Ziua Logo
  Nr. 2406 de joi, 16 mai 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Politia habar n-are unde este Maria Vlas
-- Generalul Dumitru Sorescu stie ceva doar despre "zona geografica" in care s-ar afla aceasta * Generalul Sandu declara: "Stim zona si tara in care se afla Ioana Maria Vlas, dar nu putem spune mai multe" * Sorescu l-a scuzat pe seful sau: "S-a exprimat gresit!" * Pentru a scapa de presiunea unor discutii dure cu avocatul israelian, comandantii Politiei nu recunosc diferenta dintre avocat si negociator * Generalul Abraham se simte "un pic jignit" de Yoram Sheftel si zice ca avocatul israelian are probleme cu limba engleza
O furtunoasa conferinta de presa a avut loc, ieri, la sediul MI, la o zi dupa ce avocatul Ioanei Maria Vals a parasit Romania fara a se intalni cu vreun reprezentant al Politiei in vederea negocierii predarii "mamei" FNI. In cadrul acestei conferinte, generalul Dumitru Sorescu, adjunct al inspectorului general al Politiei, a declarat ca avocatul israelian Yoram Sheftel - care o reprezinta pe Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest - "nici nu a avut de gand, probabil, sa se prezinte la Politie", argumentand ca acesta nu a venit la sediul IGP, unde era asteptat pentru a discuta cu politistii, desi a fost contactat telefonic de trei ori de ofiteri din cadrul institutiei. Generalul Sorescu a tinut sa adauge ca avocatul israelian nu a primit o invitatie in scris din partea autoritatilor deoarece nici acesta nu a prezentat o imputernicire scrisa din partea Mariei Vlas, desi acest act i-a fost cerut de autoritatile romane.
Intrebat de ziaristi despre celelalte cazuri in care anumiti infractori s-au predat autoritatilor dupa "discutii" neoficiale cu anumiti functionari din cadrul Politiei, generalul Sorescu a precizat: "Au existat situatii in care unii infractori urmariti general s-au predat unor anumiti politisti pentru ca ii preferau pe acestia sau pentru ca ii cunosteau". Raspunzand unei intrebari privind cazul lui Marian Ilie (zis "Geamanu", urmarit general pentru tentativa de omor in cazul Cazino Marul de Aur), generalul Sorescu a aratat ca cel urmarit l-a contactat pe generalul Virgil Ardeleanu, seful Directiei de Informatii si Protectie Interna a Ministerului de Interne, pentru a se preda si a discutat cu acesta conditiile predarii sale. Cu toate acestea, generalul a sustinut ca in nici unul din aceste cazuri nu poate fi vorba despre o "negociere", cat timp acei infractori au fost arestati si isi executa pedepsele. El a adaugat ca legislatia romana nu prevede posibilitatea negocierii in cazul in care o persoana urmarita doreste sa se predea si pune conditii in acest sens.
Confuzia lui Abraham
Generalul Pavel Abraham, secretar de stat in cadrul Ministerului de Interne, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca se simte "un pic jignit" in mandria lui de roman de afirmatiile avocatului israelian Yoram Sheftel cu privire la "presiunile politice" asupra autoritatilor romane in cazul aducerii in tara a Mariei Vlas. Avocatul Sheftel a afirmat, cu doua zile in urma, in cadrul unei conferinte de presa, ca demersurile autoritatilor romane in sensul aducerii in tara a clientei sale sunt impiedicate de "presiuni politice". In opinia avocatului israelian, toate oficialitatile care au legatura cu acest caz "stiu foarte bine" ca Maria Vlas este personajul-cheie care poate dezvalui adevarul despre tot ce s-a intamplat, sustinand ca: "Autoritatile nu au facut nimic sa o aduca pe Ioana Maria Vlas in tara. Concluzia este ca trebuie sa existe elemente interesate ale sistemului politic din Romania care nu permit Politiei sa o readuca pe Vlas, pentru ca le e teama ca vor fi demascati si se va spune adevarul". Referitor la aceasta declaratie, generalul Abraham a spus ca, probabil, Yoram Sheftel "nu stapaneste foarte bine limba engleza si astfel nu a putut sa nuanteze ceea ce a vrut sa spuna de fapt".
Sheftel nu a primit invitatie oficiala pentru ca nu avea imputernicire
Oficialul MI a declarat, raspunzand intrebarii unui ziarist referitoare la faptul ca politistii nu au tinut cont de prevederile legale si nu i-au trimis o invitatie scrisa avocatului israelian Yoram Sheftel, ca acesta nu a primit o astfel de invitatie pentru ca nu a demonstrat in scris ca este imputernicit de Ioana Maria Vlas sa o reprezinte. Cu toate acestea, potrivit articolului 31 litera c din Legea privind organizarea si functionarea Politiei Romane, "politistii au dreptul si obligatia sa invite la sediul Politiei persoanele a caror prezenta este necesara pentru indeplinirea atributiilor politiei, prin aducerea la cunostinta, in scris, a scopului si motivului invitatiei". Generalul Abraham s-a aparat sustinand ca: "In Romania exista norme legale dupa care se desfasoara un proces penal, exista institutia avocaturii. In Romania, avocatura se practica dupa o anumita lege, iar Yoram Sheftel nu si-a declinat oficial aceasta calitate. Mi se pare ca, pentru adevar, nu trebuie sa facem un spectacol".
Secretarul de stat din MI nu a comentat insa declaratia data de Sheftel ziaristilor romani, in cursul conferintei de presa de la hotelul Sofitel, in care acesta sustinea ca nu va pleda in fata instantelor romanesti, chiar daca Ioana Maria Vlas va fi adusa in tara, intrucat acest lucru nu ii este permis de legea israeliana. Mai mult, avocatul a sustinut ca nu ar putea pleda pentru ca stie prea putine lucruri despre legislatia romaneasca. "Reprezentarea mea se limiteaza la negocierea cu autoritatile romanesti privind predarea Mariei Vlas", a intarit avocatul Yoram Sheftel. De asemenea, el a opinat ca autoritatile de la Bucuresti ar fi trebuit sa fie foarte interesate intr-o discutie cu el. "S-au gasit tot felul de scuze pentru care nu s-a luat legatura cu mine. In loc ca Politia romana sa nu-mi dea o clipa de ragaz, autoritatile romane isi consuma energia in a inventa scuze. Nu este adevarat ca generalul Florin Sandu mi-ar fi trimis o invitatie scrisa", a declarat Sheftel.
Sandu n-a spus mai multe pentru ca nu stia
Autoritatile romane nu au localizat-o pe Maria Vlas, banuind numai ca aceasta se afla "intr-o zona geografica", a declarat generalul Dumitru Sorescu, prim-adjunct al inspectorului general al Politiei. "Maria Vlas nu a fost localizata in nici o tara, doar se banuieste ca ar fi intr-o zona geografica", a spus generalul Sorescu. El a adaugat ca autoritatile romane au contactat autoritatile din acea zona pentru a o identifica si retine pe Ioana Maria Vlas.
Contrar celor afirmate de generalul Sorescu, in urma cu doua zile, inspectorul general al Politiei, generalul Florin Sandu, a declarat ca autoritatile romane au identificat tara in care se afla Ioana Maria Vlas: "Stim zona si tara in care se afla Ioana Maria Vlas, dar nu putem spune mai multe". La o zi dupa aceasta declaratie, adjunctul sau, generalul Sorescu a comentat declaratia sefului sau ca fiind ori o greseala de exprimare, ori declaratia a fost preluata gresit de mass-media.
Petre NITEANU 
A r h i v a
  Adrian Nastase: Vlas trebuie sa se prezinte la Politie fara invitatii speciale    
  PNL cere demisia lui Joita Tanase pentru pasivitate in cazul FNI    
  Vacaroiu ne linisteste: "Ea oricum va veni in Romania, nu va faceti probleme!"    
  Stimate Domnule Presedinte,    
  Prefectul Capitalei sustine reorientarea creditului BEI catre afacerile consilierilor PSD    
  Popovat condamna traducerea defectuoasa a contractului de imprumut    
  Ziaristilor li se pregateste o alta lege    
  Nastase a promis APCE ca va modifica articolele din Codul Penal privind delictele de presa    
  Comisia Europeana a constatat lipsa independentei Curtii de Conturi    
  Duplicitatea lui Vadim fata de evrei si arabi    
  Romania nu are specialisti in tratamentul narcomanilor    
  Botosanenii nu au auzit de droguri    
  Stupefiantele iti distrug viata    
  Infirmierul drogurilor    
  MuzicaAntiDrog a scos Bacaul in strada    
  Mosia Berindei a disparut de pe harta    
  Baloanele afaceristului Alexandru Marin    
  Alexandru Iordache a fost un securist-tortionar obladuit sub aripa MI    
 Top afisari / comentarii 
 Prima si ultima carte a lui Catalin Bursaci va fi lansata la Muzeul Literaturii (381 afisari)
 Mosia Berindei a disparut de pe harta (58 afisari)
 Alexandru Iordache a fost un securist-tortionar obladuit sub aripa MI (34 afisari)
 Filosofia renascentista a lui Mirandola (28 afisari)
 Aviz pentru concubinaj (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02098 sec.