Ziua Logo
  Nr. 2290 de sambata, 22 decembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Nastase-Orban, ultimul poker politic
-- Premierii Romaniei si Ungariei semneaza astazi, la Budapesta, memorandumul de intelegere * Documentul tine cont de obiectiile europene formulate la adresa legii ungare
Premierul Romaniei si cel al Ungariei, Adrian Nastase si Viktor Orban, semneaza astazi, la Bucuresti, un memorandum care va cuprinde reglementari referitoare la Legea statutului. Acordul cuprinde trei parti: probleme generale de politica externa (unde se spune ca Ungaria sprijina aderarea Romaniei la UE si NATO), interpretari comune ale Legii statutului si aspecte ale viitoarei cooperari economice bilaterale. In urma discutiilor purtate saptamana aceasta, la Budapesta si Bucuresti, la nivel de secretari de stat, s-au conturat unele solutii in ce priveste legitimatia de maghiar, aceasta sarcina urmand a fi inclusa in pachetul de drepturi pe care il au consulatele Ungariei din Romania sau alte organizatii care pot elibera recomandari. De asemenea, s-a convenit in privinta textului legitimatiei, a criteriilor de acordare a acestui document. In acest din urma caz, a fost luata in considerare propunerea premierului Nastase, potrivit careia eliberarea se poate face si pe baza legitimatiei de membru UDMR.
Ministrul de Externe ungar, Janos Martonyi, a declarat, ieri, pentru un post de radio local, ca s-au conturat deja directiile principale pentru o intelegere intre Budapesta si Bucuresti si se poate incheia un compromis rational, intrucat legea va intra in vigoare in data de 1 ianuarie 2002. Ministrul a subliniat ca pozitia Comisiei de la Venetia a fost aceea ca nu exista un regulament international pentru aplicarea legilor de acest gen, dar trebuie indeplinite, totusi, unele conditii, legate in special de aplicarea prevederilor acestor legi. "Aceste conditii trebuie indeplinite acum, prin continutul ordonantei guvernamentale", a afirmat ministrul.
La randul sau, ministrul de Externe Mircea Geoana a afirmat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca Romania a insistat asupra componentelor Legii statutului care au depasit standardele europene in materie, dar odata eliminate acele elemente, legea devine benefica, avand prevederi "firesti" in domeniul cultural. "Mandatul nostru la Budapesta nu este de negociere, ci priveste reflectarea in document a ceea ce instantele europene au recunoscut deja", a spus ministrul de Externe. El a adaugat ca s-a ajuns la o formula europeana a legii, care nu exista initial si "ceea ce e bun pentru Europa, e bun si pentru Romania".
Vizita premierului Nastase la Budapesta include si o intalnire cu reprezentanti ai presedintelui Partidului Socialist Ungar, Laszlo Kovacs, si cu reprezentantul acestei formatiuni pentru functia de premier, Peter Medgyessi. De asemenea, el are programate mai multe interviuri pentru posturi de televiziune ungare. (D.E.)
A r h i v a
  Ovidiu Draganescu: In acest moment, revenim la un cosmar, asemanator celui dinainte de '89    
  Premierul lauda "Revolutia Romana" de Ion Iliescu    
  Revolutie si restauratie    
  "Romania nu aduce beneficii Europei"    
  Romanii din Ungaria uita limba materna    
  2001, "cel mai fructuos an al diplomatiei romanesti"    
  Romania asteapta in 2002 invitatia de aderare la NATO    
  Tratatul cu Rusia s-ar putea semna anul viitor    
 Top afisari / comentarii 
 Teo Avramescu s-a alaturat echipei B1 TV (93 afisari)
 Oamenii lui Garcea in razboi cu hotii de masini (80 afisari)
 Sorin Dumitrescu a lansat lucrarea "Chivotele lui Petru Rares si modelul lor ceresc" (63 afisari)
 Trei inculpati intr-un caz de mita au fost trimisi in judecata (45 afisari)
 Ovidiu Draganescu: In acest moment, revenim la un cosmar, asemanator celui dinainte de '89 (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01458 sec.