Ziua Logo
  Nr. 1759 de joi, 30 martie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Mineralierul "Leader L" s-a scufundat din motive necunoscute
Trei marinari romani au disparut in Triunghiul Bermudelor
-- Un al patrulea, Mihai Dragoi, a scapat alaturi de alti 12 membri ai echipajului * Mihai Dragoi, Laurentiu Vartic, Florentin Claudiu Ilie si Chivu Olteanu se angajasera pe mineralierul liberian in urma cu cateva luni * Familiile celor trei decedati vor primi prime de asigurare intre 20.000 si 30.000 de dolari, plus 5000 de dolari pentru fiecare copil minor * Se duc diligente pentru repatrierea cat mai rapida a lui Dragoi si a corpurilor celorlalti trei marinari
Pe 23 martie, mineralierul "Leader L", de 65.000 tdw, s-a scufundat misterios in Triunghiul Bermudelor. Din echipaj faceau parte si patru marinari romani. Trei dintre ei sunt dati disparuti: ofiterul electric Laurentiu Vartic, ofiterul mecanic III Florentin Claudiu Ilie si sudorul Chivu, iar unul, sudorul Mihai Dragoi, a supravietuit, dupa sapte ore petrecute in apa Atlanticului. La bordul navei se aflau 31 de marinari, sase dintre acestia fiind declarati morti, 12 disparuti, iar 13 au fost salvati de echipele mixte americano-canadiene.
"Leader L" apartinea firmei liberiene "Leoninus Shipping", era inregistrat sub pavilion panamez si operat de firma greceasca "Cavo D'Oro Navigation". Vasul transporta sare din Spania, in SUA. Joi, 23 martie, echipajul de pe mineralier a inceput sa lanseze mesaje SOS, pentru ca nava lua apa.
Nava s-a scufundat in mai putin de o ora
Un Hercules C-130, apartinand armatei canadiene, a ajuns la locul naufragiului, dar aviatorii nu au putut sa intervina, ci doar au privit neputinciosi cum prova vaporului, lung de 236 de metri, a intrat in apa, sub un unghi de 45 de grade. In mai putin de o ora, "Leader L" s-a scufundat, la 425 de mile distanta de Hamilton, Bermuda. La scurt timp, in zona au sosit cinci nave, doua elicoptere si un avion special de cautare al Garzii de Coasta americane.
Contactat telefonic, Dan Cazacu, directorul firmei Bright Maritime Services, cea care a intermediat angajarea marinarilor romani, ne-a declarat ca, luni dimineata, imediat cum a fost anuntat, a luat legatura cu familiile marinarilor romani. Asemeni tuturor supravietuitorilor, Dragoi a fost internat in spital si, dupa ce s-a constatat ca este sanatos, a fost cazat la un hotel din Bahamas, "White Cent Hotel". "Din cate mi-a spus, sotul meu se simte bine acum, mai ales ca a stat sapte ore in apa rece a oceanului, pana a fost descoperit de echipele de salvare", ne-a declarat Rodica Dragoi. De asemenea, din convorbirea cu sotul ei a putut afla ca au fost demarate actiunile de perfectare a documentelor necesare inrtoarcerii in tara.
"L-am contactat pe reprezentantul ITF (Federatia Internationala a Transportatorilor) Constanta, Adrian Mihalcioiu, care, la randul sau, a luat legatura cu ITF Londra, pentru a stabili cum vom proceda in cazul primelor de asigurari, mai ales ca am aflat ca nava ar fi avut unele defectiuni tehnice", a declarat Dan Cazacu. Pentru ofiteri, prima de asigurare este in valoare de 30 de mii de dolari, iar pentru sudori, de 20 de mii de dolari, plus cinci mii de dolari pentru fiecare copil minor.
Pana la aceasta ora, cauzele care au condus la scufundarea atat de brusca a mineralierului "Leader L" sunt necunoscute, iar nava se adauga, astfel, pe lunga lista a celor disparute fara urma in Triunghiul Bermudelor.
Marius BATCA 
A r h i v a
  Pinocchio    
  PDSR ii invita pe Smith si Wolf la Bucuresti    
  Iliescu personal a cerut "fir rosu"    
  MAE a recunoscut existenta "unor abateri" in pastrarea arhivei    
  Deputatii nu au incalcat regulamentul cand l-au audiat pe Roman    
  Aperistii isi apara liderul    
  Ticu la celula    
  "Au vrut sa-mi scoata ochii"    
  Seful ApR Curtea de Arges vrea sa puna mana cu forta pe cabana "Valea cu pesti"    
  Un pusti de 14 ani si-a injunghiat fratele    
  Tentativa de evadare esuata din Sectia 8 Politie    
  Recidivistul Dumitrascu a fost arestat    
  Dosarul "Targoviste '89"    
 Top afisari / comentarii 
 Filipescu a primit un tort - teren de fotbal (88 afisari)
 S-a privatizat Mamaia (35 afisari)
 Operatiunea "Luna 1" s-a incheiat. Incepe "Luna 2" (27 afisari)
 "Au vrut sa-mi scoata ochii" (24 afisari)
 Bostoaca parasea puscaria Codlea cand voia (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01381 sec.