Ziua Logo
  Nr. 2406 de joi, 16 mai 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Raportul anual al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare constata ca economiile din estul Europei s-au dovedit a fi "deosebit de rezistente"
BERD estimeaza ca Romania isi va incetini cresterea economica
-- "Saltul" PIB va fi de 3,5% in acest an, fata de 5,1% in 2001 * Intr-o situatie similara se afla si Bulgaria
Ratele de crestere economica din Romania si Bulgaria se apropie de nivelul inregistrat de cele mai performante state candidate la Uniunea Europeana, datorita accelerarii investitiilor si a cererii interne, se arata in raportul anual al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), citat de AFP.
Cu toate acestea, Romania si Bulgaria nu-si vor putea mentine ritmul de crestere in acest an, din cauza accelerarii prevazute a presiunii fiscale, pe care BERD o estimeaza indispensabila. Astfel, economia romaneasca ar putea creste cu 3,5% in acest an, fata de 5,1% in 2001, iar Bulgaria se va afla intr-o situatie similara, cresterea PIB fiind prognozata tot la 3,5% in 2002, comparativ cu 4,5% in 2001.
BERD a apreciat ca Romania si Bulgaria trebuie sa sustina cresterea productivitatii si a investitiilor, in vederea ameliorarii competitivitatii si a majorarii veniturilor.
Perspectivele tuturor tarilor din Europa de Est si din Comunitatea Statelor Independente (CSI) sunt mai putin favorabile in acest an decat in 2001, cand acestea au inregistrat o crestere net superioara mediei mondiale.
Regiunea a consemnat, per ansamblu, o crestere medie de 4,3% in 2001, fata de 5,5% in 2000, in timp ce media mondiala a fost limitata la 2,5%, a precizat BERD in capitolul consacrat tranzitiei statelor din Est catre economia de piata.
"In ciuda unei conjuncturi externe dificile, economiile est-europene aflate in tranzitie s-au dovedit deosebit de rezistente", conform institutiei europene.
Pentru 2002, BERD estimeaza o crestere medie de 3,3%, nu fara a sublinia ca aceasta mascheaza marile diferente existente intre statele analizate. Polonia, a carei crestere economica a fost de numai 1,1% in 2001, fata de 4% in 2000, ar urma sa se redreseze lent si sa consemneze o expansiune de 1,5%.
In ceea ce priveste Rusia, economia sa va continua sa-si incetineasca ritmul de crestere, pana la 3,5% in 2002, comparativ cu 5% in 2001 si cu 8,3% in 2000. Tendinta este justificata de scaderea prevazuta a consumului, asociata cu aprecierea rublei, care afecteaza competitivitatea exporturilor.
"O crestere sustinuta si o majorare a veniturilor nu pot fi obtinute decat prin imbunatatirea productivitatii", a subliniat economistul-sef al BERD, Wilhem Buiter, cu ocazia prezentarii acestui raport. Raportul anual al BERD este publicat, in mod traditional, cu cateva zile inante de reuniunea anuala a Consiliului Guvernatorilor. Reuniunea din acest an se va desfasura la Bucuresti, in perioada 18-20 mai. (E.I.)
A r h i v a
  Actionarul majoritar al societatii Phoenix Baia Mare a fost arestat    
  O treime dintre SVM-uri ar putea disparea    
  Romania "inghite" zilnic marfuri contrafacute de trei milioane de dolari    
  Finantele nu au impus cote maxime de participare pentru subscrierea titlurilor de stat in valuta    
  BRD va intermedia emisiunea de obligatiuni a Primariei Alba Iulia    
  Grupul pentru Tehnologia Informatiei a aprobat proiecte in valoare de peste 500 de milioane de dolari    
  Penalitati de 0,1% pe zi pentru datornicii la curent si caldura    
  Grupul german Dr. Oetker a deschis o fabrica la Curtea de Arges    
  Ursus Premium are un nou ambalaj    
 Top afisari / comentarii 
 Prima si ultima carte a lui Catalin Bursaci va fi lansata la Muzeul Literaturii (381 afisari)
 Mosia Berindei a disparut de pe harta (58 afisari)
 Alexandru Iordache a fost un securist-tortionar obladuit sub aripa MI (34 afisari)
 Filosofia renascentista a lui Mirandola (28 afisari)
 Aviz pentru concubinaj (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06412 sec.