Ziua Logo
  Nr. 2282 de joi, 13 decembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"Suntem un teatru de manere, nu de manele!"
Acum trei ani, pe 14 decembrie, lumea artistica pierdea unul din marii sai umoristi: Mihai Maximilian. In acelasi timp, teatrul de revista "Constantin Tanase" pierdea unul dintre cei mai vechi prieteni si colaboratori. Cum intampina actorii de la "Tanase" aceasta trista si emotionanta aniversare si ce proiecte au in pregatire pentru noul an, aflam de la unul dintre cei mai iubiti actori de revista si, totodata, director al teatrului "Tanase": la ora bilantului, Alexandru Arsinel.
ZIUA: In curand se implinesc trei ani de la moartea lui Mihai Maximilian. Ce spectacol pregateste Teatrul Tanase cu acest prilej?
Alexandru ARSINEL: Impreuna cu Fundatia "Stelar", TVR2 si TVR International, organizam in memoria marelui Mihai Maximilian un spectacol in care vor fi invitati artisti ce au interpretat, de-a lungul timpului, cupletele sale: Stela Popescu, Tamara Buciuceanu, Jean Constantin, Nicu Constantin, Cristina Stamate, Alexandru Lulescu, Vali Fatu. Spectacolul va fi prezentat de Tavi Ursulescu si va ajunge la public si prin intermediul programului de Anul Nou al Televiziunii Romane. Tot pe 14 decembrie vom lansa un CD cu melodii celebre compuse de un alt mare artist care nu mai este, din pacate, printre noi, si ma refer la Vasile Veselovschi, partener al lui Mihai Maximilian in realizarea celebrelor sale spectacole. Printre interpretii acestor melodii se numara Corina Chiriac, Marina Voica, Dan Spataru, Adrian Daminescu. CD-ul se va intitula, sugestiv, "Revista nu uita", si cred ca acest titlu spune totul.
ZIUA: Teatrul "Tanase" a lansat, de-a lungul timpului, numeroase nume cunoscute astazi drept vedete. Care ar fi cele mai noi talente pe care le-ati descoperit?
A.A.: Sunt cateva talente reale in echipa teatrului nostru, dintre care le-as aminti pe Vali Fatu, Liliana Mocanu sau Diana Radu. De doi ani l-am cooptat si pe Adrian Enache; suntem inca in cautare de tineri, pentru ca la sectorul fete as zice ca suntem relativ acoperiti. Colaboram si cu actori de la alte teatre: Rodica Popescu Bitanescu, Tamara Buciuceanu, Ileana Stana Ionescu, plus "vechea noastra garda", cum imi place sa o numesc: Stela Popescu, Cristina Stamate sau inegalabilul cuplu Nae Lazarescu - Vasile Muraru.
ZIUA: Sunteti director al teatrului de peste trei ani. Cum au fost acestia?
A.A.: Sunt multumit ca in acesti ani s-au realizat cateva spectacole bune: doua mari montari de revista, "Revista in Frac", "Ura si la gara", excelenta comedie a lui Sorin Holban "Vin americanii", un spectacol cu text scris de Mihai Maximilian - "Ah, femeile!", despre care lumea are mereu impresia ca este o premiera. Am mai montat un spectacol pentru tineret si pentru cei care vor sa-si aminteasca de tinerete - "Nota 0 la purtare" dar care, din pacate, se joaca mai rar. O alta multumire este ca, dupa multi ani, am avut un concert live cu formatia "Big Band", condusa de Marin Petrache Pechea, unde protagonisti sunt Monica Anghel, Stela Popescu si... subsemnatul.
ZIUA: In ultima vreme, preferintele publicului s-au indreptat spre un alt gen de divertisment. Cum vin spectacolele de la "Tanase" in intampinarea acestei noi tendinte?
A.A.: Suntem de acord sa mergem pana la un punct in a intampina noile gusturi, sa ne adaptam umorului si muzicii preferate de noile generatii, fara a uita insa traditia revistei romanesti. In orice caz, nu vrem sa atingem acel nivel de vulgaritate si depreciere a bunului gust, promovate si mediatizate cu atata insistenta in ultima vreme. Vreau sa se stie ca suntem un teatru de manere, nu de manele!
ZIUA: Ce pregateste "Tanase" pentru aceasta perioada? Pemiere, alte proiecte?
A.A.: Ne pregatim pentru "Bimbo si Pantera Roz", prima revista pentru copii si parinti. Textul este semnat de excelentul scriitor George Mihalache, iar spectacolul este regizat de Radu Mardare, un tanar absolvent al Institutului de Teatru.
Proiectele pe care le am in vedere pentru anul urmator nu se leaga insa numai de viata artistica propriu-zisa. Chiar daca institutia pe care o conduc este un teatru de revista, realitatea nu este intotdeauna roz. Exista, ca in toate domeniile, multe dificultati, de la confortul pe care vrem sa-l oferim publicului, dotari tehnice si multe altele. Avem promisiuni de la Primaria Capitalei, care este si mentorul nostru financiar, de la primarul Traian Basescu personal, ca teatrul va suporta, in anul ce urmeaza, reparatii si transformari capitale, pentru a deveni cu adevarat elegant, asa cum merita un teatru de revista.
A consemnat Irina CRISTEA 
A r h i v a
  "Ravelstein" de Saul Bellow in limba romana    
  Un concert rar la Ateneu    
  Nichita se "reintoarce" la Muzeul Literaturii    
  Corina Popescu la OTV    
 Top afisari / comentarii 
 Murfatlar ataca piata pe culoarul activ (52 afisari)
 Regionalizare si provincialism (47 afisari)
 Memorandistii romani sunt pentru regionalizare, cei maghiari prefera federalizarea (23 afisari)
 "Suntem un teatru de manere, nu de manele!" (21 afisari)
 Noul pasaport e super-securizat (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00972 sec.