Eliberarea de catre FBI a sase persoane retinute anterior pentru ca detineau planurile unei uzine nucleare si pe cele ale unei conducte de petrol, a starnit in America un val de intrebari despre modul in care autoritatile gestioneaza criza, informeaza "Times". Evenimentul este foarte ingrijorator, avand in vedere ca Statele Unite se afla in alerta maxima, dupa ce serviciile secrete au intrat in posesia unor informatii nelinistitoare legate de organizarea unor noi atentate teroriste. Comportamentul agentilor FBI este prin urmare de neinteles, cu atat mai mult cu cat, in acest moment, Politia are puteri speciale sa aresteze si sa mentina in detentie pe o perioada nelimitata toate persoanele suspectate de implicare in activitati teroriste. Incidentul arata, de asemenea, si o periculoasa lipsa de coordonare intre agentiile care se ocupa cu siguranta americanilor.
Cele sase persoane arestate la sfarsitul saptamanii trecute si apoi puse in libertate aveau asupra lor planurile unei uzine nucleare din Florida si ale conductei de petrol Trans-Alaska, un oleoduct cu o lungime de 800 de mile, prin care se transporta 17% din petrolul american. Ofiterii care au perchezitionat limuzinele in care se gaseau suspectii au descoperit, alaturi de aceste planuri, si o cutie de cuttere. Similitudinea cu atentatele din 11 septembrie, cand s-au folosit astfel de "arme", ar fi trebuit sa dea de gandit, dar anchetatorii nu au insistat asupra acestui fapt. Barbatii, care erau originari din Orientul Apropiat si aveau pasapoarte israeliene, au fost trimisi, dupa sumara investigatie FBI, la functionarii de la imigratie. Dupa un control de rutina al vizelor, barbatii au fost eliberati, fara ca FBI sa ceara mentinerea lor in stare de arest, asa cum ar fi fost normal. Conform informatiilor de ultima ora, suspectii incearca acum sa paraseasca America si se indreapta, cel mai probabil, spre Canada.
Garda Nationala este cu ochii pe centralele nucleare
In Florida, ca urmare a incidentului, s-au luat masuri sporite de securitate la cele trei centrale atomoelectrice. De altfel, toate cele 103 uzine nucleare din Statele Unite ale Americii si-au intarit paza pentru a face fata oricarui tip de atac. Trupele "Garzii Nationale" supravegheaza permanent aceste obiective. In plus, autoritatile federale au luat decizia interzicerii, pe o perioada de zece zile, tuturor zborurilor in apropierea centralelor nucleare.
Starea de alerta generala a fost declansata dupa ce s-au pus cap la cap o serie de date despre iminente atacuri teroriste impotriva Americii sau a intereselor americane din lume. Serviciile secrete ale canadienilor au interceptat mai multe convorbiri telefonice codate si mai multe e-mailuri ale membrilor Al Queda, care se refereau la un eveniment major urmeaza sa aiba loc in Sud, in cursul acestei saptamani. Autoritatile militare din SUA au interceptat, la randul lor, mai multe mesaje criptate, referitoare la organizarea atentatelor.