Ziua Logo
  Nr. 2113 de miercuri, 30 mai 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Corespondenta din Londra de la Ruxandra STOICESCU
Viitorul Uniunii Europene dezbina electoratul britanic
Discursul lui Lionel Jospin despre viitorul Uniunii Europene a produs noi tensiuni in campania electorala britanica. Partidul conservator si-a continuat atacurile la adresa proiectului european, si a afirmat ca Marea Britanie ar pierde 36 de miliarde de lire daca va incerca o mai stransa cooperare cu Uniunea. Cu toate acestea, in timp ce conservatorii spera sa influenteze electoratul cu atitudini radicale la adresa monedei unice, partidele laburist si liberal-democrat, desi s-au declarat pro-europene, insista asupra faptului ca britanicii vor avea un referendum cinstit si obiectiv cu privire la aceasta problema.
Este de asteptat, insa, ca Tony Blair sa se confrunte cu dificultati din acest punct de vedere, mai ales ca presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, este pregatit sa ceara mai multa putere pentru Bruxelles, contrazicand astfel pozitiile britanice si franceze, care sunt destul de rezervate pe acesta tema. Fara indoiala, partidul conservator va folosi si aceasta ocazie pentru a-si intari campania anti-europeana. Presa britanica apreciaza ca partidul laburist va fi pus in acest caz, intr-o pozitie delicata, avand in vedere ca liderii sai doresc sa schimbe centrul dezbaterii elctorale pe probleme interne.
Mai mult, ieri intr-o emisiune a BBC-ului, a fost introdusa o noua tema de campanie - relatiile cu SUA, si, mai ales, participarea la NATO. Laburistii favorizeaza crearea unei forte de reactie rapida europeana in timp ce conservatorii pledeaza pentru o asa-zisa "relatie speciala" cu SUA si nu vor sa creeze o forta separata de NATO.
In orice caz, in pofida tuturor acestor dificultati, partidul laburist continua sa conduca in sondaje, cu o confortabila majoritate de 48 la suta comparata cu cei 32 la suta ai conservatorilor.
A r h i v a
  Ministrii de Externe NATO dezbat extinderea si criza balcanica    
  Largirea UE costa aproape 400 de miliarde de euro    
  UE si NATO vor sa scape Macedonia de rebelii albanezi    
  Rusia si SUA coopereaza pentru pace in Orient    
  OSCE a trimis banii Moscovei pentru evacuarea armamentului din Transnistria    
  Coalitia lui Djukanovici pregateste referendumul pentru independenta    
  STIRI    
 Top afisari / comentarii 
 Vor fi acordate premiile Concursului National de Jurnalism Civic pentru Profesionisti (31 afisari)
 Apsa de Jos (II) (26 afisari)
 Cununie in lipsa si fara martori (24 afisari)
 STIRI (19 afisari)
 Agresorul judecatorului Florica Pena este cautat de Politie si de clanul Gemenii (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01354 sec.