Ziua Logo
  Nr. 1981 de sambata, 16 decembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Premierul a schitat un buget si niste previziuni de bine pentru anul 2001
Isarescu lasa PDSR o Romanie roz
-- El preda viitoarei guvernari o pusculita cu 4 miliarde de dolari * De asemenea, Isarescu prevede o crestere economica sigura, o inflatie in coborare si prognozeaza un PIB de 30 de miliarde de dolari
Premierul Mugur Isarescu a prezentat ieri proiectul bugetului pe 2001, explicand, totodata, prognozele privind evolutia economiei. El a aratat ca s-a pus mare accent pe veniturile si cheltuielile bugetare care nu au cum sa se schimbe prea mult pentru ca depind de cadrul legislativ si de structura administrativa. In plus, activitatea economica are o inertie de sase - opt luni.
"Era datoria acestui Guvern sa prezinte un proiect de buget si acest lucru trebuia facut inca din noiembrie, dar a fost campanie electorala si, in plus, am operat si doua rectificari. Vom aproba acest buget sub forma de nota pentru ca viitorul Cabinet va avea 25 de ministere in loc de 17 si sigur va mai opera si alte modificari", a afirmat Mugur Isarescu. Actualul Cabinet a propus un deficit bugetar de 3,9% din PIB pentru anul viitor, in conditiile in care bugetul consolidat pe 2000 s-a incheiat cu un deficit sub 3,5%. Isarescu a aratat ca un deficit mai mic de 3,5% nu ar fi avantajat nici Romania si nici viitorul Guvern pentru ca ar fi insemnat sa luam bani fie din salariile personalului bugetar, fie din Fondul de 800 milioane de dolari alocat investitiilor in infrastructura, sanatate si educatie.
Cheltuielile cu dobanzile au influentat pozitiv cele doua rectificari bugetare pentru ca la inceputul anului erau de 6% iar acum au scazut la 5,1%, urmarindu-se o scadere pana la 4,4% anul urmator. In ceea ce priveste veniturile din privatizare, Isarescu a aratat ca in 2000 ele au fost de aproximativ 6000 miliarde de lei si au fost folosite la finantarea datoriei externe, iar pentru 2001 se estimeaza o crestere usoara a acestor venituri.
"Exporturile nu vor putea creste cu mai mult de 10%, asa ca va trebui ca motorul cresterii economice sa fie investitiile straine", a declarat premierul. La capitolul inflatie, pentru 2001 se prognozeaza o scadere pana la 25%, avand in vedere faptul ca, in acest an, ea s-a situat intre 41% - 42%. Isarescu a marturisit ca in 1999, ca guvernator al BNR, a propus o rata a inflatiei de 35%, dar fortele politice au insistat pe 25%. Nu cred ca vor fi mari probleme cu inflatia", a precizat seful Executivului.
Anul viitor, cursul mediu de schimb se va situa, conform lui Isarescu, in limitele inflatiei prognozate, in jur de 28.000 lei/dolar. Bugetul consolidat se va baza, in continuare, pe tendintele din 2000: o reducere a surplusului primar, o reducere a cheltuielilor cu dobanzile de la 5,1% la 4,4% din PIB, precum si o crestere a veniturilor din privatizare de la 0,8% la 1%.
"Actualul Cabinet va lasa urmatorului Guvern un portofoliu de 4 miliarde de dolari", a declarat primul-ministru. PIB-ul pe 2001 a fost estimat la circa 30 miliarde de dolari, iar viitorul Executiv poate obtine extrem de multe credite, in functie de programul economic aplicat. " Anul acesta Romania a dovedit ca se poate imprumuta 300 milioane de dolari in doua luni si depinde de viitorul Guvern cum va proceda pentru finantarea deficitului. "Economia poate creste, inertial, cu 5%, dar se poate forta desi eu nu cred ca este necesar", a afirmat Mugur Isarescu.
Isabella DRAGHICI 
A r h i v a
  Taxele si impozitele locale nu vor fi indexate pana la 31 martie 2001    
  Telefonul se scumpeste de Anul Nou    
  Primaria Bucuresti rade toate reclamele ilegale pana la Revelion    
  Petrom nu va mai vinde rafinariilor independente titei romanesc    
  Isarescu regreta ca motorina s-a scumpit tocmai de Sarbatori    
  ING Barings va oferi consultanta CEC    
  STIRI    
 Top afisari / comentarii 
 "Beatlemania ", un fenomen creat artificial? (155 afisari)
 Generalul Odangiu, cameleonul de la Interne (38 afisari)
 Andreea de la "Exotic", vedeta "Playboy" - ianuarie (33 afisari)
 Publicul s-a intalnit cu profesionistii din mass-media (29 afisari)
 Blestemul Cernobilului (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00871 sec.