Ziua Logo
  Nr. 2276 de joi, 6 decembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
UDMR si paradoxul maghiar
Adrian CIOROIANU 
Bomba a explodat in ziua de joi, 29 noiembrie: un comunicat remis presei de catre biroul senatorial UDMR din Miercurea Ciuc sugera locuitorilor de etnie maghiara ai orasului un gest spectaculos de nesupunere civica: senatorul Csaba Sogor (in capul unei liste pe care se mai aflau primarul de Miercurea Ciuc - Csedo Csaba - si viceprimarii Erdei Istvan si Pap Elod, alaturi de alti cativa) sugera concitadinilor maghiari dispusi sa-i ia in serios sa poarte pe 1 decembrie o banderola neagra pe brat. In semn de protest. Dar protest fata de ceva ce nu este foarte clar si nici senatorul Sogor (preot reformat in viata lui extraparlamentara) nu a reusit, in aceasta saptamana care a trecut, sa explice. In masura in care traducerea aparuta in ziarele romanesti este corecta, propunerea senatorului pleca de la faptul ca sarbatorirea zilei nationale a Romaniei "se justifica in regiunile locuite in majoritate de romani, dar nu (...) in zonele care au apartinut, candva, patriei mama" (adica Ungariei). Vineri, 30 noiembrie, un comunicat al presedintelui executiv al UDMR, Tacacs Csaba, condamna meritoriu iesirea panicata a lui Sogor. Pe 1 decembrie, insusi primarul Csedo Csaba (independent ca orientare politica si impartial ca tot romanul) a lasat-o mai moale cu banderola neagra, punandu-si esarfa tricolora peste piept si vorbindu-le celor adunati in piata centrala din Miercurea Ciuc despre "Marea Unire" si despre "drumul cel bun" pe care se afla inscrisa Romania. Peste trei zile, senatorul cu idei Sogor a apelat la o circumstanta atenuanta: in versiunea sa, declaratia "a fost gresit interpretata", el cerand portul de banderole doar cetatenilor de etnie maghiara "obligati sa iasa in strada" pentru 1 decembrie. Daca explicatia a fost preluata exact, as zice ca il pune pe emitent intr-o lumina si mai proasta, pentru ca legaturile sale cu lumea reala par cu totul in suferinta. Marcat probabil de convocatoarele comuniste care i-au jalonat tineretea utecista, Csaba Sogor (cel mai tanar senator din Parlamentul nostru) a incurcat epocile si s-a dat viteaz cand nu mai era cazul. Evident, pozna senatorului UDMR nu trebuie sa faca uitata gafa Inspectoratului Judetean Scolar din Harghita, in cazul in care acesta realmente a cerut copiilor din toate scolile sa participe obligatoriu la festivitati.
Si totusi, povestea cu banderola nu mai tine de simpla anecdotica politica daca o privim prin prisma luptei din interiorul UDMR, dintre moderatii si radicalii ce anima aceasta unica si atat de neomogena organizatie a maghiarilor din Romania. Revolta pastorului-senator a fost si ea un episod din aceasta incordare. Dupa intrarea la guvernare alaturi de CDR in urma schimbarii din noiembrie 1996, Uniunea n-a mai parasit puterea si - judecat din perspectiva democratiei romanesti - este bine ca nu a facut-o. Totusi, inabilitati de genul celor furnizate de catre Laszlo Tôkes sau Csaba Sogor ne permit sa ne intrebam, in fond, care ar fi situatia Uniunii daca ea nu ar fi partener in alianta la putere? In ce forme si cu ce amploare s-ar desfasura atunci lupta dintre moderati si radicali, daca orgoliul adesea calmant al puterii politice nu ar actiona ca element coagulant intr-o uniune care, in masura in care este reprezentativa pentru toti maghiarii, inseamna ca strange laolalta conservatori, liberali si socialisti, adepti ai moderatiei sau, din contra, impatimiti ai sindromului "victimei de la Trianon"? Cum s-ar separa apele in UDMR si cum s-ar mai spala in familie rufele Uniunii daca nu ar functiona factorul inhibator al moderatiei impuse de participarea la guvernare? Sau, altfel spus: anul acesta, nici un reprezentant UDMR (repet, o grupare aflata la guvernarea tarii) nu s-a numarat printre cei ce au sarbatorit ziua nationala la Sfantu Gheorghe, in judetul Covasna. Ce ar fi facut liderii locali ai Uniunii in cazul in care formatiunea lor politica ar fi fost una de opozitie?
Propunerea senatorului Sogor Csaba vorbeste asadar si despre Uniunea din care el face parte, intr-o aripa mai dura decat majoritatea. In fond, reprezentarea noastra despre UDMR s-a cliseizat demult, iar uneori - si in politica se intampla mai des decat in alte domenii - cliseizarea nu este decat un prim pas spre falsificare. La inceputul anilor '90, multi romani - mai ales cei aflati in opozitie fata de aparenta eternizare a lui Ion Iliescu la putere - au admirat disciplina politica a UDMR-ului si a electoratului sau, ca si caracterul democratic si pan-european al majoritatii initiativelor politice plecate dinspre aceasta grupare. Spre mijlocul deceniului trecut, am intalnit oameni foarte seriosi ce vedeau in Gyorgy Frunda cel mai potrivit presedinte al tuturor romanilor (si nici nu cred ca se inselau foarte mult). Dar anii au trecut - si au trecut si pentru UDMR, care a evoluat si ea. In loc sa se absoarba intre ele, platformele din cadrul Uniunii si-au accentuat diferenta; in plus, o alta generatie isi va face, in mod firesc, loc in partid, si aceasta generatie - si nu Frunda, Marko Bela sau Verestoy Attila - vor hotari viitorul destin al UDMR.
Potrivit Regulamentului Senatului Romaniei, sanctionarea senatorului Sogor este improbabila, iar o urmarire penala este si ea greu de imaginat, incadrarea juridica a faptei sale fiind ea insasi dificila. In schimb, nimic nu-i impiedica pe guresii radicali ai PSD-ului, cei ce vorbesc despre "patria-mama" pana ce le transpira fruntea si li se usuca cerul gurii, sa marcheze noi puncte pe seama porumbelului pe care Sogor l-a scos pe gura. De ani de zile, radicalismul lui C.V. Tudor a alimentat lamentatiile "durilor" din UDMR, dand apa la moara unor declaratii care au infiorat prima pagina a ziarelor, pentru ca apoi sa dispara, din fericire, in uitare. Acum este randul radicalilor din UDMR sa-i vina in ajutor lui Vadim Tudor, tocmai pe cand acesta trece prin aventura ridicarii imunitatii. In cazul in care nu a facut-o pana acum, senatorul Vadim Tudor ar face bine sa-i trimita un consistent cadou de brad senatorului Csaba Sogor, pentru ca nici cei mai buni prieteni nu l-au ajutat atat in ultimele zile. Inca o dovada - desi nu mai era nevoie - ca radicalii dintr-o tabara sau alta isi fac unii altora servicii, legitimandu-se reciproc.
UDMR este unul dintre cei mai importanti actori politici ai Romaniei si de stabilitatea sa depinde, in buna parte, si stabilitatea vietii noastre politice. Deocamdata, ea este o grupare moderna, bine ancorata in contemporaneitate, cu binevenite actiuni civice si cu un rol legitim in apararea si promovarea intereselor demnei noastre minoritati maghiare, de ale carei drepturi este responsabil oricare cetatean caruia nu-i este indiferenta soarta democratiei romanesti. Si totusi - iertata fie-mi evidentierea acestui paradox -, episodul Sogor & Csedo a mai aratat ceva: dupa ce au scrantit-o cerand in maghiara banderole negre si dolii etnice, cei numiti au incercat sa o dreaga in limba oficiala, explicandu-si demersul. Ceea ce ma face sa cred ca (surprinzator si din pacate) avem unii concetateni maghiari care par mai inteligenti atunci cand vorbesc romaneste.
A r h i v a
  La judecata zilei    
  FRF, mai tare decat PCR    2001-11-22
  Politica si sportul la romani    2001-11-17
  Maresalul Antonescu si premierul Nastase    2001-11-08
  Toamna se numara partidele    2001-11-01
  Legitimatia lui Viktor Orban    2001-10-25
 Top afisari / comentarii 
 Alocatia de somaj, 75% din salariul minim brut (123 afisari)
 Nereguli la alegerile AMF Bucuresti (28 afisari)
 "Noaptea tarziu...", pe Internet (26 afisari)
 Avocata Roxana Tudose a fost arestata (18 afisari)
 Seful de post din Dabuleni-Dolj, acuzat de viol (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.75016 sec.