Organizarea admiterii in liceu prin metoda repartitiei candidatilor cu ajutorul calculatorului, varianta agreata de Ministerul Educatiei si Cercetarii este irealizabila, in conditiile in care un elev poate avea cel mult 999 de optiuni si, numai in Capitala, sunt aproximativ 30.000 de absolventi ai claselor a Vlll-a, a declarat agentiei Mediafax, Mihai Alexandru, profesor de matematica la Liceul de Informatica "Dimitrie Cantemir", membru in Asociatia Tinerilor Reformisti (ATR).
Aceasta asociatie a inaintat conducerii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, un protest in care a criticat varianta MEC, atentionand asupra faptului ca acest sistem permite introducerea unor date fictive, in scopul fraudarii admiterii. "Elevii si parintii nu pot controla corectitudinea datelor introduse in calculator", a mai spus profesorul Alexandru, criticand "secretomania" conducerii MEC fata de rezultatele simularii admiterii.
In opinia reprezentantilor ATR, cea mai buna varianta pentru admiterea in liceu ar fi repartizarea elevilor in functie de optiuni, in ordinea descrescatoare a mediilor, conform unei programari prealabile. Astfel, absolventii vor fi invitati intr-o sala unde vor fi afisate unitatile de invatamant, ei avind la dispozitie un singur minut in care sa-si exprime optiunea, repartitia incepind cu scolarii cu medii intre 9.00 si 10.00, a mai spus profesorul de matematica. ATR a solicitat MEC 30.000 de dolari pentru organizarea admiterii dupa sistemul pe care l-a propus.
Secretarul de stat in MEC Vasile Molan a declarat pentru Mediafax ca metodologia organizarii si desfasurarii admiterii in liceu nu a fost definitivata, expertii MEC analizind inca rezultatele simularii organizate la sfarsitul saptamanii.
In cazul care varianta MEC va da gres, ATR va organiza ample actiuni de protest in semn de solidaritate cu elevii nedreptatiti, a mai spus profesorul Alexandru.