Ziua Logo
  Nr. 1981 de sambata, 16 decembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Salonul National al Presei Romane se apropie de final
Publicul s-a intalnit cu profesionistii din mass-media
-- Expozitia Foto Media a fost un punct de atractie pentru vizitatori
Standul ZIUA, de la Salonul National al Presei Romane (SNPR), organizat de Clubul Roman de Presa (CRP), a fost vizitat, joi seara, de premierul desemnat Adrian Nastase. Insotit de directorul ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, el a vizitat expozitia de fotografii declarandu-se impresionat de calitatea acesteia. Nastase s-a uitat si pe site-ul Ziua.foto, intre cele mai "gustate" poze fiind acelea in care aparea si el.
Salonul National al Presei Romane reprezinta prima initiativa organizatorica de acest fel in cadrul breslei din Romania, la care participa peste 100 de publicatii, posturi de radio si televiziune din intreaga tara. Expozitia Foto Media este, de asemenea, o premiera pentru fotografia de presa de la noi.
Cei mai buni fotoreporteri au fost premiati
La finalul primei seri au fost decernate premiile Foto Media. Membrii juriului - Dumitru Tinu, directorul ziarului "Adevarul", Sorin Rosca Stanescu si Horia Alexandrescu, directorul cotidianului "Cronica Romana" - i-au anuntat pe cei mai buni fotoreporteri din presa romaneasca. Marele premiu al juriului "Carol Pop de Szathmari", in valoare de 2000 de dolari, a fost castigat de Lucian Crisan de la "Adevarul", iar Premiul special al juriului, tot in valoare de 2000 de dolari, i-a fost acordat lui Petrut Calinescu, "Evenimentul Zilei". Celelalte premii pe sectiuni au fost urmatoarele: * Actualitate - Marius Nemes ("Evenimentul zilei"); * Sport - Bogdan Cristel (Reuters); * Tema libera - Miana Puscu ("Gazeta de Sud"); Reportaj - Ramona Suteu ("Adevarul"); * Stiri generale - Ilie Bumbac (EPA); * Portret personalitati - Ion Simion Mechno (Rompress); * Cotidian - Eugen Salabasev (Asociated Press) * Arte si Cultura - Remus Badea (freelancer).
Proprietarii din CRP au nevoie de un program comun
La intalnirea departamentului proprietarilor din cadrul CRP s-a discutat despre managementul de presa in noul context social-politic din Romania. Temele abordate au fost: eliminarea taxei locale pe reclama si publicitate, scutirea de taxe vamale pentru echipamente de tehnica fotografica si mentinerea nivelului de 11% la TVA pentru abonamentele pe anul 2000 incasate in 1999. Directorul ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, a spus ca aceasta intalnire a avut loc ca proprietarii din cadrul CRP sa se puna de acord pentru gasirea unor cereri comune care sa fie prezentate primului ministru. Rosca a precizat ca in urma intalnirilor din lunile ianuarie, februarie si martie cu Mugur Isarescu s-a reusit eliminarea taxei locale de reclama si publicitate, mentinerea nivelului de 11% la TVA pentru abonamentele pe 2000. De asemenea, s-a reusit ca activitatea profesionala a jurnalistilor si colaboratorilor din presa scrisa sa fie considerata salarizata si impozitata ca drepturi de autor. Directorul ZIUA a subliniat ca nu s-a reusit mentinerea cotei de 11% pentru ziare si reviste precum si scutirea de TVA pentru abonamentul la agentiile de stiri interne. El s-a aratat nemultumit de faptul ca Rodipet nu a fost privatizat, acest lucru fiind una din principalele cauze pentru care difuzarea presei scrise este defectuoasa. Sorin Rosca Stanescu a facut un apel catre proprietarii din presa ca, in termen de zece zile, sa trimita propuneri in vederea discutiei cu noul Guvern. Mihai Tatulici s-a aratat nemultumit de slaba participare la intalnire. "L-am sprijinit foarte putin pe Sorin Rosca Stanescu. El s-a zbatut singur pentru rezolvarea problemelor. Iar unii dintre noi nici nu participa la discutii", a spus el precizand ca, daca cererile vor fi rezolvate, cei mai castigati vor fi cititorii. Rosca a criticat dezinteresul unora dintre proprietarii din Clubul Roman de Presa. "Am stabilit cu guvernatorul BNR sa fie sponsorizata pregatirea unui numar mare de ziaristi de presa economica. Am solicitat celorlalti colegi sa participe la acest program, dar, din pacate, doar patru mi-au raspuns", a mentionat el precizand ca acest demers este in beneficiul presei. Mihai Tatulici a propus realizarea unei universitati de jurnalistica a CRP unde sa fie pregatiti "ziaristi mai buni decat noi".
Vizitatorii standului ZIUA s-au familiarizat cu suplimentele
Manifestarile ziarului ZIUA au continuat ieri. La standul nostru a avut loc prezentarea programului "ZIUA va sponsorizeaza", in cadrul careia au fost oferite amanunte despre cei trei beneficiari ai bursei in valoare de 1000 de dolari. Acestia sunt pianista Corina Alexandra Raducanu, violonistul Vlad-Mihai Hirlav-Maistorovici si studenta la Stiinte politice Alina Elena Surubaru. De bursa beneficiaza tineri cu aptitudini deosebite in diverse domenii ale artelor si stiintelor. De asemenea, au fost prezentate suplimentele ZIUA Turistica, ZIUA Economica, ZIUA TV, precum si ZIUA USA. Marian Constantinescu, redactor sef al suplimentului ZIUA Turistica, a spus ca "suntem primii care au acoperit aceasta piata", precizand ca este singura publicatie de specialitate care a supravietuit. Si ZIUA USA, care apare in America, s-a bucurat de o atentie deosebita, aceasta publicatie adresandu-se romanilor de acolo. De altfel, prima pagina a ZIUA USA - acolo unde era prezentat C.V. Tudor sub titlul "Somnul natiunii naste monstri" - a starnit ropote de aplauze.
Astazi va avea loc prezentarea Aviatic Club ZIUA, orele 14.00. Organizatorii promit un spectacol de exceptie care va culmina cu decernarea unor premii speciale.
Salonul mai poate fi vizitat doar astazi
Cei care nu au ajuns inca la SNPR au ce regreta. Astazi este ultima zi cand salonul mai poate fi vizitat. Merita mentionat, pentru cei nehotarati, ca atmosfera din pavilionul 14 de la complexul Romexpo este incendiara din toate punctele de vedere. Inca de la intrare, te intampina sperbele fete de la oraganizare care, inca din prima zi, au facut multe "victime" in randul vizitatorilor. Vizavi de scena centrala se afla standul ZIUA, acolo unde fetele noastre se mentin in topul preferintelor vizitatorilor, ele, ca si expozitia de fotografie si celelalte manifestari captand atentia si intersul celor care ne-au trecut pragul. "Vecinii" nostri de la "Sapte seri" se afla si ei in clasament. Muzica buna, berea si mai buna si cateodata gratis, prezentele feminine care te zapacesc de cap si nu in ultimul rand expozitia, merita sa fie vizitate, bineinteles, dupa ce treceti pe la standul nostru. De altfel, acesta este traseul celor care viziteaza salonul. Se opresc intai la standul ZIUA, acolo unde obtin informatii care ii intereseaza pentru ca la noi totul se face la vedere si pentru ca la noi bautura este strict interzisa in timpul programului, asa cum le sta bine profesionistilor, se racoresc cu o bere la standul vecin. Deci, veniti la salon, opriti-va intai la noi si apoi beti o bere. Nu o sa va para rau!
Bogdan GALCA 
A r h i v a
  Blestemul Cernobilului    
  Contrabanda cu tigari in Portul Constanta    
  Teatru in dosarul "Filiera Arme"    
  Padurea mortii    
  Victimele de la Otelu Rosu se zbat intre viata si moarte    
  Generalul Odangiu, cameleonul de la Interne    
  Secretele colonelului (XIV)    
  Ultimele zile ale democratiilor populare (III)    
 Top afisari / comentarii 
 "Beatlemania ", un fenomen creat artificial? (155 afisari)
 Generalul Odangiu, cameleonul de la Interne (38 afisari)
 Andreea de la "Exotic", vedeta "Playboy" - ianuarie (33 afisari)
 Publicul s-a intalnit cu profesionistii din mass-media (29 afisari)
 Blestemul Cernobilului (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01159 sec.