Ziua Logo
  Nr. 2109 de vineri, 25 mai 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Tablourile Regelui (II)
Doar Regele poate instaura calmul valorilor
-- Casa Regala poate patrona cu succes mult-ravnitul muzeu de arta contemporana romaneasca * Modelul unui asemenea muzeu exista, se afla la Madrid si este patronat de Regina Sofia a Spaniei
Interviu cu Sorin Dumitrescu, initiatorul proiectului Colectiei de arta contemporana a Casei Regale a Romaniei
ZIUA: Ce te-a determinat sa initiezi proiectul crearii unei colectii de arta contemporana pentru Casa Regala a Romaniei? De ce nu pentru Patriarhie, Guvern sau Presedintie?
Sorin Dumitrescu: Cred ca numai o institutie profund patimitoare, deasupra zazaniilor conjuncturale, economice, politice si chiar confesionale, cum este Casa Regala a Romaniei, monarhia constitutionala, in special, poate sa genereze un adevarat muzeu al artei contemporane romanesti. Toti artistii il doresc; nici unii nu reusesc, indiferent de orientare stilistica sau de politica culturala, sa creeze climatul stabil in care sa se poata desfasura o adevarata selectie a operelor. Doar sub auspiciile Regelui se poate instaura clamul valorilor, fara de care orice versiune a acestui tip de muzeu ar fi in mod automat partinitoare.
ZIUA: Dar se pricepe Regele atat de bine sa faca selectia artistilor si a operelor?
S.D.: Nu este deloc nevoie ca Regele, Casa Regala sa posede competenta directa a criticului de arta si a organelor specializate. In schimb, Regele poate domni asupra dezbinarii si, mai ales, poate proteja, prin taina autoritatii institutiei monarhice, pe cei care pun in practica un asemenea organism muzeal. In aceasta zona a postumitatii artistice patimile sunt atat de mari si de virulente incat nici o institutie represiva, nici chiar batrana noastra Securitate (!) nu ar putea pazi si pastra neatinsa integritatea morala a curatorilor muzeului.
ZIUA: De unde atata tensiune intre artisti?
S.D.: Fiecare refuza sa puna mainile pe piept inainte de a-si asigura postumitatea muzeala, adica locul, sala, zidul concret unde, neabatut, fix si neclintit, va ramane opera sa secole de-a randul! E o ambitie copilaroasa, cum sunt majoritatea pretentiilor genuine ale artistilor, chiar ale unora extrem de notorii, si care trebuie privita destins, ca o curiozitate. In realitate, ea poate crea energii ascunse, care se elibereaza prin diverse "cutremure culturale".
ZIUA: Concret, cum poate domoli Casa Regala o asemenea agitatie?
S.D.: La fel de concret cum simpla aparitie a Regelui in mijlocul unei multimi asterne, ca prin minune, respectul si calmul. Toata larma gregara amuteste subit. Regele nu este nici democratic, ca politicile statului republican, nici sobornicesc, ca Biserica. El este constitutional. In sensul constitutiei monarhiei constitutionale. Contrarierea sau contrazicerea Regelui nu inseamna nimic altceva decat un atentat la identitatea asezarii unui neam. Abia asezarea neamului poate primi o credinta. De asta este sfant Stefan cel Mare. Fiindca inainte ca Moldova sa fi fost ortodoxa, a asezat-o, mai intai, ca neam. Sa nu uitam ca Regele este Voievod...
ZIUA: Are Regele mijloacele financiare pentru a sustine o pinacoteca?
S.D.: Regele n-are bani. Bani au guvernantii. Regele este singurul care ii poate carmui eficace si rentabil spiritual. Aici e de neinlocuit. E o mare sansa faptul ca Regele urmeaza sa se stabileasca din nou in Romania, tocmai acum, cand se depun atatea efoturi de a demara o pinacoteca de arta contemporana. Prin aceasta colectie, incontestabila ca valoare, "Anastasia" nu a vrut decat sa atraga atentia si artistilor si aparatului critic si guvernarii actuale sa foloseasca prestigiul indicibil al Casei Regale pentru intruparea acestui muzeu. Multi vor intelege destul de greu sensul afirmatiilor mele.
ZIUA: Cum au ajuns totusi sa se stranga lucrarile?
S.D.: Este uluitoare receptivitatea pictorilor si sculptorilor. Ce-ti pot spune este ca ceea ce a precumpanit nu a fost competenta mai mare sau mai mica a Casei Regale in materie de arta contemporana, ci iubirea fata de Rege si Regina. Toti au dat lucrari fiindca ii iubesc. S-au scurs prea multe decenii de cand romanii nu si-au mai iubit capeteniile. Romanii seamana cu copiii de la aziluri. Le lipseste dragostea si o capetenie care sa le restituie gustul demnitatii. Lucrul asta l-am simtit in fiecare atelier unde am fost lasat sa intru, cu multa generozitate si eleganta. De altfel, Regele ii va intalni personal pe toti, luni 28 mai, orele 19.00, cand va petrece un ceas, doua. Un adevarat party al artistilor cu Regele lor.
ZIUA: Selectia aceasta nu va produce noi dezbinari intre artisti?
S.D.: La prima vedere, da. In realitate, nimic nu-i opreste pe artisti sa urmeze exemplul "Anastasiei". Ce-ai zice, bunaoara, de oferirea unei alte secvente a colectiei, care sa grupeze, de aceasta data, cele mai indraznete si promitatoare talente tinere? Sau, de ce nu, alternative ale filialelor judetene? Desigur ca oferta, oricat de vasta si de generoasa ar fi, nu exclude directia unitara a proiectului. Sa nu uitam ca unul dintre cele mai frumoase si exemplare muzee de arta contemporana din lume se afla la Madrid - o monarhie constitutionala! - si este initiat si patronat de Casa Regala a Spaniei, de Regina Sofia. De altfel, muzeul ii si poarta numele.
Lista artistilor care au donat lucrari
Paul Gherasim - o lucrare
Horia Bernea - o lucrare
Stefan Caltia - doua lucrari
Sorin Ilfoveanu - trei lucrari
Bogdan Vladuta - trei lucrari
Ion Gheorghiu - o lucrare
Ioana Batranu - o lucrare
Marin Gherasim - o lucrare
Simona Runca - o lucrare
Constantin Flondor - doua lucrari
Mihai Sarbulescu - o lucrare
Silvia Radu - doua lucrari
Vladimir Zamfirescu - o lucrare
Ovidiu Maitec - o lucrare
Vasile Gorduz - o lucrare
Ion Grigorescu - o lucrare
Horia Pastina - o lucrare
Sava Stoianov - o lucrare
Benedict Ganescu - o lucrare
Florin Ciubotaru - o lucrare
Florin Mitroi - o lucrare
Sultana Maitec - o lucrare
Emilia Niculescu - o lucrare
Sorin Dumitrescu - doua lucrari
Aurel Vlad - doua lucrari
Mircea Tohatan - trei lucrari
Titi Ceara - o lucrare
Octav Grigorescu - o lucrare
Georgeta Naparus - o lucrare
Stefan Sevastre - o lucrare
Adrian Parvu - o lucrare
Mircea Dumitrescu - o lucrare
Mircea Spataru - o lucrare
Napoleon Tiron - o lucrare
Mihai Horea - o lucrare
Laurentiu Mogoseanu - o lucrare
Paula Ribariu - o lucrare
Darie Dup - o lucrare
Horia Flamand - o lucrare
Vlad Ciobanu - o lucrare
Ruxandra Grigorescu - o lucrare
Florin Niculiu - doua lucrari
A consemnat Adrian PATRUSCA 
A r h i v a
  Petre Roman - final de partida    
  O parte din filmele lui Sergiu Nicolaescu apar pe caseta video    
  Cei mai multi telespectatori s-au uitat ieri la fotbal    
  Europa FM cu cirese    
  Starea Culturii va fi analizata la nivel inalt    
  In premiera    
  Cartea straina pe picior de egalitate cu cartea romaneasca la Bookarest 2001    
  Romania, bis la "Intalnirile de la Bussang"    
  Multiplu debut in "Rigoletto" la Opera Nationala Romana    
  STIRI    
 Top afisari / comentarii 
 "Nicolit" interzis la Iasi (124 afisari)
 Seful trupelor DIAS Constanta a fost pradat (73 afisari)
 Extraterestrul din burta dinozaurului (59 afisari)
 Multiplu debut in "Rigoletto" la Opera Nationala Romana (29 afisari)
 Varuna: a zecea planeta de la Soare (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01730 sec.