Ziua Logo
  Nr. 1896 de vineri, 8 septembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA publica, in premiera, amanunte senzationale din documentul care a stat la baza Comisiei rogatorii si care se afla in posesia delegatiei romane aflate la Paris
Iliescu a ordonat derularea contractelor petroliere cu Adrian Costea
-- Contractul din 1992 a fost redactat in franceza, dar semnat si parafat, pe sest, la Bucuresti * Pentru ca Ministerul Agriculturii si RA Romcereal si-au dat seama in ce cacealma au intrat, au contactat o firma, SC SPRINGCOM SRL, creata special pentru a juca rolul de importator
Afacerile lui Adrian Costea, personajul-cheie prin care fosta Putere si-a rezolvat interese care costau la acea vreme o gramada de bani, continua sa se afle in centrul atentiei. Delegatia romana formata din politisti si procurori a avut, la plecarea din Romania, o documentatie temeinica. Aceasta a constituit motivatia Comisiei rogatorii care se desfasoara de doua saptamani la Paris si care se va incheia in cursul acestei zile.
ZIUA publica, incepand de astazi, detalii in premiera legate de dedesubturile afacerilor petroliere. Veti regasi nume de firme noi, necunoscute opiniei publice, mecanismul prin care Costea a obtinut bani de la institutii ale statului roman, dar si bancile din strainatate, inclusiv Elvetia, angrenate in aceste operatiuni. Mai mult, apar sumele din comisioanele incasate si este descoperita "sursa" care a dat dispozitie conducerii din Ministerul Agriculturii sa incheie aceste contracte: Presedintia Romaniei. La acea vreme, presedintele tarii era Ion Iliescu.
Prima ilegalitate
In 2 februarie 1992, intre firma lui Costea, COMEXROM IMPORT EXPORT HOLDING PARIS-Franta si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare s-a incheiat contractul privind importul a 600.000 de tone de motorina la pretul de 217 USD/tona, in valoare totala de 130.200.000 de dolari. Pentru ca ministerul nu putea derula acest contract, s-a apelat la ROMCEREAL. "In acest sens, la data de 18.08.1992 a fost organizata, din dispozitia Presedintiei Romaniei, o sedinta de lucru in care s-a analizat stadiul executarii lucrarilor agricole, precum si programul de lucru pentru lucrarile agricole din toamna anului 1992, ocazie cu care conducerea regiei a primit dispozitie pentru a se prezenta la sediul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei pentru a semna un contract in vederea procurarii a 100.000 de tone de motorina de la firma franceza mai sus-mentionata, avand la baza "Contractul-cadru" incheiat la 2.02.1992. Cu ocazia cercetarilor s-a stabilit ca secretarul de stat Ovidiu Grasu (n.red. - actualmente, decedat) impreuna cu directorul economic al R.A. Romcereal - Savu Nicolae au primit dispozitie din partea Presedintiei pentru a semna un contract, datat 02.07.1992, privind importul a 100.000 de tone de motorina in valoare de 20 milioane de dolari. In acest sens, s-au deplasat la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei unde au constatat ca era deja semnat din 2.07.1992 de Adrian Costea in calitate de reprezentant al firmei Comexrom Import-Export Holding Paris-Franta, ca vanzator, iar la cumparator era trecut R.A. Romcereal si numele Burtea Ion-director general, in calitate de cumparator (fara ca acestia sa cunoasca si sa negocieze un asemenea contract), iar Ministerul Agriculturii si Alimentatiei aparea in calitate de intervenient (garant) prin secretarul de stat Grasu Ovidiu Nicolae. Totodata, din continutul contractului rezulta ca semnarea si parafarea acestuia s-a facut la Paris, fapt neadevarat, iar redactarea acestuia s-a facut in limba franceza. Acest contract venea in contradictie cu legislatia romana prin faptul ca R.A. Romcereal Bucuresti nu avea in obiectul de activitate importul de produse petroliere, iar hotararile de guvern emise ulterior (H.G.nr.54/1992) prevedeau ca dirijarea produselor petroliere se va face numai prin Ministerul Industriilor".
Primul comision: 500.000 de dolari pentru falsuri grosolane
Din cercetari a reiesit ca R.A Romcereal nu putea nici sa cumpere sume in valuta de pe piata interbancara, desi avea incheiat contractul extern sus-mentionat. Atat Romcereal cat si Ministerul Agriculturii au constientizat aceste nereguli grosolane si au contractat o firma cu capital privat, "SPRINGCOM" SRL Bucuresti, "creata special pentru a aparea in strainatate ca importator, dar in realitate aceasta a intocmit o serie de documente false insusindu-si ilegal un comision de 500.000 de dolari".
(Va urma)
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Lider sindical asasinat    
  Premierul Isarescu cere demararea imediata a investigatiilor    
  Pentru muncitori Sahleanu era un simbol    
  Directorul Victor Balan a fost deja adus la Politie pentru intrebari    
  IGP a trimis o echipa de criminalisti la fata locului    
  Celor doi avocati ai sindicatului le este frica    
  Liderii sindicali considera ca uciderea lui Virgil Sahleanu este un asasinat social    
  Priveghi in fata casei lui Virgil Sahleanu    
  Serviciile secrete americane le-au dat rusilor dosarul "Kursk"    
  PDSR a reusit sa blocheze modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor    
  Sedinta Comisiei juridice a Senatului privind imunitatile ministrilor va fi secreta    
  Nastase considera ca este anticonstitutional ca Vacaroiu si Taracila sa fie trasi la raspundere in dosarul "Jimbolia"    
  Ministrul Justitiei va retrage cererea privind inceperea urmaririi penale a lui Basescu    
  Biserica sustine cu vorbele Sfantului Pavel mentinerea articolului 200    
  Basescu este acuzat ca a demis abuziv un subaltern    
  Marian Petrescu a fost pus in libertate    
  Oficialitatile israeliene cred ca partea romana nu doreste ca Vlas sa fie prinsa    
  Comisia FNI l-a reaudiat pe Camenco Petrovici degeaba    
  Pe teritoriul Romaniei nu exista criminali de razboi    
 Top afisari / comentarii 
 Incendiu de proportii in Colentina (30 afisari)
 Tabara de creatie "Virgil Mihaescu" (24 afisari)
 STIRI (21 afisari)
 Marian Petrescu a fost pus in libertate (21 afisari)
 ApR Timis e constienta ca varful partidului e plin de securisti (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01595 sec.