Ziua Logo
  Nr. 2109 de vineri, 25 mai 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Petre Roman - final de partida
Cine-ar fi crezut acum unpsrezece ani, cand la APACA vajnicele noastre textiliste suspinau la aparitia lui Petre Roman mai abitir precum adolescentele de pe "Lia Manoliu" la aparitia lui Michael Jackson, ca intr-o buna zi carismaticul lider al (pe atunci) FSN se va trezi simplu membru al unui partid pe care l-a creat el insusi? Desi semne ale scaderii popularitatii si influentei sale nu numai pe scena politica, ci chiar in PD, au existat cu duiumul in ultima vreme, eu unul n-am crezut ca Petre Roman va fi debarcat chiar cu un asemenea scor. Au fost si probabil vor mai fi comentatori care vor analiza cu pertinenta cauzele acestei caderi. In ceea ce ma priveste, cred ca esecurile fostului sef al democratilor au fost determinate de lungul sir de ipocrizii, ca sa nu le zic altfel, in care Domnia-Sa s-a scaldat din 1990 incoace. (Va mai aduceti aminte, dle Roman, ce va striga diaspora romana in toamna lui 1990, intr-una din salile Sorbonei, la simpozionul parizian "Ou va l'Est?", cand ati incercat sa prezentati intr-o lumina inofensiva invazia minerilor din iunie? Va striga: "Menteur!" Ati trecut imperturbabil peste acuzatie, ca peste numai un an sa fiti debarcat din fruntea guvernului exact de aceiasi mineri carora le luaseti apararea in Franta). Politica e, desigur, o tarfa, dar ca orice tarfa, are un anumit tarif. Dl Roman nu l-a platit la timp si il plateste acum.
La fel de interesant e faptul e ca desi s-a straduit sa treaca, pentru sporirea popularitatii sale, printr-o seama de cumetrii, nunti si botezuri neaose, gesturile au fost percepute ca fortate, la asta ajutand si limbajul peste media "populara". Nu numai dictaturile au un limbaj de lemn, ci si democratiile. Or, din acest punct de vedere, cu glumitele lui sarcastice, dl Basescu, l-a - ca sa zic asa - "ras".
Ar fi pacat ca dl Roman sa iasa definitiv de pe scena politica. Poate ca dupa un anumit interval de reculegere si autoanaliza, Domnia-Sa va lasa din nou catedra pentru tribuna, cum a facut-o in '90. Cu ce folos, vom vedea atunci.
Ioan GROSAN 
A r h i v a
  Doar Regele poate instaura calmul valorilor    
  O parte din filmele lui Sergiu Nicolaescu apar pe caseta video    
  Cei mai multi telespectatori s-au uitat ieri la fotbal    
  Europa FM cu cirese    
  Starea Culturii va fi analizata la nivel inalt    
  In premiera    
  Cartea straina pe picior de egalitate cu cartea romaneasca la Bookarest 2001    
  Romania, bis la "Intalnirile de la Bussang"    
  Multiplu debut in "Rigoletto" la Opera Nationala Romana    
  STIRI    
 Top afisari / comentarii 
 "Nicolit" interzis la Iasi (124 afisari)
 Seful trupelor DIAS Constanta a fost pradat (73 afisari)
 Extraterestrul din burta dinozaurului (59 afisari)
 Multiplu debut in "Rigoletto" la Opera Nationala Romana (29 afisari)
 Varuna: a zecea planeta de la Soare (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00727 sec.