Ziua Logo
  Nr. 2288 de joi, 20 decembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
In urma dezvaluirilor facute de ZIUA, Sectia Parchetelor Militare a reluat ancheta in dosarul "Mihai Panzariu-Contrabanda Orbilor". Astazi aducem noi probe in acest fulminant caz al carui prejudiciu este de 110.000.000 de dolari
Tigareta "Petrescu" a jucat pe degete Finantele si Ambasada din Germania
-- Mafiotii au anticipat ca firma lor fantoma, DARWAY, va fi deconspirata de British American Tobacco si au facut un "pas inainte" * Ambasada Romaniei la Bonn a inghitit momeala privind "cinstea" mafiotilor * Ministerul Finantelor a cazut in aceeasi plasa
Ziarul nostru a dezvaluit opiniei publice, in urma cu trei saptamani, cea mai fructuoasa contrabanda cu tigari savarsita intre "Tigareta 1" si "Tigareta 2" de catre tripleta mafiota Bogdan Petrescu-Alexandru Iordache-Ion Chirita, acestia din urma fiind fosti securisti si actuali avocati. In reteaua prin care s-au scurs, in mod ilegal, prin jonglerii fara precedent, sute de milioane de dolari, prejudiciul adus statului s-a ridicat si el la o valoare considerabila: 110.000.000 de dolari. In urma dezvaluirilor noastre, Sectia Parchetelor Militare a reluat ancheta intr-un dosar "inghetat" la stadiul de cercetari preliminare in care este implicat, ca parte responsabila penal, fostul director general al Vamilor, Mihai Panzariu, si asociatii firmei MAS MED Impex SRL. Si mai e vorba si de alte firme cum ar fi TRUMP INVEST, CHIRTRADE si MAR TRADING. Gruparea mafiota a reusit pana acum sa se sustraga urmaririi penale, gratie coruptiei la nivel inalt, in care au fost angrenati functionari din Politie, Justitie, Vama si Garda Financiara. Nu credem ca a fost vorba de ochi frumosi, ci mai degraba de mita sub forma comisoanelor sau "cadourilor de Paste si Craciun". Altfel, cei trei si acolitii lor ar fi stat de multa vreme dupa gratii, mai ales ca in 1995, colonelul Mihai de la Politia Transporturi IGP recomandase arestarea mafiotului Bogdan Petrescu. Spatele informativ al tripletei mafiote si relatiile sus-puse au spulberat munca unor politisti onesti (exemplu: col. Olaru - Politia Transporturi Constanta, sfatuit "s-o lase mai moale"). Petrescu declara in anturajul sau ca a pus umarul la destituirea generalului Ion Pitulescu, primind la sediul lui din Str. Mr. Al. Campeanu, nr. 35, Sector 1, o copie prin fax de la cabinetul primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, o copie a cererii de demisie a lui Pitulescu. Cine anume si-a permis sa trimita faxul de la cabinetul fostului premier, ramane un mister. Din datele de ultima ora pe care le detinem reiese ca acest contrabandist notoriu, pe nume Petrescu, a declarat in 1996, la Ambasada Canadei, unde isi depusese formularele de emigrare, ca este investitor si detine suma de 1,5 milioane de dolari, un milion din acesti bani fiind transferati din Geneva in Canada. Aici detine pe numele concubinei sale, Anca Mariuca Trifu, o vila cumparata prin intermediul avocatului Paul Douglass Hoag in valoare de 1,2 milioane dolari canadieni (aproximativ 800.000 de dolari).
Scrisoarea de "acoperire" a contrabandistilor
Protagonistii tripletei mafiote Petrescu-Iordache-Chirita au comis o gramada de infractiuni: dare de mita, evaziune fiscala, trafic de influenta, fals intelectual, uz de fals, santaj si tentativa de suprimare a unor martori incomozi (nota red. - capitol separat de care ne vom ocupa in numerele viitoare). Falsul si uzul de fals au "prins" chiar si la institutii despre care se crede ca ar fi intangibile: Ministerul Finantelor si Ambasada Romaniei din Germania. Pusa in garda de catre informatorii ei, tripleta mafiota a recurs la un fals grosolan, metoda de lucru des folosita. ZIUA se afla in posesia unei scrisori ticluite de tripleta Petrescu-Iordache-Chirita, dupa ce la Bucuresti survenise Schimbarea din '96, cand reprezentantii noii puteri instalate s-au intrebat cine este DARWAY GLOBAL ENTERPRISES LTD, care facea transporturi cu tigari in stil mare. Politia Economica solicitase Ambasadei Romaniei din Bonn sa se intereseze la BAT (British American Tobacco), care avea sediul european la Hamburg, cine este DARWAY, compania care figura in St. Nevis, unde se afla de fapt, in loc de sediu, o casuta postala. Avertizat, Petrescu si avocatul Iordache, director general in Romania al firmei DARWAY, ticluieste o scrisoare, pe care o trimite, ca prezentare a "cine sunt ei si ce-au facut in ultimii cinci ani" direct la Ambasada Romaniei din Bonn, in atentia diplomatului Nicolae Fiser. Redam mai jos pasajele importante ale scrisorii din 3 aprilie 1997, in traducere (facsimil 1)
"(...) Am fost informati de catre BAT de faptul ca sunteti interesat sa aflati preturile si politica noastra de preturi in ceea ce priveste piata din Romania. Datorita conditiilor economice actuale ale pietei (Romania) si a scaderii puterii de cumparare din partea potentialilor nostri clienti, preturile marcii BAT sunt influentate de piata. Dupa cum probabil sunteti la curent cu economia de tranzitie din Romania, piata devine din ce in ce mai competitiva. De asemenea, odata cu adoptarea si implementarea noii legi intra in tara multe tigari de contrabanda fara a se achita pentru acestea taxele vamale. Acest lucru a afectat piata, bugetul Romaniei si slabeste bunastarea cetatenilor romani.
Excelenta Dvs.,
In ceea ce priveste operatiunile noastre in Romania, am dori sa clarificam cateva puncte: 1. In ultimii doi ani am fost exportatori exclusivi de tigari BAT pentru Romania. De asemenea, am incheiat contracte comerciale de exclusivitate cu o societate romana denumita SC CHIRTRADE COMPANY SRL, cu sediul in Bld. Dacia, nr 145, Bucuresti - acestia fiind singurii importatori pentru marfa noastra (tigari) in Romania.
2. Din 1996, SC CHIRTRADE COMPANY SRL ne-a trimis in doua transe un numar total de 126 de milioane timbre, pe care sa le lipim pe pachetele de tigari. Aceste timbre vor fi returnate integral pe piata, dupa ce cantitatea de marfa contractata va fi in totalitate livrata. Pana in acest moment au fost vamuite 75 de milioane de pachete (cu timbru) in Romania, prin vama. Restul se va returna imediat ce se va incheia productia. In cazul in care timbrele se distrug in timpul procesului de fabricare a tigarilor, acestea se vor inapoia autoritatilor competente.
Mafiotii denuntau practicile ilicite
3. Practicile ilicite ale altor societati (fantoma) la care faceti referire ne-au creat dificultati masive si au atras pierderi masive pentru noi datorita faptului ca a trebuit sa tinem pasul pentru a ne mentine pozitia pe piata. Strategia noastra este ca marfa sa fie intotdeauna disponibila consumatorilor nostri, in imprejurarile date. Intelegem faptul ca in afaceri trebuie sa facem cateodata compromisuri pentru a ajunge la rezultate bune in final (...)
5. Preturile de piata in Romania au fost intotdeauna fixate de noi impreuna cu partenerii romani. Aceste preturi se alineaza dinamicii pietei si se reevalueaza periodic. Nu exista nici o legatura cu preturile practicate in alte tari, datorita faptului ca fiecare piata are caracteristicile proprii, iar acestea nu sunt niste preturi fixe pentru pietele internationale. De exemplu, pretul de furnizare pentru produsele BAT catre SC CHIRTRADE COMPANY SRL sunt dupa cum urmeaza: data de referinta 1 iulie 1996; Hollywood - S 45/MC - CIF Bucuresti; Viceroy bax - 50/MC; Lucky Strike bax - 60/MC; Kent Deluxe - 75/MC; Pall Mall - 70/MC; Kim - 70/MC; HB - 65/MC.
6. Problema preturilor este foarte sensibila si trebuie sa fie in conformitate cu conditiile economice si puterea de cumparare a potentialilor clienti. In cazul in care situatia economica se inrautateste si vom avea stocuri prea mari (in productie), probabil ca vom fi obligati sa reducem preturile noastre catre SC CHIRTRADE COMPANY SRL pentru a ne mentine strategia, telul si sa golim stocurile.
In cele din urma va suntem recunoscatori daca ati putea sa ne ajutati prin legi competitive, care sa previna contrabanda de tigari, care consta in timbre false si pachete nemarcate. Este o problema serioasa pentru noi, pentru ca agentii nostri traiesc cu impresia ca autoritatile nu iau masuri suficiente pentru oprirea introducerii ilegale de bunuri (...)
Cu stima",
DARWAY GLOBAL ENTREPRISES LTD.
Iata cum plangeau cu nerusinare contrabandistii despre contrabanda si despre firme fantoma, care, de fapt, le apartineau. Cert este ca Ambasada Romaniei din Germania a inghitit gogoasa si a transmis-o la Ministerul Finantelor, condus de Mircea Ciumara. Ministerul a muscat si el momeala. Asa se face ca DARWAY a continuat contrabanda pana in 1998. Concernul BAT habar nu a avut de aceste manevre.
Preturi declarate, preturi reale!
Iordache si Petrescu comandau marfa la firma PANORAMA din Cipru, platind (mai putin pentru ultimile livrari escrocate) pretul pietei mondiale. Intrucat marfa a fost livrata, dar banii n-au mai sosit in Cipru, PANORAMA este hotarata sa deschida, in curand, un proces fara precedent pentru cei 8.873.875,75 de dolari, plus dobanda datorata de mafioti. DARWAY a livrat in exclusivitate la CHIRTRADE si MAR TRADING preturile declarate de ei, iar la furnizor au platit urmatoarele preturi FOB (transport neinclus): Assos 115 USD/bax, LM 138 USD, Marlboro 278 USD, Bastos 178 USD, BT 58 USD, Kent 255 USD, Hollywood 117, Viceroy117, Capri 168, Kim 178, Lucky Strike 178 USD/bax. Exemplele escrocheriei sunt uimitoare, dupa cum urmeaza si facsimilurile actelor pe care exista stampila Directiei Generale a Vamilor care si-a adus contributia prin acceptarea unei subevaluari imense.
Tigari de import la preturi de nimic
Facsimil 2. Lucky Strike adus in vama la incredibilul pret de 7 dolari baxul. Cele 2400 de baxuri au fost declarate si acceptate cu suma totala de 16.800 de dolari. In realitate, tigarile costau 427.200 USD plus 40.000 USD transportul. Dintr-un foc, frauda a fost de aproape 450.000 de dolari. Profitor: firma TRUMP.
Facsimil 3. Transport de 2500 baxuri de L&M, declarat la 12 dolari baxul, total 30.000 USD. In realitate, transportul plus marfa costau 385.000 USD. Profitor: firma MAS MED.
Facsimil 4. Transport de 109.100 USD cu KENT, declarat 31.500 USD. Pretul declarat a fost de doar 75 USD. In realitate, costa 255 USD plus transportul-2000 USD. Profitul pentru alta firma a mafiotilor a fost de 77.600 USD.
Mai avem astfel de exemple. Asa a fost tras in piept si statul roman. Vom reveni dupa Sarbatori cu vilele mafiotilor si lista ofiterilor a caror munca a fost musamalizata, dar cunosc detalii importante pentru ancheta.
Adina ANGHELESCU Adrian ARTENE Dan COMANESCU 
A r h i v a
  Romania, corigenta la independenta presei    
  Somalia, tinta sigura    
  Eliminarea lui ben Laden nu va pune capat terorismului    
  SUA cred ca ben Laden se ascunde in Pakistan    
  Noi casete video cu Osama    
  Karzai considera forta multinationala drept un sprijin politic    
  Rascoala prizonierilor pakistanezi contra Armatei pakistaneze    
  Raid taliban in apropiere de Kandahar    
  Scrisoarea de la Departamentul de Stat nu contine antrax    
  Yemenul, sub presiunea americanilor    
  Avioanele survoleaza Tora Bora    
  Securitatea israeliana avertizeaza asupra unor noi atentate    
  Lovitura de stat esuata in Comore    
  Ambasadorul francez la Londra dezminte ca ar fi spus despre Israel ca-i o "tara mica, de rahat"    
  11 arestari dupa atacul din Parlamentul indian    
  Schimburi de focuri intre India si Pakistan    
  Passaris a promis ca va ucide din nou    
  Solutie secreta la Curtea de Apel Bucuresti    
  "Dilaila din Pantilimon" a fost capturat    
  Generalul Bucse, in vizorul procurorilor militari    
  Marius Ilie a fost pus in libertate    
  Fostul director al Companiei Apa Brasov este urmarit penal    
  Escrocherie de sute de milioane    
  Mort in accident de munca    
  Seful de post din Vulturesti, amenintat cu moartea    
  Politia a confiscat alcool furat de la Ministerul de Finante    
 Top afisari / comentarii 
 "Conducerea Federatiei Elcatel prefera desfiintarea puterii sindicatelor din domeniul cailor ferate" (185 afisari)
 In topů cu Floriana Jucan la OTV (129 afisari)
 Generalul Bucse, in vizorul procurorilor militari (56 afisari)
  "C.N. CFR S.A. are ca obiectiv principal integrarea retelei feroviare proprii in reteaua de transport pan-europeana" declara Mihai Necolaiciuc - directorul general al Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" SA (30 afisari)
 Disponibilizari masive in MApN (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02411 sec.