Ziua Logo
  Nr. 2282 de joi, 13 decembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Un raport al US National Research Council avertizeaza ca schimbarile climatice pe Terra devin extrem de periculoase
Omenirea in pericol
-- Efectul de sera si incalzirea atmosferei care provoaca emisii de gaze, ca si alte schimbari provocate de om pe planeta cresc posibilitatea aparitiei unor fenomene climatice importante, abrupte si de nedorit * Raportul redactat de specialistii de la National Research Council evidentiaza faptul ca, de-a lungul timpului, climatul regional a suferit schimbari semnificative, iar, in viitorul apropiat, ne putem astepta la scaderi drastice ale temperaturii, inundatii, seceta si alte schimbari neasteptate
Noile schimbari climatice insotite de seceta severa si inundatii devastatoare au pus in evidenta necesitatea realizarii unor studii specifice si definirii unor noi politici pentru prevenirea evolutiei climei, se arata intr-un raport dat publicitatii de US National Research Council. Efectul de sera si incalzirea atmosferei care provoaca emisii de gaze, ca si alte schimbari provocate de om pe planeta cresc posibilitatea aparitiei unor "fenomene climatice importante, abrupte si de nedorit, la scara regionala si globala", sustin cercetatorii din cadrul Academiei Americane de Stiinte.
Oamenii nu se vor putea adapta in timp util schimbarilor bruste de clima
Oamenii de stiinta americani au avertizat marti ca, incalzirea graduala a Pamantului, din cauza eliberarii in atmosfera a unei cantitati foarte mari de poluanti, va duce, in cele din urma, la schimbari extrem de abrupte ale climei. Ca urmare a acestui fapt, ecosistemul va suferi schimbari dramatice, iar omenirii ii va fi imposibil sa se adapteze intr-o perioada atat de scurta.
Raportul redactat de specialistii de la National Research Council evidentiaza faptul ca, de-a lungul timpului, climatul regional a suferit schimbari semnificative, iar, in viitorul apropiat, ne putem astepta la scaderi drastice ale temperaturii, inundatii, seceta si alte schimbari neasteptate.
Temperatura globala va creste cu sase grade in urmatorii 500 de ani
Arderea intensiva a carbunelui, petrolului si gazelor naturale au contribuit masiv la cresterea concentratiei substantelor care duc la aparitia efectului de sera. Aceste gaze, in principal dioxidul de carbon, capteaza caldura care, in alte conditii, ar scapa in spatiul extraatmosferic, si contribuie la incalzirea Pamantului. Unele studii stiintifice de prognoza au aratat ca o crestere continua a continutului de dioxid de carbon ar duce la o crestere a temperaturii globale cu mai mult de 6 grade Celsius, in urmatarea jumatate de secol. Zone traditional rezervate agriculturii ar deveni mai fierbinti avand tendinte de desertificare, iar zonele polare s-ar topi si ar duce la cresterea nivelului marilor si oceanelor si, implicit, la inundarea unor intinse suprafete de teren.
Tinand cont de aceste previziuni sumbre, oamenii de stiinta au cerut o reducere drastica a emisiilor de dioxid de carbon. Din pacate, toate mijloacele principale de producere a energiei electrice, cu exceptia energiei nucleare, produc si CO2.
Semnale de alarma asemanatoare au fost trase in nenumarate randuri anul acesta. Astfel, in luna ianuarie, cei mai importanti specialisti in materie de clima, reuniti la Shanghai, China, au avertizat ca incalzirea globala se va petrece mult mai repede decat s-a estimat pana in prezent. In urmatorii 100 de ani, temperaturile ar putea creste in medie cu 1,4 pana la 5,8 grade Celsius.
Chiar daca schimbarile pot parea minime, ele sunt suficiente pentru a distruge anumite ecosisteme, precum barierele de corali, amenintate de disparitie, daca temperatura apelor marii creste doar cu un singur grad. De asemenea, anumite arhipelaguri plate, precum insulele Maldive, sunt pe punctul de a fi inghitite de ape. (M.A.B.)
A r h i v a
  Romanii si ungurii contra tiganilor    
  Ideea descentralizarii scoate din minti Puterea    
  Semnatarii Memorandumului sunt consternati de pozitia lui Adrian Nastase    
  Orice intimidare contravine libertatilor fundamentale    
  Memorandistii romani sunt pentru regionalizare, cei maghiari prefera federalizarea    
  Armata romana e depasita de noile amenintari    
  Patru imigranti, posibil romani, au murit intr-un container    
  Minorii romani exploatati de infractori in Franta ar putea fi repatriati    
  Cosmar pe Calea Victoriei    
  Urmatorul atac terorist in SUA va fi unul biologic    
  Ben Laden a fost reperat in muntii din Tora Bora    
  Beligerantii din Orient au incalcat pacea de 48 de ore    
  Alianta Nordica a capturat un taliban australian    
  Americanii continua bombardamentele    
  Procesul marocanului Moussaoui incepe pe 2 ianuarie    
  Escrocheria ELITE a invadat Bucurestii    
  Romania corigenta la drepturile omului    
 Top afisari / comentarii 
 Murfatlar ataca piata pe culoarul activ (52 afisari)
 Regionalizare si provincialism (47 afisari)
 Memorandistii romani sunt pentru regionalizare, cei maghiari prefera federalizarea (23 afisari)
 "Suntem un teatru de manere, nu de manele!" (21 afisari)
 Noul pasaport e super-securizat (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03013 sec.