Ziua Logo
  Nr. 2246 de joi, 1 noiembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Toamna se numara partidele
Adrian CIOROIANU 
In ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, tanarul stat roman a trait politic prin doua partide importante: Partidul National Liberal si Partidul Conservator. Cu programe diferite dar cu personalitati asemanator de remarcabile, cele doua mari grupari au asigurat tarii, pana la primul razboi mondial, o elita politica animata de mari ambitii si rasplatita cu mari realizari. Pe rand, cele doua partide erau chemate la guvernare de catre merituosul rege Carol I, si sistemul, in ciuda noutatii sale, incepuse sa functioneze multumitor. In linii mari, aceasta schema a parlamentarismului romanesc a functionat si dupa 1918, chiar daca in entuziasmul de dupa primul razboi au aparut noi grupari politice, noi personaje si inevitabil noi orgolii. Totusi, coloana vertebrala a Romaniei interbelice au fost PNL si, dupa 1926, Partidul National Taranesc.
Istoria a mers inainte. Dupa inghetul deceniilor regimului comunist, in 1990 infiintarea de noi partide a devenit un fel de sport national. Numarul lor a depasit in scurt timp suta si nu s-a oprit aici, chiar daca in imensa lor majoritate noile partide erau mai curand forme ridicole in care membrii familiei, cumnatii si vreo cinci prieteni si vecini dadeau grosul membrilor. Presedinte de partid a devenit cine a vrut: de la administratorul de bloc care a trecut pe liste, cu semnaturi cu tot, pe toti locatarii ce i-au platit intretinerea si pana la intreprinzatorul care a pus pe liste, la un loc, nume luate la intamplare de pe crucile din cimitirul cartierului, alaturi de proaspetele nume de botez ale unor (inca) sugari. Indescriptibila zarva din CPUN-ul anului 1990, mirajul aparitiei la televiziune si explozia de ziare si publicatii scrise cu piciorul stang din acei ani au fost, toate, expresii ale acelei stari de spirit. Toate acestea trebuie privite si judecate cu intelegere, dar fara regrete. In forme diferite, ispravi similare s-au petrecut in mai multe tari vecine. Dupa apatia totala a anilor '80, era normal ca anii '90 odata cu libertatea sa aduca la noi si aceasta explozie de pasiuni politice a caror simpla amintire, astazi, ne produce un sentiment de jena.
In timp, pleava s-a mai cernut. La zece ani distanta, in urma celor trei episoade electorale din 1992, 1996 si 2000, cei mai multi astfel de politicieni de guma si cele mai multe dintre aceste partide de buzunar s-au intors acolo unde le era locul: in neantul anonimatului. Cei mai inteligenti (sau mai smecheri) dintre fostii "presedinti" s-au alaturat, intre timp, partidelor importante. In fond, nici sedimentarea treptata a acestor partide care inca mai conteaza nu a fost usoara. Oricat de solid a fost la inceput si oricat de disciplinati au fost membrii sai (reflex al vechiului PCR), fostul FSN PDSR a fost si el trunchiul pe care s-au lipit noi altoiuri (de la socialistii lui Verdet la fugari din PRM sau ramasite din PUNR) si, pe de alta parte, din care au inmugurit in timp cateva radacini (precum PD sau ApR). Dar fostii membri ai partidului comunist nu s-au regasit numai in FSN, ci in toate partidele si era normal sa fie asa din moment ce, in 1989, partidul presupusilor comunisti romani era cel mai numeros din toate tarile satelite ale URSS. Si nu este numai vina comunismului pentru avalansa de vendete politice ce a fragmentat deceniul trecut. Sa ne amintim istoria recenta a liberalilor: aripa Campeanu s-a rupt de aripa tinerilor liberali, dupa cum s-a separat ulterior de aripa Quintus a partidului, care la randul ei s-a separat de aripa Remes si tot asa mai departe. La taranisti, numai figura si legenda tutelara a seniorului Coposu a impiedicat o vreme capriciile esalonului imediat urmator, pentru ca ulterior sa se vada ce mare diferenta era intre Ion Ratiu (al carui ziar a fost o vreme chiar "organul" opozitiei anti-PNTCD!) si Ion Diaconescu (a carui echipa s-a facut tandari dupa 2000, intr-un spectacol regretabil de persiflari reciproce intre echipele Ciorbea si Vasile Lupu). In prima parte a anilor '90, partidul lui Ion Iliescu alaturi de PSM, PRM, PUNR s.a. forma un conglomerat de proportii; in a doua parte a deceniului, la sedintele de lucru ale fostului CDR lista initialelor partidelor si gruparilor componente era deseori mai lunga decat insasi ordinea de zi a intalnirilor. Si, cu cat mai plin de initiale a fost acest CDR, cu atat fisurile sale au fost mai mari. In fine, nici UDMR nu a traversat foarte linistita acest deceniu trecut, nu numai datorita atacurilor adversarilor dintr-un moment sau altul, ci si prin chiar framantarile sale interne, ce au dat chip tot mai clar delimitarii dintre moderatii si radicalii Uniunii.
Care este situatia azi? In primul rand, mi se pare clar ca politica romaneasca se indreapta ireversibil catre o noua etapa a sedimentarii sale politice. De cateva luni, noul (si, totusi, vechiul) PDSR-PSD al lui Adrian Nastase se arata tot mai ofensiv la adresa Partidului Democrat. In fond, Adrian Nastase stie foarte bine ca "reunificarea miscarii socialiste" nu s-a realizat prin inghitirea gruparii oportuniste si prea putin importante a socialistilor lui Athanasiu. Adevarata victorie ar fi numai absorbtia PD-ului. Traian Basescu simte acest lucru (dupa cum simte ca exista si sugestii occidentale in acest sens!) si aceasta explica multe dintre schimburile recente de amabilitati dintre primarul Bucurestiului si portavocile primului ministru.
Dornic sa devina prim-solistul opozitiei democratice romanesti, PNL intelege bine ca pentru asta este in competitie tot cu Partidul Democrat (si implicit cu Basescu, viitorul candidat la presedintie din 2004), si nu cu totalitarul, xenofobul si ultraconservatorul PRM. Valeriu Stoica a avut de ales doua cai: fie catre tot mai subtirele UFD, fie catre practic inexistentul ApR al lui Melescanu. In fond, fiecare dintre aceste absorbtii avea avantajele sale; numai ca UFD nu se da prins (el nutrind ambitii frumoase din punctul propriu de vedere un partid popular etc. , dar extrem de greu realizabile) iar ApR inseamna numai Melescanu, plus o posibila acuza de alunecare spre stanga pentru liberalismul autohton. Marele pariu al lui Stoica acum se joaca: ori va reusi sa-l inghita pe Melescanu si, simultan, sa reanimeze programul opozitiei parlamentare de dreapta, ori se cheama ca a esuat. Cat despre ceilalti liberali (Remes, Campeanu etc.), sfarsitul lor va fi cu atat mai penibil cu cat se vor grabi sa mearga alaturi de locvacele dar gaunosul domn Cerveni liberalul tuturor initialelor posibile.
Asadar, firesc ar fi ca peisajul politic al Romaniei sa se cearna serios in urmatorii cativa ani. Aceasta ar fi de dorit. Rarirea partidelor efective n-ar fi in nici un caz o primejdie pentru democratie. Statele Unite sau Anglia (si nu sunt singurele cazuri) nu sufera deloc din faptul ca viata lor politica este animata de doua partide mari; in Germania sau Franta (si nu numai acolo), cateva partide compun si recompun aliante, din ce in ce mai predictibile.
In fond, concluzia este una singura: o viata politica autentica si sanatoasa nu are nevoie de o distributie ca cea a unui film (prost). La fel, politica romaneasca va fi mult mai eficienta atunci cand ziarele si telejurnalele nu vor mai fi pline de siruri curioase de initiale, ci de realele prestatii politice a trei-patru partide mari, constiente de caracteristicile lor si, mai ales, responsabile.
A r h i v a
  La judecata zilei    
  Legitimatia lui Viktor Orban    2001-10-25
  `Tigani sau rromi, periferie sau scolarizare    2001-10-18
  Premierul Nastase la televizor    2001-10-11
  CNSAS - o rana a memoriei colective    2001-10-04
  Razboiul rece s-a Incheiat pe 11 septembrie...    2001-09-29
 Top afisari / comentarii 
 Patronul hotelului "Continental" Timisoara are dosar penal (49 afisari)
 Posesorii de decodoare HBO pirat se pot alege cu dosar penal (28 afisari)
 De astazi, cel mai ieftin kilowatt costa 1005 lei (23 afisari)
 Jamal al Atm a jucat pe degete autoritatile statului (17 afisari)
 O asociatie agricola din Iasi cultiva cannabis (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.75685 sec.