Ziua Logo
  Nr. 1950 de vineri, 10 noiembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Intr-un bistro din Paris, personajul-cheie al afacerilor pedeseriste ne-a dezvaluit ca ii are la mana pe toti, dar si-a pastrat asii in maneca pana dupa alegeri
Costea: "Iliescu imi datoreaza tot, eu nu-i datorez nimic!"
-- El afirma ca isi "recalculeaza tirul" si se simte amenintat * Tot Costea zice ca nu exista nici un cont in Elvetia si ca "romanii au venit la Paris cu mana-n gura si au plecat cu ea in fund"
In Franta, tara pe care Adrian Costea, personaj-cheie in afacerile PDSR si ale lui Ion Iliescu, are interdictie sa o paraseasca, vor avea loc si alte procese decat cel care a debutat in 2 noiembrie. Din discutia purtata cu Costea, mana dreapta a lui Iliescu, intr-un bistro din Paris, la data de 1 noiembrie 2000, a reiesit ca unul dintre avocatii lui se ocupa strict de problema aparitiilor in presa legate de persoana sa si deja se lucreaza la plangerile impotriva unora dintre ziaristii de la cotidianele franceze care au publicat articole referitoare la afacerile lui si ale PDSR, iar alti avocati se ocupa de partea comerciala a contractelor in care au fost implicate institutii din Romania, sub aspectul laturii civile a acestora. Discutia cu Costea a alunecat imediat spre legatura sa cu Ion Iliescu: "Dialogul intre mine si Iliescu nu poate sa dureze acum mai mult decat cinci minute. Si ca sa rezum, Iliescu imi datoreaza tot, eu nu-i datorez nimic! Actualmente, sunt obligat sa-mi revizui atitudinea, pentru ca situatia mea si a familiei mele este tragica. Este nevoie de o recalculare a tirului".
"Comisia rogatorie a fost ilegala"
Costea, omul aparut parca din neant, despre care cei de la Ambasada Romaniei din Franta afirma ca nu auzisera vreodata si ca numai scandalul din Franta, conexat cu cel din Romania l-au evidentiat, mizeaza in continuare pe greseala francezilor de a fi luat in considerare o anonima, "pentru ca Franta este tara in care inca mai exista acest sistem primitiv, al anonimelor luate in consideratie". Despre comisia rogatorie realizata in Franta, la cererea autoritatilor romane pe problema afacerilor petroliere, Costea afirma ca "a fost ilegala" si nu-si poate explica de ce, atunci cand au venit procurorii romani la Paris, nu a fost perchezitionata firma COMEXROM, ci firma GSE, care nu a fost implicata in contractele petroliere. Lui Costea i-au fost ridicate, documente, dar el spune ca a solicitat anchetatorilor francezi sa blocheze integralitatea lor, deci sa nu le puna la dispozitia partii romane. "Asa ca romanii au venit aici cu mana-n gura si au plecat cu ea in fund. Ce este mai grav, nici mie, nici avocatilor mei nu li s-a aratat, pana astazi, vreo proba. Iar in Elvetia nu a existat si nu exista nici un cont, de nici o forma. Procurorii de la Parchetul din Romania au cheltuit banii statului!".
Tacerea de dinaintea alegerilor
Odata deschis subiectul "Star Trade", care apare ca firma prin care s-au derulat transporturi petroliere conexate in celebrul dosar "Jimbolia", Costea afirma ca singurul responsabil de activitatea acestei societati este administratorul Dan Cazacu si ca aceasta firma i-a fost doar client. Costea ne-a mai declarat ca in ancheta din Franta exista acum "un conflict intre politia judiciara si Justitie, iar anchetatorii francezi sunt in asteptare pentru ca au raportat deja ca in Romania s-au declansat anchete si ei pot sa mai stea cinci ani pana la finalizarea acestor cercetari". El a mai aratat ca a primit in ultima vreme o serie de amenintari, atat prin interfon cat si pe telefonul mobil si a concluzionat: "M-au distrus. Asta au facut. Pericolul, pentru mine, a venit, insa, dintr-o discutie nefericita pe care am avut-o cu un personaj foarte tare, vara trecuta, cand am spus ca voi intra in politica si persoana respectiva, desi nu ma asteptam, a transmis mai departe. Trei luni mai tarziu am fost arestat. Pericolul de acolo a venit. Ii am la mana pe toti. Cat tac din gura, nu-i nici o problema!" Costea evita, insa, multe din subiectele pe care nu vrea sa le evidentieze in vreun fel, printre care modul in care a ajuns, brusc, sa fie un fel de "Richelieu" al lui Iliescu, precum si activitatile sale din Israel. Intrebat daca este agent al serviciilor secrete, Costea a raspuns: "Categoric nu!" Dar, acest raspuns este, evident, relativ. El a refuzat sa raspunda la cateva intrebari, spunand ca are dreptul sa-si pastreze cativa asi in maneca si ca nu este nici macar momentul potrivit. "Mai vorbim dupa alegeri!", a concluzionat Costea.
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Se repeta alegerile in SUA?    
  Presa rusa ironizeaza "neregulile" electorale de peste Ocean    
  Hillary Clinton sustine ca nu va candida peste patru ani    
  Roman tras pe roata    
  PDSR si PNL dezmint ca au o intelegeret    
  Virgil Magureanu a mentinut legatura cu Iskandarani si in puscarie    
  Kursk s-a ciocnit cu un submarin NATO    
  ANMR si-a suspendat oficial activitatea    
  Colonelul Dimitrie Borislavski a fost audiat la Parchet    
  ROMTEHNICA le-a pus documentele pe tava detectivilor militari englezi    
  Doi membri ai Consiliului de Incredere FNI au fost la un pas de linsaj    
 Top afisari / comentarii 
 Sistemul AFIS 2000 a depistat peste 1500 de infractori (161 afisari)
 Tony "Bad Boy" Badea va boxa cu un american (107 afisari)
 ANMR si-a suspendat oficial activitatea (102 afisari)
 Roman s-a revazut cu fetele de la APACA (35 afisari)
 Colonelul Dimitrie Borislavski a fost audiat la Parchet (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03123 sec.