Ziua Logo
  Nr. 2344 de vineri, 1 martie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Participarea la greva de avertisment a profesorilor i-a surprins si pe organizatori
Recreatie performanta
-- Peste 80% din salariatii din invatamant au incetat ieri lucrul intre orele 11.00-13.00
Greva de avertisment organizata ieri de Alianta federatiilor sindicale reprezentative din invatamant a fost un prilej pentru angajatii din acest domeniu de a-si exprima nemultumirea fata de atitudinea pe care, de 12 ani, guvernantii o manifesta fata de scoala si fata de dascali. Potrivit datelor furnizate de liderii celor patru federatii care au format Alianta - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Sindicatelor Independente din Invatamant "Spiru Haret" si Federatia Alma Mater - participarea la protestul de ieri a fost de peste 80%. Marea satisfactie a organizatorilor a reprezentat-o aderarea la greva a angajatilor care nu sunt membri de sindicat. Peste 300.000 de salariati au participat la protestul organizat ieri de federatiile din invatamant, sustin liderii de sindicat.
Catalin Croitoru, presedintele FEN ne-a declarat ca, de fapt, marea nemultumire a salariatilor din invatamant o reprezinta situatia sociala. "Ei sunt nemultumiti de situatia sociala. S-au saturat sa nu li se recunoasca prin salariu pozitia sociala pe care o au", a afirmat acesta. Croitoru sustine ca tensiunea este atat de mare incat daca autoritatile nu vor incerca sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea problemelor dascalilor, situatia risca sa scape de sub control. Liderul FEN declara ca se teme de o "miscare spontana necontrolata" pentru ca "oamenii s-au saturat sa auda "la anul", ca singura solutie pe care guvernantii o propun pentru rezolvarea nemultumirilor lor. "Asteptam reactia guvernantilor, in special a premierului Adrian Nastase", a afirmat Croitoru, mentionand ca Alianta a stabilit ca termen ultim pentru solutionarea revendicarilor lor 8 martie. Daca negocierile nu vor incepe si nu se intrevad solutii reale de rezolvare a cererilor profesorilor, Alianta federatiilor sindicale reprezentative din invatamant va declansa pe 11 martie greva generala.
Aurel Cornea, liderul FSLI a caracterizat la randul sau situatia de ieri ca "un semnal de alarma serios la adresa premierului Adrian Nastase prin care salariatii din invatamant atrag atentia asupra faptului ca situatia lor e disperata". Presedintele FSLI sustine ca aderarea la protest a fost remarcabila, fiind judete precum Salaj, Bihor, Maramures, Neamt, Bacau, Constanta sau Dolj, unde participarea la greva a fost de 90-95%.
Profesorii cer stabilirea unui salariu de referinta unic in invatamant si recolerarea lui cu inflatia acumulata in ultimii doi ani, astfel incat salariul de referinta la nivelul coeficientului unu sa fie de un 1.800.000 de lei, si nu 1.100.000 de lei ca acum. Sindicalistii mai cer o hotarare de Guvern care sa lamureasca statutul bibliotecilor din invatamant, acordarea tichetelor de masa personalului din invatamant, anularea ordonantei de urgenta privind reducerea sporului pentru mediu rural, precum si finalizarea de urgenta a unei legi corecte a salarizarii personalului din invatamant. Nu in ultimul rand, sindicalistii cer respectarea in totalitate a statutului personalului didactic.
Studentii ieseni s-au solidarizat cu profesorii
Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Universitare "Alma Mater", a caracterizat ziua de ieri ca "un mare semnal de alarma, un raspuns sindicalist neasteptat". Cea mai mare participare a universitarilor la greva de avertisment de ieri a fost inregistrata la Iasi, Bucuresti, Brasov, Constanta, Craiova si Galati, sustine Bobulescu. Studentii ieseni au ales un mod inedit de a-si exprima solidaritatea cu protestul profesorilor, arborand la ferestrele caminelor cearsafuri albe si instaland la intrarea in campus, in mod simbolic, o cutie pe care scrie: "Ajutati cu bani profesorii! Guvernantii nu o fac!", informeaza corespondentul Mediafax. In complexul studentesc "Tudor Vladimirescu", studentii au instalat la ferestrele mai multor camine zeci de cearsafuri albe, in semn de solidaritate cu cadrele didactice care s-au aflat ieri in greva de avertisment. De asemenea, pe un perete al caminului T18 a fost arborat un banner de cativa metri patrati pe care studentii au scris: "Finantati inteligenta, nu coruptia". "Este o manifestare de solidaritate cu profesorii nostri. Faptul ca invatamantul este subfinantat ne afecteaza si pe noi", a declarat Adrian Caliman, lider al studentilor din Facultatea de Electrotehnica.
Mihaela JITEA 
A r h i v a
  Bancile romanesti au trecut cu bine examenul "euro"    
  "Alfa" contesta unificarea contributiilor catre bugetul de stat    
  Boala porcului    
  Puscarie pentru patronii care nu platesc somajul    
  RomTelecom a inregistrat pierderi de 40,8 milioane de euro anul trecut    
  Inelul care ne subtiaza    
  Angajati si disponibilizati ai UM Tohan Zarnesti s-au strans in fata uzinei    
  Decontarile pentru produsele supuse accizarii trebuie sa se realizeze prin banci    
  Softwin ofera firmelor servicii pentru relatia cu clientii    
 Top afisari / comentarii 
 PNTCD gandeste revenirea la monarhie prin Printul Nicolae (421 afisari)
 23 de magistrati, notari si executori dati pe mana justitiei (230 afisari)
 Traficantul "Floreata" a ajuns dupa gratii (99 afisari)
 Mucles la APAPS (76 afisari)
 Boala porcului (72 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02444 sec.