MApN va inainta luna aceasta, Ministerului Afacerilor Extrerne, proiectul Capitolului al II-lea din Planul National de Aderare (PNA) la Alianta Nord-Atlantica, a declarat ieri, in timpul unei conferinte de presa, colonelul Corneliu Dobritoiu, din cadrul Directiei Integrare a MApN. Definitivarea capitolului amintit, care se refera la problemele militare si de aparare, depinde in mare masura de clarificarea chestiunilor ce tin de bugetul pentru anul viitor.
Scopul Planului National de Aderare este de a directiona procesul de reforma si pregatire a Armatei, in sensul adaptarii acesteia la cerintele misiunilor pe care le presupune viitoarea calitate de membru a Aliantei. Perioada de acoperire a noului plan este octombrie 2000-septembrie 2001, documentul reprezentand o actualizare a celui anterior. La elaborarea documentului au participat toate structurile Armatei, care au atributii pe linia integrarii, precum si Ministerul de Interne, Ministerul Industriei si Comertului, Agentia Nationala pentru Comunicatii si Informatica, Agentia Nationala pentru Stiinta, Tehnologie si Inovare.
Documentul urmeaza sa fie adoptat de Comisia Interparlamentara pentru Integrarea Romaniei in NATO si prezentat oficial Aliantei Nord-Atlantice la sfarsitul lunii septembrie, dupa aprobarea lui de catre Consiliul National de Aparare a Tarii.
Potrivit sefului Statului Major General al Armatei, generalul Mircea Chelaru, in luna septembrie, MApN va organiza cel mai mare complex de aplicatii militare de anul acesta. Desfasurat sub denumirea "Vis de Toamna", in perioada 2-29 septembrie, exercitiul va fi compus din aplicatii multinationale si exercitii bilaterale cu armatele tarilor membre NATO si partenere. Costurile organizarii acestui complex de aplicatii se ridica la aproximativ 320 de miliarde de lei. Pregatirea exercitiilor se desfasoara dupa metodologia similara structurilor militare NATO, prin conferinte de planificare si ateliere de lucru, iar derularea actiunilor se executa dupa planul de evenimente si incidente difuzat de conducerea aplicatiei. Cu acest prilej, a afirmat generalul Chelaru, va intra in functie si Centrul National pentru Managementul Crizelor.