ZIUA a solicitat, in urma cu trei zile, un raspuns oficial din partea Parchetului General, sub a carui umbrela se afla, de aproape un an, dosarul SINTOFARM. Cu toate ca reactia Procurorului General ar fi trebuit sa fie imediata, ca urmare a dezvaluirilor facute de ziarul nostru, cu privire la musamalizarea dosarului SINTOFARM, in esenta caruia este vorba despre cea mai periculoasa retea contrabandista cu anhidrida acetica, precum si despre implicarea indirecta a trei demnitari din Ministerul de Interne, ne-am lovit de un zid al tacerii. Sectia Parchetelor Militare trebuia sa aduca la cunostinta opiniei publice in ce stadiu se afla cercetarile, daca si ce persoane au fost audiate, daca a fost audiat traficantul de droguri Ion Evulescu (n.r. arestat la Constanta, prin intermediul caruia era distribuita ilegal anhidrida acetica), precum si ce masuri vor fi luate, pentru ca acest dosar sa fie finalizat in spiritul si litera legii.
Raspunsul dat de procurorii militari, prin intermediul biroului de presa, pritocit bine, este de-a dreptul sfidator fata de contribuabilul care isi ofera parte din banii sai pentru sustinerea financiara a institutiei: "Cercetarile sunt in curs. Nu putem oferi amanunte ce ar impieta bunul mers al anchetei". Un astfel de raspuns a devenit deja o cutuma, in special cand este vorba de dosare care, mai devreme sau mai tarziu, vor deveni simpla maculatura in seiful vreunui magistrat. Un astfel de raspuns ne face sa anticipam si solutia in acest dosar: "NUP". In cel mai "fericit" caz, vor fi scosi la inaintare doi-trei "iepurasi" cu care anchetatorii vor scoate ochii opiniei publice.
Aceeasi atitudine, batjocoritoare fata de acest caz de o gravitate exceptionala, au avut-o si oficialii MI care au organizat, marti, o conferinta de presa. Toata lumea se astepta ca primele reactii, legate de atacul la tripleta "generalilor anhidridei", sa apara la acest briefing saptamanal. Insa nici unul dintre cei trei generali, Zaharia Toma, Virgil Ardeleanu si Nicolae Berechet, nu au catadicsit sa fie prezenti, pentru a sta fata in fata cu presa. Invatati probabil ca cea mai buna aparare este tacerea, generalii au ramas ascunsi, subiectul arzator al ordinii de zi fiind activitatea Arhivei Nationale(!).
Munca SRI s-a dus pe apa Sambetei
In SRI - afirma sursele noastre din interiorul acestei institutii - exista deja o stupoare instalata pe fetele celor care au realizat, in acest dosar, filajul si interceptarile legale (ale caror aprobari de mandate au fost semnate, in cursul anului trecut, chiar de catre unul din sefii din Parchetul General). Ei stiu ce le-au auzit urechile, mai ales cand telefonul directoarei Toma de la SINTOFARM zbarnaia la apelurile repetate ale patronului firmei contrabandiste MALBERA, Toader Sorin. Altii isi dau coate, pentru ca, de-a lungul activitatilor informative realizate, nu au mai cunoscut un astfel de caz, in care probele sa fie evidente, dar sa nu se ia nici o masura preventiva impotriva celor implicati. Astfel ca acestia din urma au avut tot timpul necesar de a sterge amprentele de pe tonele de anhidrida acetica, ba unii au mai avut timp sa si dispara.
Cheia afacerii: Ion Evulescu
Singurul care a picat in plasa anchetatorilor - se pare ca procurorii de la Constanta habar n-aveau ce prind, cand au realizat flagrantul pe cannabis - este Ion Evulescu, despre care se stie ca este un personaj foarte periculos, care se ocupa cu traficul de armament si droguri. Avem informatii certe ca Ion Evulescu, prin care s-a realizat o parte din distributia anhidridei acetice scursa pe filiera SINTOFARM, ar fi dezvaluit, printre altele, si amanunte legate de acest imens scandal. Surse din anturajul acestuia ne-au dezvaluit ca in afacere comisioanele oscilau intre 1,5-4S/ kg, ceea ce, la o tona, inseamna maximum 4000 de dolari. Iar, la cele 50 de tone care s-au "evaporat" din Romania, inseamna 200.000 de dolari.
Masinatiunile de masluire a unui adevar evident, privind existenta "caracatitei" anhidridei, precum si a tentaculelor acesteia din MI, sunt tipice doar unui stat politienesc. Demnitarii si functionarii publici nu sunt obligati sa dea socoteala de natura activitatilor pe care le desfasoara pe banii publici, ba mai mult, fac legea dupa bunul lor plac si dupa cum le dicteaza interesele personale sau de partid. In Romania insa, functionarii publici tip Zaharia Toma si Joita Tanase mai au putin timp la dispozitie, pentru a se ascunde in spatele informatiilor cenzurate, intrucat actuala lege a informatiilor publice va intra foarte curand in vigoare. Abia atunci, vor trebui sa dea socoteala care le este activitatea de zi cu zi si care le sunt rezultatele. Iar OMERTA nu va mai functiona.