Ziua Logo
  Nr. 1890 de vineri, 1 septembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
"Ioana d'Arc" - punctul culminant la "KlangBogen" Festival din Viena
-- Critica de specialitate n-a facut economie de elogii
Festivalul "KlangBogen" din Viena (Austria) s-a desfasurat in perioada 9 iulie - 26 august si a reunit spectacole de teatru, concerte de muzica simfonica si muzica de camera ale unor trupe de prestigiu din intreaga lume. Romania a fost reprezentata de spectacolul " Ioana d'Arc. Pagini de dosar" de Mihai Maniutiu, o coproductie SMART - Teatrul National Bucuresti, cu reprezentatii pe 22 si 23 august. "Ioana d'Arc. Pagini de dosar" a fost unanim considerat punctul culminant al festivalului, fiind calificat la superlativ de catre critica de specialitate si aplaudat pana la urale de catre spectatori.
Cotidianele centrale au publicat cronici elogioase despre triumful teatrului romanesc. Astfel, in numarul din 24 august, "Neue Kronen Zeitung" titra: "Ceea ce altii reusesc numai cu echipament de tone si milioane, o mica trupa a putut cu cele mai simple mijloace: sa creeze o atmosfera zguduitoare, fara sa se cazneasca sa razbata prin patos si kitsch". Si, in continuare: "Oana Pellea este o Ioana emotionanta, care canta cu virtuozitate pe claviatura starilor sufletesti. Spectatorii au avut in fata ochilor mai putin o sfanta transfigurata, cat mult mai mult un om viu, cu spaime si viziuni. Si mai presus de orice, ea nu este o luptatoare viguroasa, cu darul sacrificiului". Despre forta montarii, cronicarul Oliver A. Láng noteaza: "Cine face teatru atat de departe de cliseele hollywoodiene, precum regizorul Mihai Maniutiu, trebuie sa puncteze usor! Si astfel avem parte de o lucrare plina de forta, impresionanta, care cucereste in acelasi timp prin sensibilitate". Cronica din cotidianul "Kurier", din 24 august, face aceeasi risipa de elogii: "In imagini foarte subtile, dublate de o muzica grandioasa (Arvo Pärt, Hildegard von Bingen si Robert Ronan), regizorul Mihai Maniutiu reuseste un miracol teatral. Calvarul Ioanei ca o calatorie in sufletul unei martire. Sfantul Mihail ca insotitor erotic-letal al vesnic valabilelor si profund umanelor nazuinte. Moartea si transfigurarea ca punti aproape logice catre alt nivel al fiintei, a carui existenta este foarte fragila. Acuta fiecare scena, aplaudat jocul mistic". Performanta actoriceasca a reusit sa uimeasca: "Transpunerea subiectului, accentuata prin miscare, gaseste in dansatorul Sylvain Groud (Ingerul) si uimitor de profunda actrita Oana Pellea (Ioana) doi interpreti extrem de expresivi". (...) "O montare precisa, seducatoare".
Alaturi de Oana Pellea (Ioana d'Arc, actrita), din distributie fac parte: Marius Galea (primul judecator; primul actor) si Gabriel Spahiu (al doilea judecator; al doilea actor). Coregrafia: Sylvain Groud (Ingerul). Costume: Janine. Scenografia: Iuliana Valsan. Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Association Francaise d'Action Artistique (AFAA) si al Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca.
Luana DUSCHKA 
A r h i v a
  Un copil roman s-a inecat langa Milano    
  Privatizarea TAROM demareaza in noiembrie    
  Dolarul este aproape de 23.000 de lei    
  Andreea Esca a nascut o fetita    
  S-a constituit Autoritatea Nationala de Securitate    
  Lacrimi pentru Diana    
  Petre Roman vrea sa intram mai repede in UE    
  Tarife pentru serviciile prestate de MI in regim de urgenta    
  Puscariasul evadat din Judecatoria Turda a fost prins    
  Prefectul de Bihor vine secretar de stat la Mediu    
  Michael Douglas se casatoreste cu Catherine Zeta-Jones    
  Un baietel a fost strivit de camion    
  STIRI    
  FNI a fost o frauda de proportii    
  Clint Eastwood a fost omul momentului la deschiderea Festivalului International de Film de la Venetia    
  "Evaluarea politicilor culturale nationale" se va face la Cotroceni    
  "Zilele europene ale culturii iudaice" sunt celebrate si in Romania    
  Kim Basinger revine pe marile ecrane in filmul "Africa viselor mele"    
 Top afisari / comentarii 
 Andreea Esca a nascut o fetita (47 afisari)
 Executie in Pantelimon (33 afisari)
 Deputatul PD Corneliu Ruse a fost audiat de procurori in afacerea SUNOIL (14 afisari)
 Afacerile tip "Costea" au falimentat Bancorex (11 afisari)
 FNI a fost o frauda de proportii (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00858 sec.