Fondurile alocate programului national anti-SIDA pentru 2001, din bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de sanatate, este de 448 de miliarde de lei, doar un sfert din cat ar fi fost necesar pentru asigurarea terapiei, diagnosticului si preventiei, a declarat, pentru Mediafax, Adrian Streinu Cercel, presedintele comisiei de specialitate a Ministerului Sanatatii si Familiei. Presedintele comisiei de specialitate nu stie cum ar putea fi distribuiti banii pentru a se evita disfunctionalitatile in aprovizionarea cu medicamente a spitalelor, mai ales ca, in primele cinci luni, fondurile primite au fost de numai 8,3% din bugetul pe anul 2000.
"Cu certitudine ca vor fi centre care nu vor primi sumele de care au nevoie. De aceea, in urmatoarele zile ne vom intalni cu importatorii de medicamente ca sa negociem sumele la care pot fi achizitionate medicamentele pentru anul 2001 si care sunt facilitatile pe care ni le pot acorda", a mai spus Streinu Cercel.
Presedintele Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Alberto Toma, a criticat recent autoritatile sanitare pentru faptul ca aprobarea cu intarziere a bugetului a facut ca doar 25% dintre bolnavii de SIDA sa beneficieze de tratament in primele cinci luni ale anului. Lipsa unui tratament continuu a dus la cresterea mortalitatii, cu 15% , mai ales in randul copiilor, a mai spus Toma. In prezent, in Romania traiesc 9277 de pacienti HIV/SIDA, dintre care 6720 cu SIDA (5629 copii si 1091 adulti) si 1557 de purtatori HIV.