Ziua Logo
  Nr. 1890 de vineri, 1 septembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Mircea Criste si echipa tin ziaristii la curent despre dosare aflate in lucru
Bilant la Parchetul General
-- Declansarea urmaririi penale pentru Virgil Magureanu mai sta "o mana" * Dosare peste dosare, de la "Catarama-SAFI" la "Apartamente MApN-Degeratu" si "Documente MAE furate" se afla in curs de solutionare, dar le lipseste ceva
Procurorul General al Romanei, Mircea Criste, secondat de adjunctii Ion Ionescu si Mircea Zarie, seful Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, si adjunctul Sectiei Anticoruptie, Ovidiu Budusan, au tinut sa arate ziaristilor ca sunt deschisi dialogului pe anumite dosare. Pana la un punct: anchetele in derulare sau in curs de finalizare. Conferinta de presa care a avut loc, ieri, la sediul Ministerului Public, a debutat cu o statistica a dosarelor solutionate in ultimul timp: "Bolgiu-Bozaru", "Stefan Riza", "Tartaga", "Cotolan", dosare cunoscute opiniei publice din relatarile ziaristilor si din publicarea rechizitoriilor. Apoi, au fost trecute in revista dosarele complexe aflate in lucru la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate si Coruptiei: "Paunescu-Temesan", "Hrebenciuc-Unghianu-Fruntelata", "Documente sustrase MAE", "Afise Costea-PDSR", "Petre Partal-Credit Bank" (dosar aflat in lucru din 1997, unde se asteapta finalizarea unei completari de expertiza), "Viorel Catarama-SAFI" si disjungerea din "Afacerea Portelanul" privitoare la posibila mita primita de Mihaela Badila (fost sef al Vamii Baneasa).
Dupa cum a reiesit din materialul de sinteza, procurorii Sectiei Judiciare au solutionat, de la inceputul anului, 5837 de cauze penale in care s-au declarat 246 de recursuri in anulare, precum si 3211 de cauze civile, in care s-au declarat 7 recursuri in interesul legii si 3 recursuri in anulare. Referitor la cauzele civile, Procurorul General a subliniat ca, in ciuda volumului mare de activitate in cauzele civile, trebuie ca opinia publica sa inteleaga ca recursul in anulare nu poate fi declarat decat din doua motive: cand s-a evidentiat excesul de putere caracterizat prin tulburarea ordinii constitutionale si atributiilor puterilor constituite in stat si cand s-au savarsit infractiuni de catre judecatori in legatura cu hotararea pronuntata. In ce priveste recursurile in anulare promovate pentru achitarea unor ziaristi, acestea sunt in numar de sapte.
Planurile anchetei "Jimbolia"
Asaltata de intrebarile ziaristilor cu privire la anumite dosare aflate in curs, conducerea Parchetului General nu a dat prea multe amanunte referitoare la dosarele de mare calibru in care anchetele sunt in curs de derulare. Raspunzand ziarului ZIUA, Procurorul General a aratat ca in dosarul "Jimbolia" nu s-a inceput, deocamdata, urmarirea penala asupra fostului sef al SRI, Virgil Magureanu. "In acest dosar se lucreaza pe doua planuri: acela privitor la persoanele care au derulat operatiuni comerciale pe numele unor firme si aici a rezultat ca acele firme au omis sa inregistreze toate operatiunile, evidentiindu-se evaziunea fiscala si falsul prin alterarea bilantului, si al doilea plan, care priveste faptele persoanelor ce au avut dispozitii in stat si au dat dispozitii sa se deruleze in continuare aceste activitati cu toate ca aveau cunostinta de decizia internationala data de ONU, de embargoul impus Iugoslaviei", a decrata adjunctul procurorului general, Mircea Zarie.
"FNI" si "Vlas", aceeasi "palarie fara o Marie"
Cat priveste dosarul "Badea", Procurorul General a aratat ca plangerile formulate de avocatul celor doi suspecti pusi in libertate, care vizeaza posibilul abuz in serviciu savarsit de catre cei doi procurori ai Curtii de Apel, se afla spre analiza la procurorii-inspectori de la Sectia a IV-a Personal. Despre Vlas, nimic nou pe "frontul" din Israel.
In dosarul FNI, adjunctul Sectiei Anticoruptie, Ovidiu Budusan a afirmat ca vor mai fi audiate cateva persoane implicate material, pana la finalizarea anchetei, si ca "in ce priveste FNA, s-a realizat deja un act de control. Dosarul "Catarama-SAFI", parte din dosarul trimis in instanta, pe care exista infirmarea solutiei, se afla inca in lucru la Sectia I-a. Dosarul privitor la sesizarea facuta de MAE, cum ca au fost sustrase documente in legatura cu scandalul "Firul rosu" are nevoie de o demonstratie: aceea ca actul respectiv nu se afla in locul unde trebuia, dar nici in alta parte a MAE-ului, a afirmat Procurorul General, confirmand ca procurorii au solicitat o inventariere la Ministerul Afacerilor Externe.
Una dintre "Mineriade", finalizata pana-n octombrie!
Trecand la dosarele Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea a aratat ca cele privitoare la decesele suspecte ale lui Gica Popa (fostul presedinte de complet din Procesul Ceausestilor) si a generalului Vasile Milea se afla la Serviciul de urmarire penala din cadrul Parchetelor Militare. Dosarele "Mineriada '90", partea privitoare la actele de diversiune si subminarea puterii de stat si "Mineriada Costesti" nu au fost solutionate, dar in cursul lunii octombrie, unul dintre acestea va fi finalizat. Iar dosarul "Apartamente MApN", in care este nominalizat fostul sef al Statului Major General Constantin Degeratu, nu a fost tergiversat, dar fostele ICRAL-uri n-au pus la dispozitie, pana acum, documentele solicitate.
Combaterea coruptiei tine de refacerea noii organigrame a Ministerului Public
Conducerea Parchetului General a supus atentiei si o informatie proaspata, legata de noua organigrama a institutiei, realizata in baza prevederilor Legii privitoare la prevenirea, combaterea si sanctionarea actelor de coruptie. Astfel, va fi infiintata sectie noua, Combaterea Coruptiei si Crimei Organizate, ca structura specializata la nivel national si birouri cu aceeasi denumire la nivel de parchete de pe langa Curtile de Apel si tribunale. Bugetul actual este, fireste, incapabil sa sustina o asemenea metamorfoza structurala, dar Procurorul General e optimist cand afirma ca e posibil sa se dezbata o suplimentare de buget pe acest an. Intrebat daca a semnat noua oganigrama sosita de la Parchet, ministrul Valeriu Stoica ne-a declarat: "Nu. Am trimis-o inapoi, sa fie refacuta!".
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Executie in Pantelimon    
  Afacerile tip "Costea" au falimentat Bancorex    
  Deputatul PD Corneliu Ruse a fost audiat de procurori in afacerea SUNOIL    
  MApN a finalizat Capitolul II din Planul National de Aderare la NATO    
  Ministrul Justitiei e nemultumit ca magistratii devin victime ale campaniei electorale    
  Batalie pentru sefia SC Bucur Obor SA    
 Top afisari / comentarii 
 Andreea Esca a nascut o fetita (47 afisari)
 Executie in Pantelimon (33 afisari)
 Deputatul PD Corneliu Ruse a fost audiat de procurori in afacerea SUNOIL (14 afisari)
 Afacerile tip "Costea" au falimentat Bancorex (11 afisari)
 FNI a fost o frauda de proportii (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01528 sec.