Ziua Logo
  Nr. 1981 de sambata, 16 decembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Povestea neromantata a ascensiunii dubioase a unui general din Politia Romana
Generalul Odangiu, cameleonul de la Interne
-- El este implicat in "Operatiunea Jimbolia" * Tot el este artizanul afacerii "Bani de la Iskandarani" pentru un flagrant ratat * MI, prin IGP, a sters urmele din perioada IPJ Timis, camuflandu-l in "soarece de biblioteca" la Evidenta Populatiei din IPJ Teleorman * Surprinzator, la sfarsitul lui 1999, Odangiu a fost propulsat in fruntea IPJ Timis * Dudu Ionescu: "Ori il numeam, ori il dadeam afara!" * Actualmente, se trag sfori pentru aducerea lui in MI, pe post de consilier
Una dintre cele mai surprinzatoare ascensiuni postdecembriste din sistemul politienesc, mai ales in circumstante deloc favorabile, daca nu chiar murdare, este cea a generalului Andrei Odangiu. Acesta este, in prezent, seful IPJ Teleorman si se afla in vizorul viitoarei conduceri a Ministerului Ordinii Publice pentru a fi "atasat" garniturii de consilieri din cadrul acestei institutii aflata in plina cosmetizare.
Andrei Odangiu a fost sef al IPJ Timis in perioada 1993-1995, timp in care prin statia Jimbolia se derulau, zi si noapte, exporturie ilegale cu produse petroliere spre Iugoslavia, tara aflata sub embargou. Cu toate ca acolo, pe terenul de actiune al politistilor timisoreni, se petrecea cea mai zguduitoare contrabanda din ultimii zece ani, Odangiu, colonel la acea vreme, a stat deoparte si a tacut chitic, ba a mai si inchis ochii pentru a nu deranja cumva cefalopodul contrabandist care scotea milioane de marci din aceasta afacere: Virgil Magureanu si Ionel Bara (n.red.- acesta din urma este fost ofiter DIE, care se recomanda a fi vicemaestru al Ordinului de Malta). In perioada derularii "Operatiunii Jimbolia", Odangiu, la vremea aceea colonel, avea doua posibilitati: sa intervina, in cazul in care se semnalasera deja nereguli la statia Jimbolia si sa faca cercetari ca sa stopeze contrabanda, sau sa devina complicitar: efectiv, sau prin tacere. In dosarul "Jimbolia", procurorii de la Anticoruptie l-au chemat ca martor, in vara, pe Odangiu, dar acesta a ridicat din umeri, spunand ca nu stie nimic si ca zona Timis nu era in sarcina lui. Culmea sfidarii, intrucat toate institutiile recunoscute ca autoritate a statului, printre care si serviciile de informatii care activau in zona, erau obligate sa aduca la cunostinta ilegalitatile care se petreceau pe raza judetului Timis. Presupunand ca SRI zonal si SRI local nu l-au instiintat intrucat erau bagate-n afacere pana-n gat, este surprinzator ca nici macar serviciul de informatii al MI, U.M. 0962, 0215 la acea vreme, nu a raportat reprezentantului MI in teritoriu misculatiile de la granita. Pe de alta parte, si politistii de frontiera erau subordonati lui Odangiu, deoarece nu se infiintase Inspectoratul General al Politiei de Frontiera. Dosarul "Jimbolia" nu a fost finalizat si nu se stie in ce postura va ajunge gen. Odangiu pana la finalizarea anchetei. Cert este ca el ar putea fi acuzat cel putin de neglijenta in serviciu. De asemenea, Odangiu a fost citat, impreuna cu Magureanu, ca martor in proscesul "Solventul", parte legata de dosarul "Jimbolia".
Contactat telefonic, gen. Odangiu ne-a declarat: "Cel care avea atributiuni in depistarea si combaterea contrabandei era col. Spataru, actualul sef al IPJ Timis. Eu am fost scos din carti, nu am fost niciodata informat, iar subordonatii mei m-au lucrat!".
Generalul Odangiu: "Oamenii mei m-au tradat!"
Surprinzator, in 1995, col. Odangiu a fost implicat intr-un alt scandal, zugravit pe lang in presa locala. Este vorba de ordinul dat de Odangiu, inspector-sef pe atunci la IPJ Timis, pentru ca politistii sa imprumute, pentru un flagrant, 185.000 de marci, de la Zaher Iskandarani. Cert este ca Petrachioiu, capitan aflat in subordinea lui Odangiu, si-a dat demisia dupa ce flagrantul a fost ratat si dupa ce nu s-a putut stabili daca banii au fost dati inapoi. Cateva luni mai tarziu, gen. Pitulescu s-a dus in Timis cu o echipa si l-a arestat pe Iskandarani. Odangiu a fost eliberat din functie, dupa un scandal intern imens. Odangiu ne-a declarat: "Eu am plecat, la data de 13 septembrie 1995, dupa ce l-am informat persoanl pe ministrul Taracila. Era mai bine sa plec. Oamenii mei m-au tradat si nu puteam sa-mi indeplinesc atributiunile de serviciu. Din aceasta cauza i-am solicitat sefului IGP, generalul Pitulescu sa vina cu oameni de la Bucuresti sa-l captureze pe Iskandarani. Ai mei organizau curse de masini". Dupa sase zile de la disparitia din functie, col. Odangiu a fost avansat, in 19 septembrie 1995, la gradul de general.
Harababura din curtea MI
Timp de o luna de zile, Odangiu a fost pus la dispozitie, se sustine din partea MI. De la Timis, Odangiu a ajuns sef la Personal in IPJ Teleorman. Aceasta functie a reprezentat, pana in '99, o linie moarta. Dupa aceea, o spectaculoasa trambulina. A fost numit sef al IPJ Teleorman. IGP nu stie nimic de criteriile propunerii pentru avansare si spune, prin persoana purtatorului de cuvant Cristina Vatasescu: "A fost numit de conducerea MI". Dudu Ionescu, inca ministru, afirma: "Aveam doua optiuni. Ori il treceam in rezerva, ori il avansam. Nu puteam tine un general sub comanda unui colonel. IGP-ul a propus, eu am aprobat!" Surse apropiate conducerii IGP au infirmat insa "recomandarea" sustinuta de Dudu. De aici, concluzia: gen. Odangiu zice ca a fost lucrat, tradat etc. Ceea ce demonstreaza ca el nu are calitati de conducator. Cel putin in Politie. Si-atunci, cum de este bun sa conduca politistii din Teleorman?
Cert este ca in toate aceste rocade, care privesc mentinerea sau propulsarea in functii-cheie a unor personaje cel putin controversate, precum gen. Odangiu si - de ce nu? - si col. Spataru de la IPJ Timis, nimeni nu a avut curajul sa dezvaluie dedesubturile care au condus la asemenea circumstante actuale. Ele surprind, evident, si - pentru ca MI sa-si faca "ordine" sub noua denumire, va trebui ca echipa care se va aseza in fotoliile de ministru si secretari de stat sa lase deoparte meteahna rotirii cadrelor pentru stergerea multor urme, si sa fie transparenta in toate cazurile in care exista suspiciuni la nivelul cadrelor lor.
Petre NITEANU
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Blestemul Cernobilului    
  Contrabanda cu tigari in Portul Constanta    
  Teatru in dosarul "Filiera Arme"    
  Padurea mortii    
  Victimele de la Otelu Rosu se zbat intre viata si moarte    
  Publicul s-a intalnit cu profesionistii din mass-media    
  Secretele colonelului (XIV)    
  Ultimele zile ale democratiilor populare (III)    
 Top afisari / comentarii 
 "Beatlemania ", un fenomen creat artificial? (155 afisari)
 Generalul Odangiu, cameleonul de la Interne (38 afisari)
 Andreea de la "Exotic", vedeta "Playboy" - ianuarie (33 afisari)
 Publicul s-a intalnit cu profesionistii din mass-media (29 afisari)
 Blestemul Cernobilului (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01575 sec.