Ziua Logo
  Nr. 1919 de joi, 5 octombrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Fostul responsabil al campaniei prezidentiale din 1996 a lui Iliescu a fost pus sub invinuire in dosarul "Afise pentru PDSR"
Iosif Boda, instigator la evaziune fiscala
-- Vicepresedintele ApR a fost audiat, ieri, timp de doua ore * Procurorii au indicii temeinice ca acesta a initiat modalitatea de achizitionare din Franta a materialelor de propaganda Iliescu-PDSR * Este posibil ca Melescanu sa mearga "pe urmele" lui Boda * In "Afise pentru PDSR" mai exista trei invinuiti: trezorierul PDSR, Gheorghe Pascu, Anton Theodor din DGV si inspectorul vamal Laurentiu Stanescu
Dupa aproape doua luni de acalmie, timp in care procurorii au plecat, pe rand, in concedii de odihna, la Parchetul General a fost audiat, ieri, Iosif Boda. Acesta a raspuns, timp de doua ore, interogatoriului axat pe problema afiselor electorale si a celorlalte materiale destinate campaniei electorale din 1996 pentru Ion Iliescu si PDSR. Dupa cum se stie, este vorba de cele zece transporturi care au sosit in tara prin Vama Bors, au fost declarate in tranzit, acesta fiind inchis la Targuri si Expozitii. In timpul anchetei, procurorii de la Anticoruptie au invinuit, pana la aceasta ora, trei persoane: trezorierul PDSR Gheorghe Pascu, inspectorul vamal Laurentiu Stanescu si Anton Theodor, fost sef la vama Targuri si Expozitii.
Din datele existente, reise ca Stanescu a fost la Vama Bors, intr-o delegatie-fulger, in perioada in care au disparut unele documente - este vorba despre volete TIR care urmau a fi "inchise" dupa platirea taxelor vamale si a TVA-ului. Numai ca aceste taxe catre stat nu au fost platite, dar tranzitul a fost "inchis" nelegal, prin aplicarea unei stampile al carui cod ii apartinea lui Theodor. Expertiza realizata la Laboratorul de Criminalistica din cadrul IGP confirma acest fapt, si adevereste ca stampila nu era contrafacuta, dar a fost aplicata pe josul voletelor TIR cu dibacie, prin rasucire, pentru ca cifrele codului parafei sa se suprapuna. Prin evaziune, statul roman a pierdut de pe urma intrarii afiselor Iliescu-PDSR in tara 5,4 miliarde de lei.
Perioada Boda
Iosif Boda s-a ocupat de campania lui Ion Iliescu exact in perioada cea mai fierbinte: august-noiembrie 1996. TIR-urile cu afise electorale au inceput sa vina in Romania inca din luna martie a anului '96, iar ultimul transport s-a realizat chiar la inceputul lui noiembrie. Ca responsabil pe "ultimii metri" al campaniei lui Iliescu, Boda nu avea cum sa nu cunoasca toate dedesubturile afacerii cu afise. Dar, la Parchetul General, anchetatorii au concluzionat ca, actualmente, exista indicii temeinice ca Boda a fost initiatorul contractului cu firma "Groupe Saintonge Editions" a lui Adrian Costea, si cu modalitatea de eludare a legii vamale. Aceste indicii sunt date de declaratiile facute in dosar de unele persoane audiate deja. Surse avizate ne-au informat, insa, ca exista si probe materiale in acest sens. Ceea ce inseamna ca anchetatorii de la Anticoruptie n-au stat degeaba.
Aceleasi surse ne-au dezvaluit ca nici Theordor Melescanu nu sta prea bine, deoarece anchetatorii francezi au trimis destule date care duc spre anumite foloase trase de liderul ApR de pe urma "masinatiunilor financiare" ale lui Adrian Costea. Pana una-alta, vicepresedintele ApR, fost PDSR-ist de frunte, este invinuit de instigare la evaziune fiscala. Audiat in cadrul comisiei rogatorii solicitate de francezi, Boda a declarat ziaristilor, la acea data, ca nu are nimic de adaugat fata de cele scrise pentru posteritate in cartea sa "Cinci ani la Cotroceni".
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  La Piovra on-line    
  Germania reunificata - un model pentru unificarea Europei    
  Comisia parlamentara de ancheta a activitatii FPS propune desfiintarea Fondului    
  Costea ar putea fi trimis in Romania    
  Radu Sarbu sustine ca privatizarea Tepro a fost legala    
  Romania va fi parata Europei daca nu se poarta frumos cu homosexualii    
  Soferii s-au ambalat    
  Nava ruseasca cu containere radioactive nu este autorizata sa intre in Romania    
  Doi rapitori prinsi in flagrant in Titan    
  Asasinului lui John Lennon i s-a respins cererea de eliberare pentru buna purtare    
  O infirmiera si-a dus copilul nou-nascut la morga    
  Traficantul Spirache si acolitii sai au ajuns dupa gratii    
 Top afisari / comentarii 
 Adidas nu intentioneaza sa ceara despagubiri pentru gafa lui Dorel Simion (212 afisari)
 Drimer si-a contramandat sinuciderea ca sa raspunda in fata deputatilor (120 afisari)
 Iosif Boda, instigator la evaziune fiscala (52 afisari)
 Evadatul din Spitalul Militar Iasi a fost prins (30 afisari)
 Armata a facut ordine la Spitalul Elias (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01459 sec.