credit de 51,5 milioane Euro, fara garantie guvernamentala, finantare la care Guvernul elvetian a adaugat un credit nerambursabil in valoare de 7,6 milioane euro avand trei componente si anume:
1. Modernizarea punctelor termice ale RADET (proiect complementar introducerii contorizarii la fiecare scara de bloc si inlocuirii magistralelor de transport agent termic sprijinite de o buna finantare BEI);
2. Reabilitarea infrastructurii zonei istorice a orasului (proiect complementar programului "Un Bucuresti frumos" inceput in 2001 cu finantare PNUD);
3. Managementul traficului mijloacelor de transport in comun (proiect complementar programelor de modernizare tramvaie Tatra - finantare BEI, modernizare sistem taxare - finantare BEI si programului de modernizare a 100 km. linie simpla de tramvai - metrou usor - finantat de BEI si aflat in stadiu de implementare).
In perioada imediat urmatoare urmeaza sa fie aprobat in bordul BEI un proiect in valoare de 150 milioane euro destinat modernizarii a 100 de scoli din Bucuresti. Blocajul intervenit acum pune clar sub semnul intrebarii finantarea acestui program dedicat generatiei tinere, dar si finantarile deja angajate.
Credite pe perioade lungi cu dobanzi mici
Mentionez ca toate creditele sunt cu dobanzi foarte mici si perioade de rambursare cuprinse intre 12 (BERD) si 25 (BEI) de ani, ceea ce face ca ele sa fie usor suportabile din bugetul primariei.
Domnule Iliescu, ca Presedinte al tuturor romanilor, nu am nici o indoiala ca dumneavoastra va dati seama ca pierderea acestor oportunitati nu este doar o ocazie ratata pentru Romania, ci un esec pentru imaginea externa a tarii, un nou semn de intrebare pentru increderea investitorilor internationali.
Ca cetatean al Capitalei, sper, de asemenea, domnule Presedinte ca intelegeti mai bine decat altii, cat vor pierde locuitorii Bucurestiului in lipsa fondurilor necesare realizarii proiectelor pe care le-am mentionat. Precizez domnule Presedinte, ca toate aceste proiecte se incadreaza in prioritatile stabilite prin studii efectuate cu finantari externe de agentii extrem de prestigioase (JICA - Guvern Japonez).
Domnule Presedine, proiectele pe care vi le-am prezentat reprezinta, in ansamblul lor, inceperea unui proces de modernizare a Capitalei, bazata pe studii extrem de laboriase, pe Planul de Urbanism General si pe prioritatile reale ale cetatenilor si ale functionalitatii orasului, in conditiile in care extinderea retelei de apa curenta si canalizare a orasului au fost deja angajate prin contractul de concesiune cu Apa Nova.
Precizez ca este in abordarea mea consecventa mentinerea bugetului PMB in limita deficitului "zero", neangajarea nici unui credit pentru consum si angajarea de credite pentru investitii vitale orasului, mentinand insa un grad de indatorare care sa nu depaseasca in nici un an 15 la suta din bugetul PMB, in conditiile in care legea permite atingerea limitei de 20 la suta.
In aceste conditii, va solicit respectuos, in numele celor care ne-au ales, sa interveniti prin autoritatea publica si influenta pe care o detineti pentru depasirea impasului creat de reprezentantii partidului la guvernare din cadrul CGMB.
Cred ca nici competitia politica si nici animozitatile politice nu trebuie sa afecteze interesele cetatenilor si mai ales nu trebuie sa blocheze aplicarea unor solutii pentru problemele acute cu care acestia se confrunta in viata de zi cu zi. Oamenii politici de la putere si opozitie au, in acest caz, o raspundere comuna si, in calitate de Presedinte al tarii, sunteti in masura sa restabiliti aceste adevaruri elementare.
(n.r. - intertitlul apartine redactiei)
Cu stima, Primar General, Traian Basescu Presedinte al Partidului Democrat 
A r h i v a
  Politia habar n-are unde este Maria Vlas    
  Adrian Nastase: Vlas trebuie sa se prezinte la Politie fara invitatii speciale    
  PNL cere demisia lui Joita Tanase pentru pasivitate in cazul FNI    
  Vacaroiu ne linisteste: "Ea oricum va veni in Romania, nu va faceti probleme!"    
  Prefectul Capitalei sustine reorientarea creditului BEI catre afacerile consilierilor PSD    
  Popovat condamna traducerea defectuoasa a contractului de imprumut    
  Ziaristilor li se pregateste o alta lege    
  Nastase a promis APCE ca va modifica articolele din Codul Penal privind delictele de presa    
  Comisia Europeana a constatat lipsa independentei Curtii de Conturi    
  Duplicitatea lui Vadim fata de evrei si arabi    
  Romania nu are specialisti in tratamentul narcomanilor    
  Botosanenii nu au auzit de droguri    
  Stupefiantele iti distrug viata    
  Infirmierul drogurilor    
  MuzicaAntiDrog a scos Bacaul in strada    
  Mosia Berindei a disparut de pe harta    
  Baloanele afaceristului Alexandru Marin    
  Alexandru Iordache a fost un securist-tortionar obladuit sub aripa MI    
 Top afisari / comentarii 
 Prima si ultima carte a lui Catalin Bursaci va fi lansata la Muzeul Literaturii (381 afisari)
 Mosia Berindei a disparut de pe harta (58 afisari)
 Alexandru Iordache a fost un securist-tortionar obladuit sub aripa MI (34 afisari)
 Filosofia renascentista a lui Mirandola (28 afisari)
 Aviz pentru concubinaj (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02204 sec.