Ziua Logo
  Nr. 2299 de marti, 8 ianuarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
SIE, SRI, Parchetul General si Guvernul au fost sesizate cu privire la unul dintre cele mai spectaculoase cazuri de coruptie
ZIUA a predat dovezile "Tigareta Petrescu"
Sfarsitul anului 2001 a fost incheiat de ZIUA cu publicarea unor ample dezvaluiri legate de cea mai fructuoasa retea mafiota care s-a ocupat de afaceri contrabandiste si evazioniste cu tigari aduse din Cipru. Este vorba de tripleta Bogdan Petrescu si avocatii Ion Chirita si Alexandru Iordache. Intrucat institutiile statului, abilitate in anchetarea si trimiterea in judecata a unor mafioti care au devalizat bugetul tarii ne-au solicitat sprijinul, dar si pentru ca nici una dintre aceste institutii sa nu aiba motivatia ca jurnalistii nu ajuta anchetatorii in cazurile grave de coruptie despre care scriu, ZIUA a hotarat sa inmaneze, in plic sigilat, documentele privitoare la "Tigareta 1,5-Petrescu". Deoarece mafia care a tocat 110.000.000 de dolari are ramificatii internationale, plicul a ajuns, ieri, in mana directorului general al Serviciului de Informatii Externe, Gheorghe Fulga si, personal, in mainile premierului Adrian Nastase, care a decretat lupta totala impotriva coruptiei la finele lui 2001.Tot personal, plicul cu documente legate de cazul sus-mentionat a fost preluat de la reporterii speciali ZIUA de catre seful DGCCOA, gen. Mihai Stoica. Documentele se afla, de ieri, si pe masa conducerii SRI, plicul fiind inregistrat la numar "SECRET" de evidenta. Procurorul General al Romaniei a primit, de asemenea, personal, plicul cu dovezi si s-a aratat extrem de binevoitor si de decis sa faca totul pentru elucidarea intregului adevar si pentru ca rezultatele anchetei sa duca la depistarea si tragerea la raspundere a celor vinovati. Pentru ca ieri s-a sarbatorit Sfantul Ion, au mai ramas patru institutii care vor primi astazi, plicul cu documente, impreuna cu adresa ZIUA pe care o redam, astazi, in integralitatea ei.
Catre,
Presedintia Romaniei-Presedintelui Ion Iliescu
Departamentul Corpului de Control - Prim Ministru
Procurorul General al Romaniei-Joita Tanase
SRI-Radu Timofte
SIE-Gheorghe Fulga
Ministrul de Interne-Ioan Rus
Ministrul Justitiei-Rodica Stanoiu
Ministrul Finantelor-Mihai Tanasescu
DGCCOA-gen. Mihai Stoica
Ziarul ZIUA a dus o campanie neintrerupta impotriva coruptiei si crimei organizate. De multe ori, institu]iile abilitate ale statului au stopat, din diverse motive sau interese, dosare in care au fost si sunt implicate nume sonore care au facut sau fac parte din sistemul legislativ, executiv sau al puterii judecatoresti. Unul dintre cazurile dezvaluite recent de ZIUA este de o gravitate exceptionala si a dus la prejudicierea statului roman cu imensa suma de 110.000.000 de dolari. Amplul serial publicat despre acest caz, denumit "Tigareta 1,5-Petrescu", dovedeste abuzurile in lant savarsite de catre o tripleta mafiota, prin complicitatea infractionala a unor inalti functionari fara de care statul roman nu ar fi fost saracit de suma colosala sus-mentionata, suma care, prin contrabanda si evaziune fiscala, fals si uz de fals, a ajuns in buzunarele unei retele mafiote.
Pentru a sprijini organele abilitate ale statului care ne-au solicitat dovezi in anchetarea acestui caz, unde exista deja scurt-circuite la nivel de Parchet General, ZIUA pune la dispozitie documente necesare reluarii si continuarii cercetarilor cu mentiunea ca insusi premierul Adrian Nastase a incheiat anul 2001 cu un mesaj privitor la frontul comun care trebuie realizat impotriva corputiei de orice tip si la orice nivel, fara a mai ierta coordonatorii unor astfel de afaceri ce au adus atingere sigurantei nationale. Documentele privesc facturile subevaluate de catre clanul mafiot condus de Bogdan Petrescu (nascut in 15.09.1968), avocatii Ion Chirita (nascut in 23.06.1950) si Alexandru Iordache (nascut in 4.12.1949), precum si notarul Mircea Constantin Iordache si Maria Chirita (nascuta in 21.04.1952). Contrabanda si evaziunea fiscala cu tigari subevaluate furnizate de firma cipriota PANOMARA Ltd prejudiciata la randul ei, s-a realizat prin societatile comerciale CHIRTRADE COMPANY SRL (transformata in LABIRINT COM SRL), MAR TRADING COMPANY SRL, EMCO, TRUMP INVEST SRL, MAS MED si firma fantoma DARWAY GLOBAL ENT. din Indiile de Vest, firma ce apartine acelorasi persoane.
Implicarea fostului sef al Directiei Generale a Vamilor, Mihai Panzariu, a fost subliniata clar in referatul col. Adrian Stocec din cadrul IGP, dar procurorii militari l-au scos deja din cauza prin neinceperea urmaririi penale si ancheteaza in continuare, asa cu ne-am obisnuit, tot felul de subordonati-pigmei. Un alt aspect pe care anchetatorii trebuie sa-l elucideze il reprezinta scoaterea din tara a 25 kg de documente care reprezinta dovezi ale faptelor penale savarsite de reteaua mafiota "Petrescu". Anexam, de asemenea, articolele publicate de ZIUA si copiile pasapoatelor lui Bogdan Petrescu si av. Alexandru Iordache, asteptand ca orice noua dezvaluire pe care o va face ziarul ZIUA, legata de caz, sa fie anexata la dosar.
In speranta ca institutiile statului vor dovedi seriozitatea si responsabilitatea necesara in rezolvarea acestui caz grav de contrabanda si ca vor fi aduse in fata Justitiei toate persoanele vinovate, asteptam rezultatele anchetei.
Adina ANGHELESCU 7.01.2002 Redactor Sef, Adrian PATRUSCA 
A r h i v a
  Romani la mana a doua    
  Odiseea elena    
  Conditiile Schengen    
  Guvernul roman trimite un emisar in Grecia    
  Sfantul Ion de la Cotroceni    
  Ionii taranisti au inchinat pentru partid    
  Bishop era fan ben Laden    
  Traseul banilor utilizati de teroristi    
  Militarii americani pregatesc asaltul asupra bazei teroriste de la Zhawar    
  140.000 de refugiati afgani s-au reintors in tara    
  Baza Guantanamo este gata pentru primirea talibanilor    
  Karzai promite ca-l va preda pe Omar    
  Marea Britanie, amenintata cu un val de atentate    
  Ambasada SUA din Singapore a fost tinta a Al-Queda    
  Boeingul companiei afgane "Ariana" va zbura prima oara spre Mecca    
  Budusan cere daune de un miliard de lei de la Joita Tanase    
  Prostituata ucisa in zona Garii de Nord    
  Rozmarin a jefuit o farmacie    
  PSD, adapost al rechinilor financiari    
  Cititorii in dialog cu Marian Munteanu    
 Top afisari / comentarii 
 Finantele au modificat grila de impozitare a veniturilor (29 afisari)
 ZIUA a predat dovezile "Tigareta Petrescu" (22 afisari)
 Obezii beneficiaza de tratament chirurgical pentru slabire (19 afisari)
 Principalul suspect in atacul asupra magistratului Pena a fost identificat (17 afisari)
 Prostituata ucisa in zona Garii de Nord (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04363 sec.