Ziua Logo
  Nr. 2344 de vineri, 1 martie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Virusul ucigas a fost descoperit. Specialistii au dat verdictul:
Boala porcului
-- Deocamdata, nu se cunoaste valoarea pierderilor si numarul porcilor ucisi de aceasta maladie * Aceasta nu se transmite la om, iar animalele bolnave vor fi incinerate
Specialistii din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti si Directia Sanitar Veterinara au depistat boala care a facut ravagii printre efectivele de porci din judetul Iasi. Este vorba despre boala de Teschen, care a aparut pentru prima data pe raza judetului Iasi. Aceasta a ucis sute de porci in anul 1956, in judetul Suceava. Dupa o absenta de 46 de ani, boala de Teschen a ucis sute de porci in gospodariile taranilor din judetul nostru. "Boala nu se transmite la om, dar provoaca mari pierderi in randul efectivelor de porci. Animalele depistate cu aceasta boala vor fi incinerate. Vor fi sistate toate importurile de animale si produse de origine animala din tarile estice. In anul 2001, judetul Iasi nu a avut nici un import din aceste tari. Vom inaspri masurile de profilaxie si restrictie de circulatie a porcilor. Deocamdata, nu stim cate pierderi avem", ne-a declarat dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar Veterinare.
De aproximativ doi ani, la nivelul judetului se inregistreaza o crestere a cazurilor de imbolnavire si mortalitate la porcine. Astfel de cazuri au fost inregistrate mai mult in comunele aflate pe zona frontierei de la Rasarit. Este vorba despre comunele Bosia, Raducaneni, Victoria, Mosna Cozmesti, Ciurea, Madarjac. Dupa declaratiile medicului Vasile Hritcu, boala evolueaza de mai multi ani pe teritoriul Republicii Moldova si Ucraina. Intrarea acestei boli in tara noastra s-a produs prin punctele de frontiera Sculeni, Albita si Ungheni. Boala se transmite prin vectori umani, produse de origine animala, migratia parasilor. Boala de Teschen (boala virala) poarta denumirea unei localitati din Cehoslovacia, locul unde a fost diagnosticata pentru prima data in Europa.
Magda OLTEANU - ZIUA de Iasi 
A r h i v a
  Bancile romanesti au trecut cu bine examenul "euro"    
  "Alfa" contesta unificarea contributiilor catre bugetul de stat    
  Puscarie pentru patronii care nu platesc somajul    
  RomTelecom a inregistrat pierderi de 40,8 milioane de euro anul trecut    
  Recreatie performanta    
  Inelul care ne subtiaza    
  Angajati si disponibilizati ai UM Tohan Zarnesti s-au strans in fata uzinei    
  Decontarile pentru produsele supuse accizarii trebuie sa se realizeze prin banci    
  Softwin ofera firmelor servicii pentru relatia cu clientii    
 Top afisari / comentarii 
 PNTCD gandeste revenirea la monarhie prin Printul Nicolae (421 afisari)
 23 de magistrati, notari si executori dati pe mana justitiei (230 afisari)
 Traficantul "Floreata" a ajuns dupa gratii (99 afisari)
 Mucles la APAPS (76 afisari)
 Boala porcului (72 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01286 sec.