Ziua Logo
  Nr. 2282 de joi, 13 decembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Metro Media Transilvania, institutul fondat de Vasile Dancu, a facut un sondaj despre relatiile interetnice in Romania, in luna noiembrie
Romanii si ungurii contra tiganilor
-- Jumatate din ungurii din Transilvania se considera ardeleni
Romanii, ungurii si tiganii din Romania se autodefinesc, in principal, cu atributele "harnici, primitori, inteligenti si cumsecade". Tiganii mai spun despre ei ca sunt dezbinati. Lucrurile se schimba, insa, cand vorbesc despre insusirile coetnicilor. Atat romanii cat si ungurii ii clasifica pe tigani cu atributele "murdari, hoti si lenesi". Intre ei, maghiarii si romanii se clasifica in termeni moderati. Acestea sunt cateva din interpretarile ce se desprind din rezultatele Barometrului relatiilor etnice realizat, in luna noiembrie, de Metro Media Transilvania (MMT), la comanda Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala (CRDE) si prezentat, ieri, in conferinta de presa. Potrivit autorilor, sondajul a fost conceput ca "un instrument descriptiv si evaluativ al dinamicii relatiilor interetnice din Romania". Pentru respectiva cercetare sociologii au folosit patru esantioane: unul pentru populatia adulta a tarii, al doilea pentru subiectii de etnie maghiara din Transilvania, un altul pentru cetatenii de etnie roma din Romania si - pentru a surprinde mai bine relatiile interetnice regionale - un supra-esantion alcatuit din romanii transilvaneni. MMT i-a selectat pe romani si pe unguri dupa listele electorale, iar pe tigani i-au depistat operatorii, pe baza autoidentificarii si a "recomandarii" date de vecinii acestora.
Pusi sa aleaga elementele care le definesc cel mai bine identitatea, cei mai multi dintre romani (70%) au optat pentru coordonata nationala, spunand ca sunt, in primul rand, "romani". In schimb, multi romani din Transilvania (24%) au pus inainte apartenenta regionala - spunand ca sunt "ardeleni", inainte de toate. Aproape jumatate (43%) din maghiarii chestionati au ales varianta "ardelean", cealalta jumatate optand pentru "maghiar". Dintre unguri, numai 6% au ales "roman", ca prim raspuns. Cei mai multi tigani (46%) se considera "romani", alti 30% spunand ca sunt romi.
Romanii, ungurii si tiganii, la unison, au acceptat ca "oamenii trebuie sa-si sprijine tara chiar daca lucrurile nu merg bine", dar foarte multi dintre cei chestionati au ales si varianta "sunt multe lucruri pentru care trebuie sa-mi fie rusine ca sunt cetatean roman".
Regatenii vad mai multe conflicte intre romani si unguri decat ardelenii
Referitor la relatiile de conflict sau de cooperare, s-a dovedit ca, preponderent, cei care nu cunosc foarte bine realitatea locala identifica existenta unor tensiuni interetnice. Astfel, multi romani din Regat apreciaza ca relatiile cu maghiarii sunt mai degraba conflictuale, in timp ce numarul ardelenilor care subliniaza acest lucru este mult mai mic. Daca exista tensiuni, spun ardelenii, este probabil ca ele sa se manifeste altundeva decat in localitatea lor. Surprinzator, in numar mai mare decat romanii si ungurii, romii spun ca expresia "relatie conflictuala" descrie cel mai bine relatia romani-maghiari.
Cum era de asteptat, reprezentantii minoritatilor au reclamat operatorilor MMT ca legislatia autohtona privind drepturile minoritatilor este nesatisfacatoare, minoritatile avand prea putine drepturi. Cei mai multi romani nu au fost de acord cu aceasta afirmatie. Referindu-se la UDMR, 9% dintre romani si acelasi procent dintre tigani au fost de acord ca aceasta organizatie ar trebui interzisa. Restul intervievatilor, insa, au raspuns ca nu ii deranjeaza UDMR si au admis ca aceasta formatiune poate sa se manifeste ca o organizatie culturala, politica si poate face parte din coalitia care guverneaza. 14% dintre romani au fost de acord chiar cu varianta ca, indiferent cine a castigat alegerile, este bine ca Uniunea sa fie cooptata la guvernare.
Tiganii se plang de foame
Din totalul romanilor chestionati 63% au spus ca nu lucreaza, 60% dintre maghiari au recunoscut acest lucru, precum si 84 procente din esantionul tiganilor. De foame se plang mai mult tiganii si romanii. Intrebati daca li s-a intamplat in ultimele 12 luni sa nu le ajunga banii pentru mancare, 88% dintre romi au raspuns afirmativ, acelasi lucru reclamand si 65% dintre romani. Numai 43% dintre maghiari au subscris la acest raspuns.
Ovidiu BANCHES 
A r h i v a
  Ideea descentralizarii scoate din minti Puterea    
  Semnatarii Memorandumului sunt consternati de pozitia lui Adrian Nastase    
  Orice intimidare contravine libertatilor fundamentale    
  Memorandistii romani sunt pentru regionalizare, cei maghiari prefera federalizarea    
  Omenirea in pericol    
  Armata romana e depasita de noile amenintari    
  Patru imigranti, posibil romani, au murit intr-un container    
  Minorii romani exploatati de infractori in Franta ar putea fi repatriati    
  Cosmar pe Calea Victoriei    
  Urmatorul atac terorist in SUA va fi unul biologic    
  Ben Laden a fost reperat in muntii din Tora Bora    
  Beligerantii din Orient au incalcat pacea de 48 de ore    
  Alianta Nordica a capturat un taliban australian    
  Americanii continua bombardamentele    
  Procesul marocanului Moussaoui incepe pe 2 ianuarie    
  Escrocheria ELITE a invadat Bucurestii    
  Romania corigenta la drepturile omului    
 Top afisari / comentarii 
 Murfatlar ataca piata pe culoarul activ (52 afisari)
 Regionalizare si provincialism (47 afisari)
 Memorandistii romani sunt pentru regionalizare, cei maghiari prefera federalizarea (23 afisari)
 "Suntem un teatru de manere, nu de manele!" (21 afisari)
 Noul pasaport e super-securizat (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03645 sec.