Ziua Logo
  Nr. 2109 de vineri, 25 mai 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
STIRI
-- Mihai-Razvan Ungureanu, despre "identitate si responsabilitate"
Emisarul regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Mihai-Razvan Ungureanu, participa in perioada 24-27 mai la Trieste, la o reuniune de lucru cu tema: "Identitate si responsabilitate", organizata de de Remarque Institute, o prestigioasa institutie din cadrul Universitatii din New York. Cu aceasta ocazie, oficialul roman va face o trecere in revista a situatiei politice din regiune, cu un accent deosebit pe progresele inregistrate si prioritatile Pactului pe urmatoarea perioada. La manifestare participa si personalitati marcante ale vietii politice din Statele Unite, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Federatia Rusa si Macedonia, informeaza un comunicat remis redactiei. (A.D.)
Fortele iugoslave s-au reinstalat in sudul Serbiei
Fortele iugoslave au inceput, ieri, in jurul orei locale 08.10 (06.10 GMT) sa se desfasoare in sectorul B al zonei de securitate, pe inaltimile orasului Presevo, in sudul Serbiei, informeaza Mediafax. Tancurile T-55 si transportoarele de trupe s-au deplasat de pe o colina catre zona de securitate pentru a-i ajuta pe cei aproximativ 4000 de militari si de politisti care trebuie sa intre in acest sector. Acesta este ultimul sector al zonei de securitate, instituite in luna iunie 1999, de catre NATO in jurul provinciei Kosovo, care era inca interzis fortelor iugoslave. Sectorul B era controlat de peste 16 luni de catre gherila albaneza care a acceptat, luni, sa depuna armele. Astfel, operatiunea fortelor iugoslave ar putea sa se desfasoare fara a intampina rezistenta. (D.E.)
Croatia si Grecia, impotriva modificarii granitelor in Balcani
Presedintele grec, Costis Stephanopulos, si omologul sau croat, Stipe Mesici, au declarat, miercuri, la Zagreb, ca frontierele din Balcani nu trebuie sa fie modificate, si a pledat pentru rezolvarea problemelor prin intermediul dialogului, relateaza Mediafax. "Sustinem ideea conform careia frontierele din aceasta regiune nu pot fi modificate", dupa aspiratiile miscariilor nationaliste si extremiste, deoarece "acest lucru nu ar face decat sa agraveze problemele", a declarat Stephanopulos. Grecia si Croatia nu sunt de acord cu folosirea fortei in aceasta regiune, indiferent pentru care parte, si pledeaza pentru dialog, a mai declarat Stephanopoulos. "Frontierele nu pot fi schimbate", a afirmat la randul sau Mesici, care a adaugat ca Grecia si Croatia trebuie sa fie "factori de stabilitate pentru intreaga regiune". Pe langa situatia din Balcani, discutiile s-au referit si la necesitatea dinamizarii relatiilor economice dintre cele doua tari. (D.E.)
Convorbiri romano-ungare pe marginea statutului maghiarilor
Experti din Ministerele de Externe din Romania si Ungaria au discutat, ieri, la Budapesta, proiectul Legii Statutului maghiarilor din afara granitelor, act normativ intrat in dezbatarea Parlamentului de la Budapesta. Purtatorul de cuvant al MAE ungar, Gabor Horvath, a precizat ca la consultari vor participa, din partea Ungariei, specialistii in drept ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Oficiului pentru Maghiarii de peste Hotare (HTMH). Runda de consultari are loc la initiativa Romaniei. (D.E.)
Reprezentantul OSCE pentru Macedonia, asteptat la Bucuresti
Ambasadorul american Robert Frowick, reprezentantul pentru Macedonia al presedintelui in exercitiu al OSCE, ministrul roman de Externe, era asteptat, ieri, la Bucuresti, au declarat pentru Mediafax surse diplomatice. Frowick, diplomat american cu experienta in problematica statelor din fosta Iugoslavie, a fost numit reprezentant special pentru Macedonia in luna martie, cand situatia din aceasta tara s-a deteriorat in urma ofensivei rebelilor albanezi. Republica Macedonia a semnat la inceputul lunii aprilie, un acord de asociere si stabilizare cu UE si, ulterior, Guvernul s-a angajat in luarea unor masuri care sa dea etnicilor albanezi posibilitatea de a participa la viata politica. (D.E.)
A r h i v a
  "Lentoarea poate fi fatala in Balcani"    
  Ziua scrierii slavone in Bulgaria    
  Armata macedoneana a reluat lupta cu gherilele    
  Banca Mondiala si UE ne ajuta sa demaram reforma administratiei    
 Top afisari / comentarii 
 "Nicolit" interzis la Iasi (124 afisari)
 Seful trupelor DIAS Constanta a fost pradat (73 afisari)
 Extraterestrul din burta dinozaurului (59 afisari)
 Multiplu debut in "Rigoletto" la Opera Nationala Romana (29 afisari)
 Varuna: a zecea planeta de la Soare (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00934 sec.