Ziua Logo
  Nr. 2406 de joi, 16 mai 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Actionarul majoritar al societatii Phoenix Baia Mare a fost arestat
-- Viren Rastogi a fost arestat pentru implicarea intr-o frauda de peste 600 de milioane de dolari * Conducerea Phoenix spera ca activitatea firmei nu va avea de suferit de pe urma acestui incident
Viren Rastogi, actionarul majoritar al companiei RBG Resources, care detine aproape 70% din capitalul societatii Phoenix Baia Mare, a fost arestat pentru implicarea intr-o afacere prin care mai multe banci internationale au fost inselate cu peste 600 de milioane de dolari, se arata se arata intr-un articol publicat in numarul de ieri al cotidianului britanic Financial Times. Potrivit Reuters, alti patru oameni de afaceri, Narendra Kumar Rastogi, Anil Anand, Manoj Nijhawan si Udhay Shankar, care desfasoara, de asemenea, activitati in industria metalurgica, au fost arestati, valoarea totala a fraudei fiind, conform sursei citate, de un miliard de dolari.
Penultimul dintre cei acuzati a fost director general adjunct al companiei Allied Deals (fosta denumire a RBG Resources), iar cel de-al patrulea a fost directorul financiar al societatii. Bancile afectate de aceasta frauda sunt JP Morgan Chase, FleetBoston Financial si PNC Financial din Statele Unite, HypoVereinsbank si Dresdner Bank din Germania, grupul KBC din Belgia si China Trust Bank. In cazul FleetBoston Financial, pierderile au fost estimate la aproximativ 70 de milioane de dolari, in timp ce pagubele PNC Financial se ridica la 50 de milioane de dolari, iar frauda de la JP Morgan la 2,7 milioane de dolari. Schema prin care companiile Allied Deals Inc., Hampton Lane Inc., SAI Commodity Inc. si RBG Resources, cu activitati in domeniul comertului cu produse specifice industriei metalurgice, au reusit sa sustraga sumele mentionate este posibil sa fi inceput in luna mai a anului 2000 si a fost catalogata de oficiali ai guvernului american drept "uimitor de ampla si concentrata". Conform Financial Times, reprezentantii companiilor mentionate garantau creditele contractate de la aceste banci cu documente false referitoare la contracte cu metale. Acestea implicau firme din India, Hong Kong, Singapore si Emiratele Arabe Unite, la ale caror adrese se gaseau, de fapt, mici magazine sau case particulare.
Managerul general al RBG Phoenix Baia Mare, Gabriela Dobrota, a declarat, ieri, ca activitatea firmei nu va avea de suferit de pe urma arestarii actionarului majoritar, informeaza Mediafax. Dobrota a spus ca intreaga conducere a firmei este "consternata si isi manifesta parerea de rau" pentru arestarea lui Viren Rastogi, insa este interesata de continuarea creditelor, a activitatii firmei si de posibilitatea acordarii salariilor. (A.M.V.)
A r h i v a
  BERD estimeaza ca Romania isi va incetini cresterea economica    
  O treime dintre SVM-uri ar putea disparea    
  Romania "inghite" zilnic marfuri contrafacute de trei milioane de dolari    
  Finantele nu au impus cote maxime de participare pentru subscrierea titlurilor de stat in valuta    
  BRD va intermedia emisiunea de obligatiuni a Primariei Alba Iulia    
  Grupul pentru Tehnologia Informatiei a aprobat proiecte in valoare de peste 500 de milioane de dolari    
  Penalitati de 0,1% pe zi pentru datornicii la curent si caldura    
  Grupul german Dr. Oetker a deschis o fabrica la Curtea de Arges    
  Ursus Premium are un nou ambalaj    
 Top afisari / comentarii 
 Prima si ultima carte a lui Catalin Bursaci va fi lansata la Muzeul Literaturii (381 afisari)
 Mosia Berindei a disparut de pe harta (58 afisari)
 Alexandru Iordache a fost un securist-tortionar obladuit sub aripa MI (34 afisari)
 Filosofia renascentista a lui Mirandola (28 afisari)
 Aviz pentru concubinaj (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01532 sec.