Ziua Logo
  Nr. 2406 de joi, 16 mai 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Guvernul face bine si misto de tine
Adrian Patrusca 
Peste cateva zile incepe sa se opreasca apa calda. Termocentralele intra, pe rand, in revizie. Cartiere intregi din toate orasele tarii raman sa se spele cu apa rece. Cate doua, trei saptamani. Cel mai probabil, o luna. Cand peste tot in tarile civilizate incepe sezonul vacantelor, la noi incepe tigania vizitelor pe la rude, pe la prieteni, cu samponul si prosopul in sacosa. Incepe tigania mozolelii cu apa incalzita la ibric. Si asta, in fiecare an. Fara speranta. E mai aproape integrarea in NATO si Uniunea Europeana decat o vara intreaga cu apa calda neintrerupta la robinet.
Grav este ca am inceput sa ne obisnuim cu mizeria asta anuala. Ca si cu atatea alte mizerii. Cu vreo trei ani in urma, o familie de romani, fugiti in tinerete in Germania, acum pensionari, trageau sa se intoarca in tara. Sa se restabileasca acasa. Si-au cumparat un apartament intr-un cartier mai curatel. Erau dispusi sa accepte multe din servitutile tranzitiei, desi, vorba batranului, "iesi pe strada si nu mai vezi tu un domn, o doamna..." Intr-o zi i-a suprins revizia. Cand au aflat ca nu vor avea apa calda, nu o ora, nu doua, ci o luna intreaga, si-au cumparat bilete la primul avion si dusi au fost.
Cu cateva zile in urma, ministrul de Externe a traversat Oceanul pentru a-i convinge pe americani sa includa Romania pe lista statelor cu economie de piata viabila. Sa speram ca nimeni de la Washington nu l-a intrebat pe Mircea Geoana care-i programul apei calde. Pentru ca lipsa de la robinete, vreme de cateva saptamani, a apei calde, demonstreaza ca in Romania nu exista piata libera. E cu neputinta ca, pe o piata libera, sa ai bani, dar sa nu poti cumpara o marfa, asa cum e si apa calda. (Las' ca nu e ea libera nici piata de zarzavaturi, din moment ce elanul populist al guvernului reimpune mercurialul in Matache Macelarul!)
Robinetul ii tradeaza pe Geoana si Nastase. De fapt, dupa ultimele alegeri, adevarata, necrutatoarea opozitie o reprezinta robinetul, caloriferul si becul. Ele erodeaza politic puterea. Ele tradeaza lipsa de reforma. Ele ii fac pe guvernanti mincinosi. Robinetul, caloriferul si becul demonstreaza ca, in esenta, economia romaneasca ramane una etatista, dirijista, monopolista. De-aici lipsa de performante. De-aici saracia. De-aici coruptia. De-aici lipsa de investitii straine. Regiile, nucleul dur al economiei, raman sub controlul strict al statului. Regiile sunt cuiburile unde se adaposteste clientela politica a puterii. Regiile sunt cupolele care acopera afacerile paguboase pe care statul le face cu firmele private ale aceleiasi clientele.
Declaratiile, mirarile si indignarile periodice ale lui Nastase si ale ministrilor sai, in fata salariilor si primelor colosale din regii, in fata costurilor astronomice comparativ cu productivitati microscopice, in fata dezvaluirii unor afaceri murdare cu directori de stat naivi si firme-capusa veroase, toate astea sunt un teatru ieftin si de prost gust. De fapt, aceste gauri negre se bucura de protectia puterii. Guvernantii, si cei din trecut, si cei de acum, isi fac socoteala ca mai mult au de castigat decat de pierdut din mentinerea intacta a regiilor. Cum, indiscutabil, tara pierde, rezulta ca regiile sunt contradictia majora dintre putere si populatie.
Ceea ce deosebeste actuala putere de cele precedente este guvernarea la misto. Ministrul Apararii raspunde la misto acuzatiilor presei (romanesti, dar si straine) despre securistii din armata. Atat de misto a fost raspunsul ca influentul Financial Times a cerut Occidentului sa nu mai accepte Romania in NATO. Ministrul Turismului este si el un inepuizabil mistocar. Cu Dan Matei Agathon nu te plictisesti niciodata. Atata doar ca exista riscul sa se auda si in strainatate de umorul care bantuie turismul romanesc, iar plajele noastre sa ramana populate doar cu palmieri stresati, desi zdraveni. Cochetica ministra a Educatiei a slefuit tehnica mistoului guvernamental. Scheciul manualelor de limba engleza editate de patru prestigioase edituri britanice si notate cu doi, in vreme ce omoloagele autohtone au primit nota zece, l-ar fi facut invidios si pe Benny Hill. Casele pentru tineret, de 50-60.000 de dolari, ale ministrului Locuintei sau castorii ministrului Mediului sunt alte exemple de misto guvernamental. Premierul poate fi mandru. El, primul care a ridicat bascalia la rang de politica, a avut elevi buni si emuli fideli.
Zilele astea traim un nou episod al zeflemelei cu care puterea trateaza actul guvernarii. Cand reviziile anticelor termocentrale se apropie, iar apa calda va fi oprita la robinete cu saptamanile, PSD, doar de dragul de a face misto de Traian Basescu, blocheaza credite internationale menite, intre altele, sa finanteze instalarea catorva mii de centrale de scara. In conditiile in care premierul insusi a dat indicatii sa fie interzise centralele de apartament (desi la el, acase, cu asta se incalzeste) mistoul tinde sa faca istorie. Poate, peste cativa ani, in manualele alternative de istorie, se va consemna ca Guvernul Nastase a fost strivit de pumnul izbit in masa de poporul mort de ras.
A r h i v a
  La judecata zilei    
  Fosgaiala securimii    2002-04-25
  Omul sarac si cinstit a profanat mormantul anticoruptiei    2002-03-09
  Nastase cu spatele la zid    2002-02-09
  Paratrasnetul de partid si de stat    2002-01-19
  Puterea frizeaza Basescu    2002-01-12
 Top afisari / comentarii 
 Prima si ultima carte a lui Catalin Bursaci va fi lansata la Muzeul Literaturii (381 afisari)
 Mosia Berindei a disparut de pe harta (58 afisari)
 Alexandru Iordache a fost un securist-tortionar obladuit sub aripa MI (34 afisari)
 Filosofia renascentista a lui Mirandola (28 afisari)
 Aviz pentru concubinaj (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.81714 sec.