Ziua Logo
  Nr. 2282 de joi, 13 decembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Memorandistii romani sunt pentru regionalizare, cei maghiari prefera federalizarea
-- Scriitorul Alexandru Cistelecan: Sunt pentru regionalizare si nu pentru federalizare
Dincolo de diferentele ideologice din sanul grupului de semnatari ai Memorandumului pentru constructia Romaniei pe baze regionale, indiferent ca se pronunta pentru o solutie federala sau una regionala, cei treisprezece intelectuali ardeleni considera ca dezbaterea pe aceasta tema va avea ca rezultat "inlaturarea spaimelor" din jurul celor doua concepte. De aceea, la solicitarea noastra, au incercat sa contureze cele doua notiuni - federalizare si regionalizare.
"Ar fi multe de spus. Punctul bun pe care il vom castiga, indiferent de rezultatele dezbaterii, va fi cu siguranta o limpezire conceptuala; mai mult chiar decat o limpezire conceptuala, rezultatul va fi acela ca va dedemoniza, va devisceraliza niste concepte, va inlatura spaimele din jurul lor. Macar atata va fi castigul pozitiv. Despre aceste lucruri delicate, importante, se va putea discuta linistit. Procesul de limpezire conceptuala va fi de oarece durata, iar pe masura ce aceste concepte se vor clarifica, se vor si domestici. Eu sunt pentru regionalizare si nu federalizare. Intre cele doua concepte exista, bine-nteles, o diferenta. Federalizarea e un concept de stat, vechi de cateva secole. Regionalizarea e un concept mai nou care abia acum incepe sa fie operant in Europa si este mult mai apropiat de conceptul de subsidiaritate care se aplica in anumite state, ca de exemplu Italia. In cazul regionalizarii, multe competente de la nivel central vor fi delegate la nivel mediu, fara sa se aduca atingere suveranitatii si suzeranitatii nationale. Romania ca stat ramane subiect de drept international, doar ca va avea doua canale de acces spre Uniunea Europeana, al doilea fiind cel legat de Comitetul regiunilor".
Scriitorul Caius Dobrescu: Diferenta istorica intre regionalizare si federalizare
"Intre cei doi termeni, regionalizare si federalizare, exista o diferenta, in primul rand una istorica. Statul federal exista de 200 de ani, despre regiuni se vorbeste doar in ultimii 50 de ani in incercarea de a recupera experientele culturale si economico-politice - in sens larg - a unor provincii, in scopul de a duce mai departe obiectivele statului modern ca de exmplu democratia participativa. Cand au trecut de constructie, s-a ajuns la concluzia ca exista experiente din perioada anterioara care pot fi fructificate. Statul federal s-a format prin vointa unor entitati de a fi impreuna. Exista o diferenta de natura, dar si in ceea ce priveste gradul sporit de autonomie al statelor federale. In cazul regionalizarii, statul unitar isi pastreaza atributiile si toate parghiile. In Romania nu se poate vorbi, in anul 2001, de federalizare, s-ar fi putut pune problema la 1859 sau la 1918. Federalizarea presupune existenta unor corpuri distincte; federalizarea nu are o baza logica in Romania. In Romania a existat dintotdeauna o unitate.
Agoston Hugo: Nu se poate trasa o linie de demarcatie clara intre cele doua notiuni
"Nu se poate trasa o linie de demarcatie clara intre cele doua notiuni. Memorandumul vorbind explicit de regionalizare, eu personal neparticipand la discutiile avute la sediul redactiei revistei Provincia, ma aliez celor care folosesc si inteleg termenul de regionalizare. Nu exista o disputa aprinsa daca dezbaterea trebuie axata pe regionalizare sau federalizare si nu cred ca noi (semnatarii- n.r.) am facut o distinctie foarte pregnanta intre ei.
Scriitorul Daniel Vighi: Noi am lansat doar o provocare
La conceperea memorandumului am pornit de la regiunile de dezvoltare, apoi am socotit necesar sa circumscriem regiunile provinciilor istorice. In cadrul dezbaterii pe aceasta tema am putea lua in dezbatere modelul spaniol sau chiar cel german, al landurilor. Noi am lansat doar o provocare. Diferentele dintre regionalizare si federalizare urmeaza sa le clarificam printr-o dezbatere mai larga. Deosebirea esentiala intre cei doi termeni consta - probabil - intre competentele care ar urma sa fie atribuite regiunilor. Dar aceste competente urmeaza sa fie stabilite de clasa politica".
Conferentiar universitar Bakk Miklos, redactor-sef KRONIKA: Cele doua concepte se pot explica prin diferentele dintre ele
Esenta celor doua concepte se poate explica, poate, cel mai bine, prin diferentele dintre ele. Regionalizarea inseamna crearea unor entitati teritoriale avand organe alese si executive cu competente proprii. Federalismul inseamna existenta in cadrul unui stat a mai multor teritorii mari avand corpuri de legiferare proprii. In cazul statelor federale, de obicei, entitatile teritoriale au un Statut sau o Constitutie proprie, in schimb, in cazul regionalizarii, Parlamentul central este cel care stabileste competente similare regiunilor. In cazul federalismului, guvernul si parlamentul central isi pastreaza competentele fundamentale - finante, politica externa si de aparare - iar celelalte competente sunt transferate la nivelul statelor federale, fiecare exercitand aceste prerogative coform propriilor traditii si identitati culturale. Constitutia Parlamentului central stabileste competentele regiunilor, in timp ce in federalism, definirea lor se face invers, organele alese ale entitatilor federale stabilindu-si propriile competente. In final, intre cei doi termeni exista o serie de diferente juridice si istorice. Am afirmat ca ar exista posibilitatea construirii Romaniei pe baze federale deoarece Romania moderna se compune din provincii istorice, avand fiecare traditii si o identitate culturala proprie, sensibil diferite. In cadrul unui sistem federal, provincia poate sa-si puna in valoare propriile traditii. Majoritatea landurilor germane au o cultura proprie si o identitate pronuntata, fiind puse in valoare de propria politica in domeniul in care isi exercita propriile competente legislative".
A r h i v a
  Romanii si ungurii contra tiganilor    
  Ideea descentralizarii scoate din minti Puterea    
  Semnatarii Memorandumului sunt consternati de pozitia lui Adrian Nastase    
  Orice intimidare contravine libertatilor fundamentale    
  Omenirea in pericol    
  Armata romana e depasita de noile amenintari    
  Patru imigranti, posibil romani, au murit intr-un container    
  Minorii romani exploatati de infractori in Franta ar putea fi repatriati    
  Cosmar pe Calea Victoriei    
  Urmatorul atac terorist in SUA va fi unul biologic    
  Ben Laden a fost reperat in muntii din Tora Bora    
  Beligerantii din Orient au incalcat pacea de 48 de ore    
  Alianta Nordica a capturat un taliban australian    
  Americanii continua bombardamentele    
  Procesul marocanului Moussaoui incepe pe 2 ianuarie    
  Escrocheria ELITE a invadat Bucurestii    
  Romania corigenta la drepturile omului    
 Top afisari / comentarii 
 Murfatlar ataca piata pe culoarul activ (52 afisari)
 Regionalizare si provincialism (47 afisari)
 Memorandistii romani sunt pentru regionalizare, cei maghiari prefera federalizarea (23 afisari)
 "Suntem un teatru de manere, nu de manele!" (21 afisari)
 Noul pasaport e super-securizat (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01960 sec.