Ziua Logo
  Nr. 2113 de miercuri, 30 mai 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
UE si NATO vor sa scape Macedonia de rebelii albanezi
Fortele macedonene au continuat, ieri, atacurile impotriva separatistilor albanezi din apropiere de capitala Skopje. Potrivit Reuters, armata a deschis focul asupra pozitiilor gherilelor din satul Matejce, unul din cele 12 sate controlate de acestia. Albanezii au tras din cladiri si din moschee, a precizat purtatorul de cuvant al fortelor armate, Blagoja Markovski. Responsabilul pe probleme de politica externa al UE, Javier Solana, a revenit in Macedonia pentru continuarea eforturilor diplomatice de incheiere a crizei. El s-a aflat pentru cateva ore la Budapesta, pentru a prezenta ministrilor de Externe ai NATO ultimele evolutii din zona.
Luni, Solana a purtat discutii cu liderii politici albanezi si slavi, sustinand ca ambele parti dau dovada de "bunavointa". Surse diplomatice ale NATO sustin ca reprezentantii Aliantei si cei ai UE ar putea semna o declaratie comuna in care sa sustina "toleranta zero" fata de extremistii albanezi, in scopul evitarii unui alt razboi in Balcani.
In plus, NATO si-ar putea spori ajutorul acordat Guvernului din Macedonia, in lupta sa impotriva separatistilor albanezi, a subliniat, ieri, la Vilnius, un diplomat american, care a luat cuvantul la reuniunea parlamentara a NATO ce se desfasoara in capitala lituaniana, informeaza Mediafax. "Cred ca am putea lua in considerare acordarea unui semn de sustinere mai vizibil", a explicat Christopher Hill, fost ambasador american la Skopje, in prezent ambasador la Varsovia. "O sustinere nu neaparat in ceea ce priveste folosirea fortei, dar vizibila, astfel incat insurgentii albanezi sa inteleaga ca nu se opun numai Armatei macedonene, ci si NATO", a subliniat diplomatul. Hill a laudat actiunile autoritatilor macedonene impotriva "teroristilor" albanezi. El a adaugat ca rebelii s-au inselat in privinta semnificatiei sprijinului pe care Alianta Nord-Atlantica l-a acordat albanezilor din Kosovo in lupta lor impotriva lui Slobodan Milosevici. (A.D.)
A r h i v a
  Ministrii de Externe NATO dezbat extinderea si criza balcanica    
  Largirea UE costa aproape 400 de miliarde de euro    
  Viitorul Uniunii Europene dezbina electoratul britanic    
  Rusia si SUA coopereaza pentru pace in Orient    
  OSCE a trimis banii Moscovei pentru evacuarea armamentului din Transnistria    
  Coalitia lui Djukanovici pregateste referendumul pentru independenta    
  STIRI    
 Top afisari / comentarii 
 Vor fi acordate premiile Concursului National de Jurnalism Civic pentru Profesionisti (31 afisari)
 Apsa de Jos (II) (26 afisari)
 Cununie in lipsa si fara martori (24 afisari)
 STIRI (19 afisari)
 Agresorul judecatorului Florica Pena este cautat de Politie si de clanul Gemenii (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01413 sec.