Romania si tarile din regiune trebuie sa faca o reevaluare a agendei de prioritati a Pactului de Stabilitate, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Mircea Geoana, la o reuniune organizata de Institutul pentru Cercetari Politice si Economice. In opinia sa, organizatiei trebuie sa i se mai dea o "a doua sansa", apreciind ca atat tara noastra cat si intreaga zona "nu-si mai poate permite" o atitudine pasiva fata de acest organism. De altfel, configuratia organizatiei s-a schimbat, de la crearea sa, in 1999, prin primirea a doi noi membri, care schimba datele initiale ale Pactului: Iugoslavia, dupa caderea lui Milosevici, si Moldova, cu care Romania are relatii speciale.
Geoana a afirmat ca Sud-Estul Europei ar trebui sa renunte la "mentalitatea de asistat". Astfel, a explicat el, este nevoie de prezentarea unor proiecte concrete, in special in domeniul infrastructurii, serviciilor publice sau telecomunicatiilor. Finantarea ar trebui sa vina in principal din partea sectorului particular, a mentionat ministrul. Referitor la prioritatile Romaniei, Geoana a anuntat ca in aceasta toamna vom primi un imprumut de 300 milioane de dolari de la Banca Mondiala si o suma de 100 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru accelerarea reformei administratiei publice.
La randul sau, presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE, Adrian Severin, a pledat pentru intensificarea colaborarii organizatiei pe care o reprezinta cu Pactul, prin intermediul unor acorduri bilaterale, dar si a organizatiilor oamenilor de afaceri care ar putea asigura suportul financiar programelor prezentate de tarile din regiune. De asemenea, el propune si introducerea unei dimensiuni parlamentare a organizatiei, in sensul participarii unor reprezentanti ai AP-OSCE, Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sau Parlamentului European la lucrarile meselor de lucru. "Pactul de Stabilitate a creat impresia unui nou plan Marshall, acest plan este si acum necesar, dar nu s-a vrut asa ceva", a mai spus Severin.
Bruxelles-ul isi redefineste prioritatile pentru Europa de Sud-Est
"Pactul de Stabilitate nu este o cutie postala unde se aduna scrisori de intentie si strategiile tarilor din Sud-Estul Europei", a afirmat emisarul special al organizatiei, Mihai-Razvan Ungureanu. Cu exceptia fericita a Romaniei, a mentionat el, putine state din regiune si-au fixat prioritatile. In plus, a anuntat el, pana in septembrie, urmeaza ca Bruxelles-ul sa reanalizeze agenda si domeniile de interes ale Pactului. Astfel, Ungureanu a precizat ca, pana acum, Masa 1 a organizatiei a reusit sa dezbata numeroase proiecte legate de drepturile omului, educatie - inclusiv privind elaborarea unui manual de istorie balcanica, Masa 2 s-a concentrat asupra celor de infrastructura, privind construirea unor retele regionale de transport rutier si feroviar, precum si de transport a energiei electrice. Masa 3 de lucru s-a concentrat pe problemele de protectie sociala, domeniu in care Uniunea Europeana sprijina indeosebi programele de reconversie profesionala a somerilor din tarile candidate la aderare.