Ziua Logo
  Nr. 1882 de miercuri, 23 august 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
M.S. Regele Mihai povesteste, in exclusivitate, situatia dinainte si de dupa actul de la 23 August
"Ceea ce s-a facut cu Romania intre 1945 si 1947 se face si din 1989 incoace"
-- Diferenta este ca acum nu mai avem trupe rusesti acasa, declara Majestatea Sa
ZIUA: Sire, se implinesc 56 de ani de la actul de la 23 August 1944, cand Romania a rupt alianta cu Germania nazista. In privinta acestui eveniment exista inca puncte de vedere contrare. Intr-un fel, se poate spune ca actul de la 23 August este mai contestat in Romania decat in strainatate, unde i se recunoaste contributia importanta la scurtarea razboiului. De ce crede Majestatea Voastra ca exista in Romania aceasta campanie de denigrare a actului de la 23 August?
M.S. Regele Mihai: Cred ca aceasta campanie de denigrare pentru 23 August vine, intr-o masura, de la necunoasterea istoriei tarii noastre din acel moment. Dar cred, mai degraba, ca 23 August a incurcat treburile sovieticilor. A fost facut prea repede si fara stirea lor. De aceea, probabil, Lucretiu Patrascanu mi-a spus: "Ne-ati nenorocit!". Cei cativa care denigreaza trebuie ca fac parte dintr-un grup care si astazi inca nu este deloc multumit pentru faptul ca s-a facut ceea ce s-a facut la 23 August.
Daca nu faceam 23 August, am fi putut fi distrusi complet
ZIUA: Sire, cei care contesta actul de la 23 August sugereaza implicit faptul ca Romania ar fi trebuit sa mearga, in continuare, alaturi de Germania lui Hitler. Care au fost motivele avute in vedere de Majestatea Voastra si liderii partidelor istorice cand ati decis ruperea aliantei cu Germania nazista?
M.S. Regele Mihai: Intai de toate ca acest razboi, care ne-a dus pana in fundul Rusiei, nu era razboiul nostru, dupa ce-am trecut Nistrul. In al doilea rand, aproape principal, as putea spune, ca sa se evite tavalugul Armatei Rosii peste Romania. Daca s-ar fi intamplat acest lucru, cred ca tara ar fi disparut, ar fi fost complet distrusa, cum s-a vazut in restul tarilor, care nu au putut sa schimbe la timp.
Antonescu nu voia sa rupa alianta cu Hitler
ZIUA: Se afirma, in anumite cercuri, ca insusi Ion Antonescu dorea ruperea aliantei cu Hitler. Crede Majestatea Voastra in aceasta ipoteza?
M.S. Regele Mihai: Eu nu cred ca Antonescu ar fi vrut exact sa rupa alianta cu Hitler, cu toate ca nu se poate sa nu-si fi dat seama ca razboiul s-a pierdut si totul era pe sfarsite. Dar el si-a dat un cuvant fata de Hitler si voia sa mentina aceasta promisiune.
ZIUA: Sire, relatiile Majestatii Voastre cu Maresalul Ion Antonescu nu au fost dintre cele mai bune. Cum le-ati caracteriza?
M.S. Regele Mihai: Repet ceea ce am spus de multe ori: sunt convins ca Antonescu era un patriot, isi iubea tara, dar era foarte incapatanat si, cand tinea el la un anumit lucru, cum a fost mersul pana atat de departe in Rusia, nu ceda cu nici un pret. Aceasta incapatanare, din punct de vedere politic, pentru mine, era un dezastru. Mi-e foarte greu sa spun mai mult. Relatiile cu mine nu erau, este drept, din cele mai bune. Antonescu era contra tatalui meu, din anumite motive destul de juste. Eu am simtit ca Antonescu aplica zicala franceza: "Asa tata, asa fiu", ceea ce era o totala lipsa de simt psihologic. El, probabil, credea ca eu o sa fac aceleasi lucruri si o sa urmez calea tatalui meu, fara sa-si dea deloc seama ca eram cu totul altfel decat tatal meu.
Anglo-americanii au cerut includerea comunistilor in grupul care pregatea 23 August
ZIUA: Sire, negocieile pentru realizarea actului de la 23 August, de fapt initial 26 August, au inceput cu mult timp inainte. La un moment dat in grupul de la Palat care pregatea actiunea aparand si un reprezentant al Partidului Comunist. Care a fost ratiunea acceptarii lui Lucretiu Patrascanu in grupul de la Palat si care era la acea vreme, ponderea Partidului Comunist in Romania?
M.S. Regele Mihai: Motivul acceptarii lui Patrascanu in grupul nostru in vederea pregatirii actului de la 23 August a fost foarte simplu: din cauza insistentei anglo-americanilor, care la un moment dat ne-au spus, nu mai stiu daca era la Cairo sau la Ankara, ca nu mai vor sa discute despre iesirea noastra din razboi pana nu-i aducem pe comunisti in grupul nostru. Si la momentul acela, ca si putin inainte de razboi, in orice caz, Partidul Comunist nu numara mai mult de 500 pana la 800 de membri, inclusiv simpatizanti. Acest lucru l-a spus chiar Ana Pauker, cu multi ani mai tarziu.
ZIUA: Sire, care credeti ca au fost motivele lui Antonescu pentru care dorea sa ramana alaturi de Hitler?
M.S. Regele Mihai: Am spus adineaori! Ce era mai grav, cel putin pentru mine, este ca promisiunea lui fata de Hitler parea sa aiba mai mare importanta decat scaparea tarii de tavalugul rusesc. Acesta este un lucru cu care nu l-am mai inteles nici eu si nici partidele cu care lucram atunci.
Antonescu a ajuns pe mana comunistilor deoarece taranistii nu au fost pregatiti
ZIUA: Sire, unii va acuza de faptul ca l-ati "dat" pe mana comunistilor pe Ion Antonescu, imediat dupa arestarea acestuia. Totusi lucrurile stau altfel. Initial, se stabilise ca un grup taranist, condus de Ilie Lazar, sa se ocupe de cei arestati. Cum a ajuns Ion Antonescu in mainile grupului comunist condus de inginerul Ceausu alias Bodnaras?
M.S. Regele Mihai: Cum a ajuns Antonescu in mainile comunistilor? Stiu ca se spun o gramada de lucruri, cum ca eu l-as fi dat. De fapt, trebuia sa avem o echipa care sa se ocupe de el dupa ce a fost arestat. Taranistii si Maniu nu aveau pe nimeni acolo, fiindca Ilie Lazar nu avusese timp sa-si faca aceasta echipa. Bodnaras, bineinteles, avea echipa deja pregatita dinainte. Eu am plecat din Bucuresti in jurul orei doua sau doua si jumatate dimineata. La Palat a ramas Sanatescu cu restul Guvernului. Mai tarziu am aflat ca pe la ora patru dimineata a venit Bodnaras cu echipa lui si Sanatescu, se pare, ca a acceptat ca Bodnaras sa-l ia pe Antonescu din Palat si sa-l duca la Vatra Luminoasa, la sediul lor. Am spus-o, in repetate randuri, dar vad ca nu s-a lamurit lumea asupra acestui punct.
ZIUA: Imediat dupa ce ati adresat Proclamatia catre Tara, in seara de 23 august, oamenii au iesit in strada manifestandu-si bucuria. Armata a actionat ca un intreg la ordinele Majestatii Voastre. De ce nimeni nu l-a sustinut pe Antonescu, in afara de Hitler, care a ordonat asasinarea Majestatii Voastre?
M.S. Regele Mihai: Faptul ca Armata a actionat cum a actionat la 23 August are doua explicatii. Una este disciplina militara. Si, cum eu eram capul Armatei, cand am dat un ordin s-a executat fara sovaire. In al doilea rand, toata armata de la marile unitati, comandantii marilor unitati pana la ultimul soldat si-au dat foarte bine seama ca razboiul era terminat, dezastrul era complet, si trebuia facut, astfel incat sa salvam maximum posibil. De aceea, cred, si sunt sigur de fapt, ca Armata a executat ordinul fara nici o sovaire.
Americanii si englezii ne-au lasat pe mana rusilor
ZIUA: Armata sovietica, care ar fi trebuit numai sa tranziteze Romania, s-a instalat in tara imediat dupa 23 August, facand abuzuri de neimaginat. In ianuarie 1945, Majestatea Voastra i-a trimis presedintelui american Roosevelt o scrisoare in care cereati americanilor sa intervina pentru pastrarea independentei Romaniei. La 6 martie 1945 a fost instalat primul Guvern preponderent comunist din istoria Romaniei. Sire, americanii si britanicii ne-au lasat la mana rusilor sau rusii i-au fortat pe occidentali sa lase Europa de Est la discretia Moscovei ?
M.S. Regele Mihai: In scrisoarea pe care am trimis-o eu lui Roosevelt nu ceream americanilor sa intervina, dar, impreuna cu scrisoarea, am trimis un memoriu de 60-70 de pagini in care explicam exact ce se intampla in Romania, de cand au venit rusii si ce faceau ei. Ca americanii
ne-au lasat pe mana rusilor, adica americanii si englezii, de fapt, cam asa este ! Ei au cazut la intelegere cu rusii cu asa-numitele procentaje, in care rusii aveau 90 la suta din Romania si ceilalti numai 10 la suta. Din cauza acestui aranjament rusii comandau si ceilalti aproape nu aveau nici un cuvant de spus.
Aceasta a fost situatia
ZIUA: A urmat apoi in 1945 greva regala. Au existat, Sire, presiuni din partea Occidentului sa renuntati la greva regala si sa acceptati Guvernul Groza ?
M.S. Regele Mihai: Greva din 1945 nu era sa obtin demisia Guvernului Groza, ci tocmai fiindca Groza a refuzat sa-si dea demisia. Este o mare diferenta aici! Occidentalii nu au facut nici o presiune ca sa renunt sau sa accept Guvernul Groza. Cand s-a cerut punctul lor de vedere in aceasta chestiune, nu au dat ajutorul pe care il speram. Spre sfarsitul anului 1945 anglo-americanii si cu rusii au decis ca trebuie sa faca ceva ca sa se termine greva si sa continue treburile Guvernului. Asa au hotarat sa trimita la Bucuresti pe ambasadorii american si englez si pe Visinski, ca sa aranjeze lucrurile.
Propunerea lor era sa se puna doi ministri fara portofoliu in Guvernul Groza, ca sa dea impresia de oarecare lucru democrat. Nu era deloc asa! Acestea sunt imprejurarile in care am incetat greva si a trebuit sa stau de vorba cu acestia trei.
Occidentalii nu au regretat ca ne-au dat pe mana rusilor
ZIUA: Aceasta acceptare din partea Occidentului a controlului sovietic asupra Romaniei a fost finalizata la 30 decembrie 1947 prin alungarea Majestatii Voastre. Ati ales, apoi, fortat calea Exilului. V-ati intalnit apoi cu diversi lideri occidentali. A existat, Sire, din partea acestora macar un cuvant de regret ca au lasat Romania la cheremul Moscovei ?
M.S. Regele Mihai: Din pacate, nu. Dupa ce a trebuit sa plec, calatorind prin Europa, America si Anglia, trebuie sa spun sincer ca nu am auzit pe nimeni, nu numai sa isi exprime regretul, dar nici sa protesteze fata de ceea ce se intampla la noi, fata de ceea ce faceau rusii, de interventiile lor si de comunizarea tarii.
ZIUA: Sire, credeti ca 23 August era singura solutie pentru Romania la acel moment istoric?
M.S. Regele Mihai: In momentul 23 August, ca si dupa aceea, si chiar acum, cred ca toti oamenii seriosi isi dau bine seama ca a fost singura solutie pentru a incerca, cel putin, sa se salveze ce se mai putea salva pentru Romania. Din pacate, nu din cauza noastra s-a intamplat tot ce s-a intamplat in toti acesti ani.
ZIUA: Sire, in alta ordine de idei, actul Majestatii Voastre de la 23 August 1944 a facut ca razboiul sa fie scurtat cu sase luni de zile si multe vieti omenesti sa fie salvate. Americanii si sovieticii v-au decorat, dar totusi in strainatate exista prea putini care doresc sa recunoasca public actiunile Romaniei impotriva Germaniei naziste. Cum explica Majestatea Voastra aceasta situatie?
M.S Regele Mihai: Din cate am putut eu sa vad si din cate am vorbit cu cei care stiu ceva despre al Doilea Razboi Mondial, oamenii in strainatate isi dau foarte bine seama despre Actul de la 23 August la noi, despre scurtarea razboiului si asa mai departe. Dar marea, foarte marea majoritate a populatiilor respectivelor tari din Occident nu cunosc aproape nimic.
Nu e vorba ca nu vor sa recunoasca, ci ca nu stiu. Cam la asta se rezuma explicatia.
ZIUA: Sire, care ar fi mesajul pe care ati dori sa-l transmiteti romanilor de 23 august 2000...
M.S. Regele Mihai: Am sa va dau un raspuns care s-ar putea sa socheze: citind jurnalul lui Burton Berry din Romania anilor '44-'47, imi dau bine seama, foarte clar, ca ceea ce s-a facut cu Romania intre 1945 si 1947 se face si din 1989 incoace. Cu singura diferenta ca nu mai avem acum trupe sovietice la noi acasa. E o constatare foarte dureroasa. De aceea, ma rog la Dumnezeu ca oamenii sa se trezeasca, iar cei care fac asa de mult rau sa nu mai aiba atata spor.
Andrei BADIN
Interviu realizat de 
 Afisari: 279  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Gruparea "Carmina" a fost anihilata de Politie    
  Starea Manuelei Stanculescu este stationara    
  Unsprezece magistratI adusi in fata Justitiei    
  Vasile Donciu a avut un complice    
  Tentativa de jaf armat la Iasi    
  Criminalul in serie de la Baia Mare actioneaza nestingherit    
 Top afisari / comentarii 
 "Ceea ce s-a facut cu Romania intre 1945 si 1947 se face si din 1989 incoace" (279 afisari)
 Starea Manuelei Stanculescu este stationara (227 afisari)
 Pagubitii FNI denunta practicile mercantile ale ANI - FNI (97 afisari)
 Gruparea "Carmina" a fost anihilata de Politie (22 afisari)
 Criminalul in serie de la Baia Mare actioneaza nestingherit (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02051 sec.