ZIUA publica, in continuare, fragmente din doua documente absolut senzationale, semnate de Razvan Temesan, fostul presedinte al BANCOREX (BRCE). Actele arata ca principala cauza a falimentarii bancii nu au fost numai creditele de milioane de dolari date fara garantii liderilor PDSR, ci si incompetenta Guvernului Vacaroiu. In frunte cu fostul ministru al Finantelor, Florin Georgescu, Guvernul PDSR a acoperit gaurile din economie intr-un stil "barbar", luand pur si simplu cu japca, prin presiuni infernale, banii din BANCOREX, fara garantii si fara sa-i mai returneze vreodata. Astfel, la finele anului 1993, 50% din capitalul bancii, reprezentand aproape un miliard de dolari, apareau in contabilitatea BANCOREX ca fiind luati, fara garantii, de catre stat, cu toate ca banca devenise din 1991 societate comerciala. Interesant este ca protestele lui Temesan nu au fost consecinta unui exces de grija fata de banca, ci urmarea unui control financiar care il nominaliza ca responsabil de deficitul de fonduri. Fata de aceasta situatie, intr-un raport trimis la data de 30 ianuarie 1993 ministrului Florin Georgescu, Razvan Temesan s-a simtit dator sa-i aminteasca acestuia ca lipsurile din banca se datoreaza "presiunilor la care suntem supusi de Guvern de a deschide noi acreditive, care pot duce la intrarea bancii in incetare de plati". Publicam fragmente din document, in dorinta de a reimprospata memoria liderilor PDSR, care se prefac ca nici usturoi nu au mancat, nici gura nu le miroase.
Presiuni politice pentru devalizarea BANCOREX
"In atentia d-lui ministru Florin Georgescu: Pentru a inlatura orice dubii, precizam de la inceput ca fondurile proprii in valuta ale bancii au fost de mult utilizate pentru acoperirea unei parti din deficitul comercial si se regasesc in activele bancii, in creditele acordate BNR (...) se intampla in foarte multe cazuri in care acreditivele sunt deschise in baza unor garantii emise de Ministerul Finantelor si BNR, fara nici un fel de disponibilitati ale agentilor economici importatori pentru care se efectueaza operatiuni de schimb valutar.
Daca am accepta ca aceste operatiuni sunt ilegale ar insemna sa concluzionam ca deschiderea acreditivului de import de titei de 15 milioane de dolari, din ianuarie 1993, (pentru care nici pana in prezent nu am primit garantiile de la MF si BNR), pentru care dvs. personal si alti membri ai Guvernului ati facut presiuni asupra conducerii BRCE, este ilegala si ca am fi fost impinsi la comiterea de ilegalitati (...) la ora actuala BRCE are deschise acreditive din dispozitia unor agenti economici de peste 200 de milioane de dolari, in timp ce conturile in valuta ale agentilor respectivi prezinta disponibilitati insignifiante, sub 100.000 de dolari, iar conturile in lei prezinta descoperiri de peste 70 de miliarde lei (...) presiunile la care suntem supusi de Guvern, de a deschide noi acreditive de import titei si cereale, fara certitudinea resurselor, pot duce la intrarea bancii si implicit a tarii in incetare de plati, iar neonorarea obligatiilor Ministerului Finantelor decurgand din garantii emise pentru derularea unor astfel de operatiuni duce la inregistrarea de pierderi absolute pentru BRCE."
PDSR a lasat BANCOREX fara 50% din capital
"In ceea ce priveste plasamentele, acestea se afla in proportie de 50% in credite acordate BNR si MF, prin care se finanteaza o parte importanta a deficitului comercial si respectiv a deficitului bugetar". Acestea sunt avertismentele date ex-ministrului PDSR al Finantelor, Florin Georgescu, de catre conducerea BRCE, formata din Dan Pascariu si Razvan Temesan. In februarie 1994, acelasi Razvan Temesan in calitate de presedinte al BANCOREX (fosta BRCE) a comunicat Guvernului: "La 31 decembrie 1993 statul roman reprezinta principalul debitor, atat pentru sumele in valuta (629,2 milioane de dolari, credite acordate BNR), cat si pentru cele in lei (173 miliarde lei, credite acordate Ministerului Finantelor) (...) Solicit sprijinul dvs. pentru rezolvarea de urgenta a situatiei, astfel incat sa se evite acumularea de pierderi masive pentru BANCOREX, ceea ce ar provoca o reactie in lant in intregul sistem bancar romanesc".