Ziua Logo
  Nr. 1981 de sambata, 16 decembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Autoritatile ucrainene au inchis ieri centrala nucleara care a provocat cel mai mare accident din istoria omenirii. Dar amenintarea persista
Blestemul Cernobilului
-- Pericolul vine acum dinspre sarcofagul de beton care acopera reactorul patru * Structura fisurata emana un amestec radioactiv de 160 de tone * Kucima a anuntat evenimentul cu surle si trambite, pentru a impresiona Occidentul * Pretul cerut de Kiev tarilor din G7: 2,3 miliarde de dolari * 3000 de copii se imbolnavesc de cancer anual in Rusia * Bilantul tragediei din 1986: 15.000 de morti in 15 ani
Inginerii de la centrala nucleara de la Cernobil au actionat ieri butonul de urgenta - inscriptionat "BAZ" - pentru ultima oara, inchizand astfel, pentru totdeauna, cel mai inspaimantator simbol al puterii distructive pe care o detine energia atomica, transmite Reuters. Prin apasarea butonului, a fost oprit treptat singurul reactor care se mai afla in functiune in centrala care, pe 23 aprilie 1986, a provocat cel mai mare accident nuclear din istoria omenirii.
Evenimentul a fost exploatat la maxim, din punct de vedere mediatic, de catre autoritatile ucrainene, ordinul de oprire a reactorului fiind dat, la ora 13.16, de presedintele Leonid Kucima, in timpul unei gale televizate intr-o sala de concerte din Kiev. Prin acest gest, Kucima spera sa-si imbunatateasca imaginea, mai mult pe plan extern, si sa demonstreze ca Ucraina este gata sa colaboreze cu comunitatea internationala.
La eveniment, in sala de concerte, au participat peste 400 de jurnalisti si aproximativ 2000 de responsabili ucraineni si occidentali, printre care premierul rus Mihail Kasianov, secretarul american al Energiei, Bill Richardson, si alti responsabili din tarile G8. De asemenea, la catedrala Sfanta Sofia din Kiev a avut loc o slujba religioasa in memoria victimelor dezastrului nuclear.
Potrivit Mediafax, Kievul nu a acceptat sa inchida centrala decat in schimbul unui ajutor de 2,3 miliarde de dolari, din partea celor sapte tari cel mai puternic industrializate (G7). Aceste fonduri vor servi pentru construirea in Ucraina a doua noi reactoare vizand inlocuirea productiei de la Cernobil, pentru finantarea programelor sociale si pentru cresterea securitatii in alte patru instalatii nucleare din tara de la Rivna, Hmelnitki, Pivdenno Ukrainska si Zaporojia.
Cu toate acestea, Cernobilul va ramane o amenintare pentru mult timp, problema cea mai alarmanta reprezentand-o deteriorarea accelerata a sarcofagului de beton, care acopera ruinele celui de-al patrulea reactor. Structura construita in 1986 este fisurata si ameninta sa se prabuseasca, expunand un amestec radioactiv de 160 de tone in aer liber. Consolidarea sa este o operatiune delicata, care va dura cel putin zece ani. Datorita donatiilor internationale, cele 760 de milioane de dolari necesari au fost stranse aproape in intregime si lucrarile au putut incepe.
Efectele se fac simtite in continuare
Numarul bolnavilor de cancer tiroidian inregistrat in randul copiilor din Rusia a crescut cu 150%, dupa catastrofa de la Cernobil din 1986, iar in regiunile apropiate centralei ucrainene a sporit de trei sau patru ori. Circa 3000 de cazuri de cancer sunt inregistrate in fiecare an la copiii din Rusia, ceea ce reprezinta in total 10 cazuri la 100.000 de copii. Conform Kievului, catastrofa a provocat moartea a circa 15.000 de persoane, intr-un interval de aproximativ 15 ani.
Autoritatile romane au anuntat abia dupa o saptamana dezastrul din 1986
La 26 aprilie 1986, dupa explozia reactorului nr. 4 de la centrala Cernobil din URSS, initial, vantul a purtat radiatiile inspre Scandinavia, dar, in cateva zile, norul radioactiv, lung de 400 de kilometri si lat de 200, a ajuns si deasupra Romaniei. Potrivit presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Dan Cutoiu, citat de Mediafax, autoritatile romane au anuntat producerea catastrofei pe 2 mai. Autoritatile intrasera in alerta de cateva zile si, in acelasi timp, multe ambasade la Bucuresti chemasera experti pentru a verifica nivelul radiatiilor, sefii acestor misiuni diplomatice intentionand sa evacueze sediile de teama consecintelor catastrofei.
La randul sau, Constantin Milu, in prezent, seful laboratorului de igiena radiatiilor din cadrul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti si presedintele Societatii Nationale de Radioprotectie, declara ca reteaua de igiena a radiatiilor a fost alertata pe 29 aprilie. "S-au facut primele determinari de radioactivitate a aerosolilor si a debitului dozei la un metru de sol, care nu au aratat o crestere mai mare decat normal. Insa, in dupa-amiaza zilei de 30 aprilie, o statie de control a radioactivitatii de la Iasi a reusit sa determine primele cresteri neobisnuite", a afirmat Milu.
Romanii au primit medicamente in doze de cinci ori mai mici decat era necesar
In prima zi, s-au distribuit si tablete de iodura de potasiu, dar intr-un sistem haotic, pentru ca nu existau reglementari clare. "Atunci, nu existau tablete de concentratia respectiva, existau doar tablete de un miligram, iar un adult trebuia sa inghita 200 de tablete o data pentru necesar. Un adult primea o doza egala cu a cincea parte din cea admisa intr-o situatie de accident nuclear", a precizat doctorul Milu. Autoritatile au trecut, in continuare, la verificarea consecintelor directe asupra populatiei. Exista probabilitatea aparitiei unor malformatii, a cancerului si a leucemiei. Controalele facute de medici in primele zece zile nu au condus la concluzii "ingrijoratoare". Ulterior, studiile nu au evidentiat cresterea numarului de bolnavi in urma accidentului din Ucraina. Pe de alta parte, specialistii sunt de acord ca accidentul de la Cernobil a fost, si pentru Romania, un "avertisment sever", din toate punctele de vedere. La nivel medical, romanii au urmarit efectele pe termen lung. In continuare, spune Milu, medicii romani fac evaluari, in colaborare cu un institut din Lyon, ale unor "registre" locale de cancer. (M.A.B.)
A r h i v a
  Contrabanda cu tigari in Portul Constanta    
  Teatru in dosarul "Filiera Arme"    
  Padurea mortii    
  Victimele de la Otelu Rosu se zbat intre viata si moarte    
  Publicul s-a intalnit cu profesionistii din mass-media    
  Generalul Odangiu, cameleonul de la Interne    
  Secretele colonelului (XIV)    
  Ultimele zile ale democratiilor populare (III)    
 Top afisari / comentarii 
 "Beatlemania ", un fenomen creat artificial? (155 afisari)
 Generalul Odangiu, cameleonul de la Interne (38 afisari)
 Andreea de la "Exotic", vedeta "Playboy" - ianuarie (33 afisari)
 Publicul s-a intalnit cu profesionistii din mass-media (29 afisari)
 Blestemul Cernobilului (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01609 sec.