Ziua Logo
  Nr. 2113 de miercuri, 30 mai 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Corespondenta din Budapesta de la Ileana CORNEA
Ministrii de Externe NATO dezbat extinderea si criza balcanica
-- Tarile candidate s-au reunit in Consiliul de Parteneriat Euro-Atlantic * Bucurestii pledau pentru implicarea Romaniei in problemele Balcanilor * Politia ungara, cu ochii pe manifestantii anti-Bruxelles
Ministrii Afacerilor Externe din tarile membre ale NATO au inceput, ieri, la Budapesta, reuniunea lor semestriala, in cursul careia vor discuta despre situatia din Balcani, apararea europeana si proiectul american al scutului antiracheta. Aceasta este prima intalnire a sefilor diplomatiei Aliantei care are loc pe teritoriul unui fost stat aflat de cealalta parte a Cortinei de Fier. La reuniune participa si secretarul de stat american, Colin Powell. Tot la Budapesta are loc si reuniunea ministeriala a Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic, unde Romania este reprezentanta de o delegatie condusa de ministrul de Externe, Mircea Geoana.
Autoritatile ungare au luat masuri stricte de securitate pentru a asigura buna organizare a reuniunii. Luni, pancarte de patru metri pe trei, impotriva NATO, au fost suspendate de un mic grup de activisti deasupra podului Szechenyi din Budapesta. Steaua care reprezinta sigla NATO era insotita pe pancarte de textul "steaua mortii". "Banderolele nu au ramas suspendate decat pentru cincisprezece minute, Politia venind la fata locului pentru a-i dispersa pe cei zece activisti, dupa ce a procedat la controlul identitatii lor", a adaugat purtatorul de cuvant.
Aliatii sunt deosebit de ingrijorati de situatia din Macedonia, unde exista confruntari intre gherila albaneza si Armata macedoneana, care a lansat, saptamana trecuta, o ofensiva pentru a-i alunga pe rebeli din pozitiile pe care le ocupa. Relatiile dintre NATO si Uniunea Europeana vor fi, de asemenea, in centrul dezbaterilor. Pe de alta parte, Turcia, membra a NATO si candidata la UE, se va afla sub presiunea celorlalte 18 tari ale Aliantei, pentru a o determina sa nu mai faca uz de dreptul sau de veto in privinta unui acord cu UE. Ankara blocheaza de cateva luni un acord intre cele doua institutii referitor la accesul Celor 15 la mijloacele de planificare ale Aliantei Nord-Atlantice.
Nu in ultimul rand, reprezentantii NATO vor discuta si despre sansele tarilor candidate de a deveni membri cu drepturi depline, in perspectiva summit-ului care va avea loc anul viitor la Praga.
Bucurestii vor sa recupereze intarzierile la aderare
Romania a pierdut teren in privinta aderarii la NATO prin intarzierea catorva dintre reformele care ar fi trebuit realizate in anii trecuti, dar are inca sansa de a depasi acest handicap, a declarat, ieri, la Cluj-Napoca, ministrul de Externe, Mircea Geoana. Aflat in drum spre Budapesta, Geoana a afirmat ca Romania are potential si doreste sa depaseasca aceasta problema. Seful diplomatiei romane a adaugat ca decizia cu privire la extinderea Aliantei Nord-Atlantice va fi adoptata, in anul 2002, la Praga, iar Romania va trebui sa-si dovedeasca calitatile in perioada urmatoare.
Geoana a subliniat ca delegatia pe care o conduce la Consiliul ministerial va prezenta nevoia de implicare a Romaniei in zona balcanica, urmand ca autoritatile interne sa urmareasca in mod constant evolutia Uniunii Europene, in care doreste sa se integreze.
Conform acelorasi declaratii, o interpretare eronata a acestei evolutii ar reprezenta "o greseala strategica" pentru Romania, care trebuie sa se decida cu privire la pozitia pe care va dori sa o adopte: aceea de punte de trecere intre Occident si Rasarit sau de tara strategica. Aceasta in conditiile in care, in cazul integrarii in Uniunea Europeana, Romania va fi una dintre cele mai importante state din punctul de vedere al dimensiunii si al potentialului uman.
A r h i v a
  Largirea UE costa aproape 400 de miliarde de euro    
  Viitorul Uniunii Europene dezbina electoratul britanic    
  UE si NATO vor sa scape Macedonia de rebelii albanezi    
  Rusia si SUA coopereaza pentru pace in Orient    
  OSCE a trimis banii Moscovei pentru evacuarea armamentului din Transnistria    
  Coalitia lui Djukanovici pregateste referendumul pentru independenta    
  STIRI    
 Top afisari / comentarii 
 Vor fi acordate premiile Concursului National de Jurnalism Civic pentru Profesionisti (31 afisari)
 Apsa de Jos (II) (26 afisari)
 Cununie in lipsa si fara martori (24 afisari)
 STIRI (19 afisari)
 Agresorul judecatorului Florica Pena este cautat de Politie si de clanul Gemenii (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01585 sec.