Ziua Logo
  Nr. 1890 de vineri, 1 septembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
In aceasta toamna, cheia este intr-un cerc de stelute
CDR 2000 si-a batut in cuie Protocolul de functionare
-- Strategie unitara de campanie
Cele cinci formatiuni membre ale CDR 2000 - PNTCD, UFD, ANCD, FER si Partidul Moldovenilor - au semnat ieri, la Palatul Parlamentului, Protocolul de functionare al Aliantei. Urmeaza ca, dupa discutiile de astazi, dintre liderii politici ai CDR 2000 si reprezentantii organizatiilor civice, sa fie semnat, la inceputul saptamanii viitoare un Protocol largit. Tot in cursul saptamanii viitoare, liderii Aliantei asteapta decizia Grupului liberal Remes de a se constitui ca partid sau ca formatiune civica. Desi au afirmat ca repartizarea locurilor eligibile pe listele parlamentare s-a finalizat, liderii Conventiei nu au spus de cate mandate va dispune fiecare partid. Se pare ca exista cateva circumscriptii asupra carora nu s-a cazut la intelegere, dar, tot in saptamana urmatoare, lucrurile se vor limpezi, pentru ca liderii Aliantei se grabesc sa faca nominalizarile pentru aceste candidaturi. "Purtatorii de imagine sunt cei mai importanti acum, ei trebuind sa mearga cat mai curand in teritoriu", a subliniat liderul UFD Varujan Vosganian.
Urmatorul pas, dupa semnarea Protocolului, a spus, ieri, prim-vicepresedintele taranist Ioan Avram Muresan va fi adoptarea unei strategii unitare de campanie. De altfel, liderii politici din Conventie au cazut de acord asupra faptului ca strategia electorala a CDR 2000 trebuie coroborata cu strategia de imagine a candidatului lor la Presedintie. Departamentul de campanie se va constitui in zilele urmatoare, la comun, si se va construi si o structura care sa asigure legatura CDR 2000 cu mass-media. Oaspetele de onoare al semnarii Protocolului a fost liberalul Sorin Botez, reprezentant al Grupului Remes.
O alianta politica de centru-dreapta
Protocolul, structurat pe cinci capitole, defineste CDR 2000 ca fiind o alianta politica de centru dreapta care isi propune renasterea morala, promovarea economiei de tip capitalist si asigurarea unei protectii sociale active, cu respectarea valorilor nationale si crestine traditionale, a suveranitatii si integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratice in contextul unei optiuni ferme pentru integrarea Romaniei in structurile euro-atlantice. Semnul electoral este cheia incadrata intr-un cerc stelat.
Fiecare formatiune din Alianta isi pastreaza identitatea, programul si structurile proprii, strategia de dezvoltare si personalitatea juridica, angajandu-se sa respecte optiunile specifice ale celorlalti parteneri. In cazul parasirii Aliantei, fiecare se angajeaza ca nu va revendica insemnul, semnul si denumirea Conventiei. CDR 2000 va functiona, se spune in Protocol, atat timp cat in componenta ei se vor regasi cel putin doua dintre partidele fondatoare.
Formatiunile CDR 2000 se angajeaza sa participe la alegerile parlamentare pe liste comune si sa prezinte un candidat unic la Presedintia Romaniei. Conducerea Aliantei este Consiliul CDR 2000 format din 12 membri: patru PNTCD, trei UFD, doi FER, doi ANCD si unul de la Partidul Moldovenilor. Presedintele Aliantei este presedintele partidului ce are ponderea majoritara in Conventie sau o persoana delegata de acesta.
Pe durata campaniei electorale, filialele partidelor componente ale Aliantei se vor subordona strategiei electorale si programului electoral al CDR 2000.
In textul Protocolului este precizat ca CDR 2000 isi rezerva dreptul de a retrage sprijinul politic acordat unei persoane numite sau alese daca aceasta incalca programul sau deciziile politice ale Aliantei.
Grupul Remes trebuie sa vina cu propriile locuri eligibile
Ioan Muresan a aratat ca dupa ce se vor cunoaste forta si resursele Grupului liberal Remes si aportul electoral al acestora pe circumscriptii se vor identifica si locuri pe listele electorale. Astfel, a sustinut Muresan, nu se pune problema ca unii membri ai CDR 2000 sa cedeze locuri pe liste pentru Grupul Remes, ci s-ar putea ca prezenta acestora sa creasca numarul de locuri eligibile pe listele parlamentare. Muresan a declarat ca vrea ca Alianta sa fie deschisa, dinamica si flexibila.
Vosganian declara deschisa campania CDR 2000
Varujan Vosganian, co-presedinte UFD, a apreciat ca CDR 2000 este prima alianta care isi asuma ideologia dreptei si isi afirma vocatia europeana. El si-a exprimat convingrea ca principalii protagonisti ai bataliei electorale vor fi CDR 2000 si PDSR. "De modul in care vor evolua lucrurile in campanie si cum vom reusi sa convingem depinde rezultatul alegerilor", a spus Vosganian. El a anuntat deschiderea, ieri, a campaniei electorale a Conventiei.
Alexandru Ionescu, liderul FER, a fost de parere ca Alianta este cea care "reprezinta poporul profund" si ca ea va avea castig de cauza in alegeri. Mai mult, Ionescu a afirmat ca "fara CDR 2000, Romania moderna de maine n-ar putea exista".
Victor Ciorbea, presedintele ANCD, a explicat ca locul partidului sau este in CDR 2000 datorita faptului ca Alianta isi propune nu doar reforma, ci da acesteia o dimensiune profund sociala. Mai mult, a aratat Ciorbea, Alianta plaseaza reforma sistemului politic, a clasei politice, adica reforma morala in contextul integrarii euro-atlantice. "Speram sa convingem electoratul de temeinicia si seriozitatea optiunilor noastre si de fermitatea si vointa de a le infaptui", a mai subliniat liderul ANCD.
In viziunea presedintelui Partidului Moldovenilor (PM), Constantin Simirad, CDR 2000 va fi principalul contrapondere a oricarei aliante de stanga. "Partidul meu a venit pentru a pune umarul si pentru a aduce un suflu nou in Alianta", a afirmat Simirad. El a sustinut ca, "daca noi ne disipam fortele, lasam cale deschisa partidului unic", adaugand ca "am venit sa suplinim lipsa mijloacelor financiare cu densitatea de inteligenta". Simirad a promis ca PM va fi un partener fidel al Aliantei daca aceasta isi va respecta intelegerile facute cu partidul sau.
Anca HRIBAN 
A r h i v a
  Liberalii analizeaza listele pentru Parlament    
  Stolojan nu exclude o guvernare PNL-PDSR    
  Stoica vizeaza postul de lider de grup parlamentar    
  Comisia SIE se va intalni cu Harnagea    
  UDMR vrea o competitie electorala bazata pe programe    
  Athanasiu afirma ca negocierile PSDR-PDSR merg bine    
  STIRI    
  Clinton actioneaza in cadrul "Planului Columbia" impotriva drogurilor    
  Suharto este acuzat de coruptie    
  Securistii rusi aresteaza presupusi sustinatori ai cecenilor    
  Uniunea Europeana sprijina dreptul palestinienilor de a-si crea un stat independent    
  Au fost stabiliti castigatorii "Premiului Ghadafi pentru drepturile omului"    
 Top afisari / comentarii 
 Andreea Esca a nascut o fetita (47 afisari)
 Executie in Pantelimon (33 afisari)
 Deputatul PD Corneliu Ruse a fost audiat de procurori in afacerea SUNOIL (14 afisari)
 Afacerile tip "Costea" au falimentat Bancorex (11 afisari)
 FNI a fost o frauda de proportii (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01131 sec.