Ziua Logo
  Nr. 2337 de joi, 21 februarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Inalta Curte de Justitie a incheiat judecarea dosarului "Autobuzul"
Tudor Postelnicu se vaita si cere clementa
-- El spune ca este bolnav, locuieste intr-un apartament "modest" de doua camere, are o pensie de 2,5 milioane de lei si ca n-a facut decat sa execute ordinele lui Ceausescu * Sentinta se pronunta peste doua saptamani
Magistratii Curtii Supreme de Justitie au pus punct in judecarea procesului "Autobuzul" si urmeaza sa pronunte o sentinta definitiva peste doua saptamani. Fostul sef al Directiei Securitatii Statului, Tudor Postelnicu, care a fost deferit instantei alaturi de alti opt fosti ofiteri superiori de Securitate si Militie pentru ca ar fi omorat trei teroristi care luasera ostatici pasagerii unui autobuz, a aratat ca n-a facut altceva decat sa transmita ordinele lui Nicolae Ceausescu catre subalternii sai. Postelnicu a comparut pentru prima data in fata Inaltei Curti si si-a sustinut nevinovatia cu o mima de obidit al sortii: "Ceausescu a ordonat lichidarea teroristilor si eu am retransmis acest ordin. Cine isi permitea sa-i spuna comandantului suprem ca da un ordin ilegal, cand el nu permitea nici sa-i spui doua cuvinte in plus? Poate daca eram nebun as fi facut-o!" Tudor Postelnicu, unul dintre cei mai detestati slujitori ai regimului comunist care a tinut Romania in lanturi pana in decembrie '89, a solicitat instantei supreme sa i se acorde circumstante atenuante, aratand ca traieste dintr-o pensie mizera de 2.500.000 de lei, intr-un apartament cu doua camere si ca sufera de inima. De altfel, fostul ministru de Interne, George Homosteanu, inculpat si el in lotul "Autobuzul", a declarat ca impotriva lui nu exista nici o proba care sa ateste ca a organizat executarea teroristilor si ca, in opinia sa, instantele anterioare - Tribunalul Militar si Curtea Militara de Apel - ar fi condamnat functia pe care a detinut-o in trecut, si nu faptele lui.
"Autobuzul" in varianta apararii
Avocatii celorlalti inculpati, printre care, Ion Deheleanu - fost sef al Militiei Timis, Stefan Blaga - fost comandant USLA sau Aurelian Mortoiu - fost sef al Securitatii Timis, au sustinut ca victimele din dosarul "Autobuzul" au spart in 23 august 1981 sediul unui post de Militie din Timis, de unde au luat armament si munitie, iar a doua zi, inarmati fiind, i-au luat ostateci pe calatorii dintr-un autobuz care efectua o cursa locala. In schimbul eliberarii pasagerilor, asa-zisii teroristi au cerut bani si pasapoarte, pentru a putea parasi Romania. Securitatea nu a fost de acord cu negocierile si a ordonat interventia trupelor antitero, care a costat viata a sase persoane. Dosarul a fost imediat clasat, insa dupa decembrie 1989, la cererea unei rude a atacatorilor, procurorii militari au redeschis ancheta. Prima instanta l-a condamnat doar pe Tudor Postelnicu la sapte ani si sase luni inchisoare, restul fiind amnistiati in baza unui decret din 1988 sau achitati. Parchetul a facut apel, iar Curtea Militara de Apel i-a condamnat pe Tudor Postelnicu si pe Gheorghe Homostean la cate 18 ani de inchisoare, pentru omor deosebit de grav. La ultima instanta, CSJ, apararea a cerut insa achitarea clientilor sai, considerand ca acestia au reactionat legal intr-un caz de terorism, care se pedepseste oriunde in lume.
Adrian ARTENE 
 Afisari: 351  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Prapad la Muzeul Satului    
  US Space Force    
  Coincidenta lu' Mucles    
  Vacaroiu: Legea secretului este o nebunie totala    
  Generalul "Heroina" cumpara tacerea consilierului contrabandist    
  Milosevici cere TPI dovezile crimelor sale    
  Comunistii moldoveni vor sa schimbe Constitutia dupa bunul lor plac    
  "Limba moldoveneasca" e, de fapt, limba romana, a aflat si publicatia elvetiana    
  Un fost politist a furat un tablou de Grigorescu    
  Un hot de Dacii a accidentat masina Politiei    
  Un BMW si un Oldsmobile furate au fost descoperite la vama Negru Voda    
  Militianul Veverca ramane in arest    
  Fiul lui Valeriu Sterian, obligat sa plateasca despagubiri    
  Rodica Stanoiu pareaza atacurile lui Victor Ciorbea    
  Alti romani in container la Halifax    
 Top afisari / comentarii 
 Panoul fruntasilor PSD care paraziteaza administratiile locale (462 afisari)
 Tudor Postelnicu se vaita si cere clementa (351 afisari)
 Trupe romanesti PSYOPS pentru monitorizarea multimilor turbulente (135 afisari)
 Fiul lui Valeriu Sterian, obligat sa plateasca despagubiri (36 afisari)
 Un BMW si un Oldsmobile furate au fost descoperite la vama Negru Voda (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03606 sec.